Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 2. 2024,
12.04

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Cortina olimpijske igre nordijska kombinacija

Sobota, 3. 2. 2024, 12.04

2 meseca, 3 tedne

prihodnost po oi 2026 še negotova

Kakšna bo olimpijska usoda nordijske kombinacije?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Jarl Magnus Riiber | Zvezdnik nordijske kombinacije Jarl Magnus Riiber. | Foto Guliverimage

Zvezdnik nordijske kombinacije Jarl Magnus Riiber.

Foto: Guliverimage

Olimpijska prihodnost nordijske kombinacije po zimskih olimpijskih igrah leta 2026 je še vedno negotova. Mednarodna smučarska in deskarska zveza (Fis) bo naredila vse, kar je v njeni moči, da bo zagotovila nadaljnji obstoj ženskih in moških tekem v nordijski kombinaciji na zimskih olimpijskih igrah, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pri mednarodni zvezi ostajajo optimistični glede nadaljnjega obstoja nordijske kombinacije na olimpijskih igrah.

Jarl Magnus Riiber
Sportal Riiber razred zase, Slovenca v ozadju

"Nordijski kombinatorci bodo še vedno na olimpijskih igrah leta 2026. Verjamemo, upamo in mislimo, da bodo ženske tekmovalke v nordijski kombinaciji na zimskih igrah leta 2030," je v petek v intervju na nemški televiziji ARD dejal direktor za nordijsko kombinacijo Lasse Ottesen. "Za nas je pomembno, da sestavimo dober predlog, tako da z nami niso samo moški, ampak tudi ženske."

Nordijska kombinacija se je znašla na udaru kritik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok). Vodilni možje in žene olimpijske družine so presodili, da si nordijska kombinacija ne zasluži biti več del olimpijskega programa zaradi premajhnega števila tekem, premajhne pestrosti tekmovanj in nezadovoljive televizijske gledanosti.

Planica 2023, sobota
Sportal Ne bo Nike Prevc, prihajajo pa slovenski junaki iz Južne Koreje

Brez nordijskih kombinatork že 2026, pa potem ...?

Nordijskim kombinatorkam so prižgali olimpijsko rdečo luč in jih niso vključili v program zimskih iger 2026 v Milanu in Cortini d'Ampezzo. Olimpijsko tekmovanje v nordijski kombinaciji v moški in ženski konkurenci leta 2030 pa bo odvisno od nadaljnjega razvoja športa.

Nordijskih kombinatork v Cortini ne bo. Kaj bo prinesla prihodnost, ni jasno. | Foto: Guliverimage Nordijskih kombinatork v Cortini ne bo. Kaj bo prinesla prihodnost, ni jasno. Foto: Guliverimage

"Razpoloženje je pozitivno. Čaka nas sicer še veliko dela in potrebujemo navijače ter zanimanje ljudi in medijev. Vendar smo na pravi poti," je dejal Ottensen. S celovito reformo želijo v mednarodni zvezi športu omogočiti nadaljnji obstoj na OI in vključitev tekmovalk v nordijski kombinaciji v olimpijski program leta 2030.

Pri mednarodni federaciji so vpeljali tudi poseben sistem financiranja, s katerimi želijo privabiti v ta šport tudi manjše države.

"Kaže dobro, šport se razvija, vse več držav sodeluje," je dejal direktor tekmovanja. Poleg tega naj bi z novim tekmovalnim formatom poskrbeli za več vznemirljivih trenutkov in privabili več gledalcev pod skakalnice in ob tekaške proge, predvsem pa pred televizijske zaslone.

Jarl Magnus Riiber
Sportal Norveška prevlada tudi na drugi tekmi v Schonachu
Ne spreglejte