Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
25. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Jurij Tepeš Planica Planica astma

Sobota, 25. 3. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Jurij Tepeš razočaran nad sezono, v kateri je bil le dva tedna zdrav

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Jurij Tepeš | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Petkov dan v Planici je bil za Jurija Tepeša veliko razočaranje, saj skoki niso bili takšni, kot si je želel. Čeprav sezone še ni povsem konec, je spregovoril, kaj vse je prestal v tej zimi. Dodatne težave mu je povzročila astma, ki se je nepričakovano pojavila.

"Imel sem dva izjemno zanič skoka. Tudi smolo, a sem slabo skakal. Ni bil moj dan. Ne spomnim se, kdaj sem tako slabo skakal, kljub temu da je bila lani še slabša sezona. To je že skoraj katastrofa. Ne vem, kaj je bilo. Če bi vedel, bi se bolje počutil," se je Jurij Tepeš spraševal, kaj bilo narobe v petek, potem ko je zasedel 26. mesto.

To je bila zanj druga najslabša uvrstitev na poletih na Letalnici bratov Gorišek. Slabši je bil le pred devetimi leti, ko je bil 28.

"Razočaran nad sezono"

"V sezoni sem uresničil le to, da sem na začetku bolje skakal, potem se je vse podrlo. Ni je še konec, a sem razoačran nad njo." | Foto: Vid Ponikvar "V sezoni sem uresničil le to, da sem na začetku bolje skakal, potem se je vse podrlo. Ni je še konec, a sem razoačran nad njo." Foto: Vid Ponikvar Res je, da razmere zanj niso bile pravšnje, saj je pihal veter v hrbet, a je kljub temu pričakoval, da ga bo poneslo dlje: "V vetru, ki piha v hrbet, se ne počutim močnega. Zlasti takrat, ko skačem tako slabo kot celotno zadnjo tretjino sezone. Z vzgonskim vetrom mogoče še lahko konkuriram, z vetrom v hrbet pa niti približno ne. Jezen sem bil nase, ker sta bila skoka v slogu sezone. Brez ideje."

Vstop v zimo je bil za Jurija spodbudnejši, saj se je v primerjavi s preteklimi leti redno uvrščal med dobitnike točk in naredil korak naprej. Nato je pričakoval tisti preskok proti vidnejšim uvrstitvam. "V sezoni sem uresničil le to, da sem na začetku bolje skakal, potem se je vse podrlo. Ni je še konec, a sem razočaran nad njo," pravi Tepeš, ki je imel v začetku februarja na poletih v Oberstdorfu dodatno smolo s čevljem, ta se mu je ob padcu polomil, naslednji dan je celo osvojil tretje mesto.

Z novim parom je nato skakal na azijski turneji, a se ni obneslo in zatekel se je k starim. Ob pomoči Petra Slatnarja je nato polomljenega usposobil, da je zdržal do konca sezone.

Pojavila se ja astma

Za dodatno težavo je povzročila astma, ki je prišla v njegovo življenje. | Foto: Grega Valančič/Sportida Za dodatno težavo je povzročila astma, ki je prišla v njegovo življenje. Foto: Grega Valančič/Sportida Na zimski poti pa so se mu povrhu vsega prikradle nove zdravstvene težave, ki jih prej ni imel. Začeti se je moral boriti z astmo. O tem, koliko ga je to oviralo, je povedal: "Ne vem … Zagotovo mi vzame nekaj energije, ki bi jo sicer imel. Letos sem bil zdrav samo dva tedna, sicer sem bil vso sezono bolan. Ne morem se pozdraviti. Jemlje mi energijo, a moram sezono izpeljati do konca. Če smo tako močno trenirali čez poletje, moram priti do konca. Ne glede na vse …"

Astma se mu je v tej zimi pojavila premierno, še vedno pa išče razloge, zakaj: "Pred sezono je vedno tako, da imamo nekaj kilogramov več. Ponavadi sem hujšal z vstopom v sezono, lani pa sem začel malce prej. Morda je tudi to vplivalo na zdravstvene težave."

Zaradi neprijetne zime si že nadvse želi počitnic, v katerih si bo napolnil baterije za olimpijsko sezono, ki prihaja. Povrhu vsega je prihodnje leto tudi svetovno prvenstvo v poletih v Oberstdorfu, kar bo zanj dodaten motiv.

Ne spreglejte