Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 3. 2016,
18.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Therese Johaug Anamarija Lampič Anamarija Lampič

Sreda, 2. 3. 2016, 18.49

7 let, 12 mesecev

Johaugovi skupinski štart, Lampičeva 22.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Norveška smučarska tekačica Therese Johaug (30:05,6) je zmagovalka tekme s skupinskim startom za svetovni pokal v Montrealu.

Drugo mesto je osvojila njena rojakinja Heidi Weng (+1:00,3), tretja je bila še ena Norvežanka Astrid Jacobssen (+1:09,8). Slovenka Anamarija Lampič je bila 22. (+2:46,2).

Tekačice je danes v Montrealu pričakalo pravo zimsko vreme. Ob temperaturah sedem stopinj Celzija pod ničlo jim je povrhu vsega nagajalo še sneženje, ki je ponekod tudi povsem prekrilo klasično smučino. A težke razmere so bile pisane na kožo vodilni v skupnem seštevku Johaugovi. Čeprav se je v tekmo s skupinskim startom podala šele s 27. mesta, kar se ji že dolgo ni zgodilo, je hitro nadoknadila izgubljeno na torkovem sprintu in se znova postavila v ospredje.

Hitremu ritmu Johaugove sta v prvih kilometrih sledili le reprezentančni kolegici Wengova in Jacobssenova, ki pa sta proti koncu popustili, Johaugova pa je tekla svoj tek, si pridno nabirala bonus sekunde in na koncu slavila prepričljivo zmago z več kot minuto prednosti.

"Bilo je zelo lepo teči, čeprav malo hladno"

"Želela sem hitro priti v vodstvo, saj je bila ta tekma zame zelo pomembna. Pred začetkom sem bila malo nervozna, saj sem bila razvrščena precej zadaj, a sem nato hitro prišla naprej. Zelo sem vesela, da sem si pritekla takšno prednost. Današnji tek je bil zahteven, ker je snežilo, a sem v dobri formi in sem dobro odtekla. Že dolgo nisem tekme s skupinskim startom začela tako v ozadju. Osredotočila sem se na svoj tek, na svojo tehniko. Bilo je zelo lepo teči, čeprav malo hladno, a je bilo v redu," je dejala vodilna v seštevku kanadske turneje Johaugova, ki si je tokrat pritekla že 15. zmago v klasični tehniki.

Poleg Lampičeve, ki se je edina prebila do točk najboljše trideseterice, so nastopile še tri Slovenke, ki pa so vknjižile precejšnje zaostanke. Nika Raziger je bila 40., zaostala je nekaj več kot štiri minute (+4:08,6), Alenka Čebašek je osvojila 42. mesto (+4:16,0), Vesna Fabjan pa 53. (+5:58,1).

Ob 20.30 bodo na 17,5 kilometra tekli še moški, med 85 tekači Slovencev ne bo. V četrtek je na kanadski turneji prost dan, v petek pa sledita sprinta v prosti tehniki. Kanadska turneja in s tem svetovni pokal se bo zaključila prihodnjo soboto, 12. marca, v Canmoru.

Iversen slavil med fanti

Emil Iversen (45:05,4) je zmagovalec moške tekme s skupinskim startom za svetovni pokal, s čimer je osvojil tretjo zmago v karieri. Drugo mesto na 17,5 kilometra v klasični tehniki je osvojil njegov rojak Petter Northug (+5,3), tretji pa je bil Rus Sergej Ustjugov (+14,5). Slovenci na kanadski turneji ne nastopajo.

V četrtek je na kanadski turneji prost dan, v petek pa sledita sprinta v prosti tehniki. Kanadska turneja in s tem svetovni pokal se bo zaključila prihodnjo soboto, 12. marca, v Canmoru.

Ne spreglejte