Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
22. 9. 2015,
14.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jurij Žurej SZS Enzo Smrekar

Torek, 22. 9. 2015, 14.53

8 let

Jožko Križan v štirih mesecih od zunanjega sodelavca do direktorja SZS

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jurij Žurej en mesec pred začetkom nove tekmovalne sezone pisarno direktorja Smučarske zveze Slovenije prepušča Jožku Križanu.

Izvršilni odbor Smučarske zveze Slovenije je na svoji redni seji na predlog predsednika Enza Smrekarja brez večjih zadržkov po hitrem postopku ustoličil novega direktorja te proračunsko največje športne panožne zveze v državi. V direktorsko pisarno organizacije, ki pod svojo streho združuje alpske smučarje, skakalce, tekače, nordijske kombinatorce, telemark smučarje, deskarje, smučarje prostega sloga in smučarske učitelje, se seli Jožko Križan, sicer tudi edini uradni kandidat.

"Kmalu bodo prišle prve snežinke. Prišla bo zima, z njo prvi nastopi slovenskih športnikov in, vsaj upam, tudi prvi uspehi. Moja želja je, da sledimo športnikom. Postaviti je treba sistem, v katerem bo poudarek na športnikih in športnih vsebinah, ostale teme pa se bodo postopoma umaknile," je ob imenovanju poudaril novi direktor.

Kdo je novi direktor?

Diplomirani družboslovni informatik ni popoln novinec na sedežu Smučarske zveze Slovenije. Maja se je namreč smučarski druščini pridružil kot zunanji sodelavec, odgovoren za marketing alpskih disciplin. Ko so se nekaj tednov zatem "alpinci" odločili, da ne bodo imeli klasičnega direktorja panoge, pa je bil Jožko Križan povišan v poslovnega vodjo alpskih disciplin. V tej vlogi naj bi skrbel predvsem za krepitev sponzorskih prilivov ter nadzor nad ravnovesjem med prihodki in odhodki. Od zdaj bo to počel na višji ravni – kot direktor zveze.

Pred prihodom na SZS je bil Križan dobrih šest let zaposlen pri Olimpijskem komiteju Slovenije. Kot direktor marketinga je skrbel za poslovno in marketinško delovanje krovne olimpijske organizacije s poudarkom na odnosu do pokroviteljev in uvajanju novih produktov. Direktor marketinga je bil že pred selitvijo v športne vode, in sicer pri IT podjetju SRC, kjer je deloval pet let.

Še peti direktor

Križanu bo direktorsko pisarno izpraznil Jurij Žurej, ki je svoje slovo napovedal pred slabim mesecem, približno dve leti po imenovanju. "Nalog, zaradi katerih sem prišel na zvezo – to so finančna sanacija, optimizacija dela in organizacija procesov –, ne morem opravljati. Prišel sem zaradi športa, zdaj pa se moram ukvarjati s tem, ali bom direktor ali ne. Naj branim svoj položaj? Vprašanja v športnih organizacijah ne smejo biti povezana s tem, kdo je direktor, temveč s tem, kakšne so naloge. Žal je količina tovrstnih polen pod nogami presegla razumno mejo," je ob slovesu od zelo prehodne pisarne dejal Žurej.

Križan bo namreč postal že peti direktor v dobrih petih letih. Po več kot desetletni direktorski vladavini Jara Kalana so se namreč na tem položaju zvrstili v zadnjih letih zvrstili Matija Vojsk, Barbara Kürner Čad in Jurij Žurej.

Nič kaj bolj stabilen ni niti predsedniški položaj. Potem ko je dolgoletni predsednik Stane Valant leta 2010 pogorel na volilni skupščini, so žezlo v rokah v nepopolnih mandatih držali Tomaž Lovše, Primož Ulaga in aktualni prvi mož Enzo Smrekar.

Sanacijski program kot dediščina

Žurej se je v nepolnem mandatu podpisal pod strukturno reorganizacijo skupnih služb in sanacijski program, s katerim naj bi SZS od treh milijonov evrov dolga v nekaj letih splezala na zeleno vejo. Prav ta program bo direktorska dediščina in hkrati tudi Križanov smerokaz za delovanje v prihodnje. Obenem bo novi direktor, ki ga čaka precej manj stabilno in varno delovno mesto, kot jih je bil vajen v zadnjem desetletju, kaj hitro prisluhnil tudi zahtevam predstavnikov vseh panog, ki se zavzemajo za večje proračune. Ob pogovorih s pokrovitelji ga čaka tudi vnovičen dialog z državo in kajpak nekdanjim delodajalcem – Olimpijskim komitejem Slovenije.

"Dosledno izvajanje sanacijskega programa nas mora pripeljati do stabilne organizacije, katere osredotočenost bo nato izvajanje vsebin. 'Predihati' bo treba tudi poslanstvo, vizijo in vrednote zveze. S tem moramo dihati vsi in enotno nastopiti na trgu," pravi Križan, ki se zaveda tudi dejstva, da bo ena od osnovnih nalog zajezitev nenadzorovanih odhodkov, zaradi katerih se je SZS znašla v redečih številkah.

Ne spreglejte