Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
2. 11. 2016,
14.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

svetovni pokal Ana Bucik Štefan Hadalin Klemen Bergant Denis Šteharnik Maruša Ferk Žan Grošelj Žan Kranjec Žan Kranjec

Sreda, 2. 11. 2016, 14.00

6 let, 6 mesecev

K Božičku po prve slalomske točke ali celo kaj več

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Medtem ko iz Levija prihajajo optimistične informacije o pripravi snega za tekmovalno progo uvodnih slalomov nove sezone (12. in 13. november), je slovenski smučarski tabor skrčil seznam kandidatov za pot na Laponsko.

Po upokojitvi Matica Skubeta slalomski kapetanski trak pripada Štefanu Hadalinu. | Foto: Sportida Po upokojitvi Matica Skubeta slalomski kapetanski trak pripada Štefanu Hadalinu. Foto: Sportida

Glavna trenerja slovenskih slalomistov in slalomistk Klemen Bergant in Denis Šteharnik bosta potnike v Levi, ki naj bi čez teden in pol gostil odprtje slalomske sezone, določila na treningih na koroškem ledeniku Mölltal. Zagotovljen nastop na Laponski, ki je znana tudi kot Božičkov dom, imajo trenutno Štefan Hadalin, Ana Bucik in Maruša Ferk, prosta pa so še tri štartna mesta.

Za drugo moško kvoto se bosta pomerila član ekipe evropskega pokala Žan Grošelj in najboljši slovenski veleslalomist  Žan Kranjec. Pri dekletih bo trener Šteharnik, ki ima na voljo še dve mesti, priložnost dal Klari Livk, Meti Hrovat in Vanji Brodnik, a opozarja, da bo katero od naštetih v ekipo za Levi vključil le ob ustrezni ravni forme.

Žan Grošelj si bo skušal nastop v Leviju izboriti v dvoboju z Žanom Kranjcem | Foto: Sportida Žan Grošelj si bo skušal nastop v Leviju izboriti v dvoboju z Žanom Kranjcem Foto: Sportida

Pogled proti petnajsterici

Najmočnejši slovenski orožji slalomske premiere bosta zanesljivo Bucikova, ki je preteklo zimo končala kot članica slalomske trideseterice, in Ferkova. "Obe kažeta dobro raven pripravljenosti, čeprav sta za razliko od številnih specialistk poleti veliko časa namenjali tudi drugim disciplinam. Trdim, da sta bolje pripravljeni kot lani," razmišlja Šteharnik, ki načrtuje še tridnevni ledeniški trening na Mölltalu, nato pa upa še na kakšen trening v Leviju.

Pripravljenost so Slovenke pred kratkim skušale preveriti na treningu z avstrijsko ekipo, a jim jo je zagodel sistem za merjenje časov. "Očitno se to ne dogaja le nam," se je pošalil šef ženske reprezentance in dodal: "Cilji pred tekmo pa niso skromni. Verjamem, da si lahko obetamo tudi kakšno uvrstitev med desetim in petnajstim mestom. Za začetek …"

Ana Bucik je priložnost dobila že na veleslalomu v Söldnu. Pravi štart v novo sezono pa jo čaka čez teden in pol v Leviju. | Foto: Sportida Ana Bucik je priložnost dobila že na veleslalomu v Söldnu. Pravi štart v novo sezono pa jo čaka čez teden in pol v Leviju. Foto: Sportida

Najšibkejša slovenska točka

Precej bolj zadržan je lahko v napovedih trener moške (vele)slalomske ekipe Klemen Bergant, saj se dobro zaveda, da je prav najbolj tehnična disciplina trenutno najšibkejša slovenska točka. V ekipi namreč nima tekmovalca, ki bi se kadarkoli prebil vsaj do točk svetovnega pokala. To bo v novi sezoni cilj za Štefana Hadalina. Že na prvi tekmi?

"Po težavah s hrbtom se je ob koncu tedna vrnil na sneg in brez težav smučal. Zdaj že neovirano trenira in v domači konkurenci izstopa. Zaradi visoke štartne številke ga seveda čaka težko delo, a napad na finale mora biti osnova," pravi Bergant, sicer tekmovalni sopotnik nekdanjih slovenskih osvajalcev slalomskih globusov Roka Petroviča in Bojana Križaja, pred dobrim desetletjem pa trener slalomske ekipe s kar osmimi dobitniki točk svetovnega pokala v eni sezoni.

Maruša Ferk bo v novi sezoni najvišje merila v slalomu in kombinaciji. | Foto: Sportida Maruša Ferk bo v novi sezoni najvišje merila v slalomu in kombinaciji. Foto: Sportida

Grošljev osnovni cilj je evropski pokal

Ob Hadalinu in Kranjcu, ki želi veleslalomu dodati še drugo disciplino, gre imena slovenske slalomske prihodnosti iskati predvsem v ekipi evropskega pokala. Tokrat se nastop v svetovnem pokalu nasmiha Grošlju, ki je dobil prednost pred Aljažem Dvornikom in Jakobom Špikom.

"Vsak nastop v svetovnem pokalu bo za Grošlja dobrodošel, a njegov osnovni cilj mora biti stabilnost v evropskem pokalu. V pretekli zimi je preveč nihal," o potencialnem drugem slovenskem slalomskem adutu razmišlja trener ekipe evropskega pokala Rasto Ažnoh.

Ne spreglejte