Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
20. 12. 2014,
19.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jernej Damjan Engelberg skoki

Sobota, 20. 12. 2014, 19.51

8 let

Jernej Damjan navdušuje v Engelbergu, kjer išče popolnost

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prav lepo je videti, da imajo slovenski skoki takšno paleto skakalcev, ki iz tedna v teden razveseljujejo. Jernej Damjan je v Engelbergu s tretjim mestom spisal novo lepo poglavje v karieri.

Za Jerneja Damjana se je pretekla sezona začela praktično šele na novoletni skakalni turneji, na kateri je v Garmisch-Partenkirchnu na novega leta dan osvojil prve točke v svetovnem pokalu, nato pa je januarja eksplodiral in se med drugim veselil premierne zmage v Saporu.

Drugačno zgodbo piše v tej zimi, v katero je vstopil kot najboljši mož poletnega grand prixa. Že pred prestižno turnejo štirih skakalnic je nanizal nekaj lepih uvrstitev, najboljšo pa dosegel danes v Engelbergu, kjer je osvojil tretje mesto, ki si ga je delil z Avstrijcem Michaelom Hayböckom, in tako vstopil v skupino najboljših.

"Moj prvi cilj je bil, da štartam v sezono normalno. Očitno sem moral v Klingenthalu narediti še tisto napako, potem pa so stvari v Kuusamu stekle. Začel sem čutiti prave skoke. Zdaj to nadgrajujem in trenutno uživam v skokih," poudarja Damjan, ki se je z bero 60 točk zavihtel na 11. mesto v svetovnem pokalu.

"Dobil sem potrdilo, da sem lahko pri vrhu, če res nimam smole"

Od zmage, ki je pripadla Nemcu Richardu Freitagu, ga je tokrat ločilo pičle 1,5 točke, saj so bile razlike med najboljšimi izjemno majhne. Peter Prevc je recimo za njim na petem mestu zaostal za vsega 1,4 točke.

"Zelo sem vesel, da sem skočil na tretje mesto. Poskušal sem narediti podobna skoka kot v kvalifikacijah – torej z enakimi občutki. Na tekmi sta mi oba sicer zelo dobro uspela, le po prvem sem bil nekoliko besen, ker mi ni uspel dober doskok. Nič zato. Rezultat je na koncu zelo lep. Zadovoljen sem, da gre v pravo smer. Dobil sem potrdilo, da sem lahko pri vrhu, če res nimam smole," je bil Damjan vesel nove odlične uvrstitve. Dodal je, da poletna skupna zmaga ni prišla kot komet in je bila, kakor tudi uvrstitve v zimski sezoni, plod trdega dela: "Vem, da sem bolje pripravljen kot v prejšnji sezoni in tudi sposoben skakati na stopničke."

Že ob prihodu v Švico se je takoj spoprijateljil s skakalnico in bil celo najboljši med kvalifikanti, zato je z optimizmom pričakal soboto: "V petek sem imel dobre občutke in sem lažje vse skupaj nadgrajeval. Ko enkrat začutiš skakalnico, iščeš v skoku le popolnost. V Nižnjem Tagilu, kjer sem imel še nekaj smole, tega nisem mogel narediti. Tukaj uživam."

Damjan z 31 leti spada med izkušenejše skakalce in je tudi eden redkih, ki se lahko pohvali z očetovsko vlogo. Med profesionalci je že enajst let, v tem času pa je sedemkrat sam stopil na oder za zmagovalce, od tega kar štirikrat letos. Uspehov sta jasno veseli tudi njegovi največji navijačici, žena Taya in hči Niki: "Niki zdaj že ve, kdaj pridem, in se mi nasmeji ter dvigne rokice."

Ne spreglejte