Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
8. 1. 2018,
13.27

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

2

Natisni članek

Zlata lisica svetovni pokal Tina Maze Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin

Ponedeljek, 8. 1. 2018, 13.27

6 let, 3 mesece

Kako ogrožen je rekord Tine Maze?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

2

Ker Mikaela Shiffrin v zadnjem obdobju tekmicam pušča le drobtinice in je med drugim dobila vse štiri tekme v koledarskem letu 2018, se po smučarskih kuloarjih vse pogosteje omenja tudi točkovni rekord Tine Maze, ki je v sezoni 2012/13 osvojila 2.414 točk.

"Nisem nepremagljiva. Daleč od tega. Se pa odlično počutim. Želim zadržati to raven, obenem pa se zavedam, da vsaka tekma prinaša nov izziv, tekmice pa iščejo načine, kako me premagati," je v Kranjski Gori dejala Mikaela Shiffrin. Na polovici olimpijske sezone je na dobri poti, da še drugič zapored osvoji veliki kristalni globus. Na tej poti pa lahko 22-letna Američanka premakne številne mejnike.

Tudi tistega, ki ga je leta 2013 postavila Tina Maze, ko je v eni sezoni osvojila kar 2.414 točk, kar je 414 več od predhodnega rekorderja Hermanna Maierja in še 20 več od Lindsey Vonn? "Rekord Tine Maze ni moj cilj. Vem pa, da je to izjemen rezultat. Ga je mogoče preseči? Je, a zelo težko. Poleg tega se spominjam, da je bila Tina po tisti sezoni povsem izčrpana," nam je na to temo pred časom dejala Američanka.

  Tina Maze 2012/13 Mikaela Shiffrin 2017/18
Točke 2.414 1.281
Št. tekem 35/35 16/18
Povprečje točk 68,0 71,2
Zmage 11 9
TOP 3 24 13
Do konca sezone še …
… 5 smukov, 5 slalomov, 4 veleslalomi, 3 superveleslalomi in 2 kombinaciji.

Tina Maze in Mikaela Shiffrin sta bila v kratkem obdobju tudi neposredni tekmici. | Foto: Getty Images Tina Maze in Mikaela Shiffrin sta bila v kratkem obdobju tudi neposredni tekmici. Foto: Getty Images

Povprečje obetavno, toda …

Shiffrinovi do Tininega rekorda manjka še 1.133 točk, njeno točkovno povprečje pa je boljše od Tininega v njeni sanjski sezoni. Na tekmah, na katerih nastopi, namreč v povprečju osvoji dobrih 80 točk. Če upoštevamo vse tekme, torej tudi tiste, ki se jih ni udeležila, znaša to povprečje 71,2. Za primerjavo – Mazejeva je v sezoni 2012/13 nastopila na vseh tekmah in v povprečju osvojila 68,9 točke na tekmo.

A pri tem velja dodati, da je bil predvsem v zadnjem obdobju koledar zelo tehnično obarvan, po torkovem slalomu v Flacahuu pa bo bolj raznolik in manj po okusu Shiffrinove. Ta bo zanesljivo izpustila tudi kar nekaj preizkušenj, tudi tekmi ob koncu tedna v Bad Kleinkircheimu.

Mikaela Shiffrin je trenutno najboljša smučarka svetovnega pokala. | Foto: Getty Images Mikaela Shiffrin je trenutno najboljša smučarka svetovnega pokala. Foto: Getty Images Rekorda se ne načrtuje

Rekordnih dosežkov, kakršnega je vknjižila Mazejeva, se ne načrtuje. So plod prizadevanja za druge cilje in izjemnosti. Če pa bi Mikaela načrtno merila proti rekordu Slovenke, bi se morala ob popolnosti v tehničnih disciplinama bolj odločno spogledovati tudi s hitrima disciplinama. S tem bi posledično ogrozila dominantnost v slalomu in veleslalomu ter svežino pred olimpijski igrami.

Zgolj slalom in veleslalomom bosta namreč premalo za skok na vrh večne lestvice. Tudi če bi Shiffrinova do konca zime dobila vseh pet slalomov in štiri veleslaloma ter ob tem še obe kombinaciji, bi ji do Črnjanke manjkalo še 33 točk. "Iskati" bi jih morali predvsem v superveleslalomu (še štiri tekme), a z vsako tekmo, ki je v prvih treh disciplinah ne bi dobila, bi se točkovni zahtevani delež iz hitrostnega bazena povečeval. Ob tem velja dodati, da je prva zvezdnica svetovnega pokala v svoji karieri nastopila na vsega štirih smukih (le v Lake Louisu), sedmih superveleslalomih in treh kombinacijah.

Ali bo Shiffrinova podrla rekord Mazejeve?

  • Da
    30,77 %
    208 glasov
  • Ne
    69,23 %
    468 glasov
Oddanih 676 glasov
Ne spreglejte