Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
29. 1. 2008,
14.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 29. 1. 2008, 14.18

8 let

Jerman še ni rekel zadnje besede

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Andrej Jerman tudi v novi sezoni skrbi za slovensko pojavnost na smukaškem zemljevidu. Znani smučarski poznavalci so prepričani, da zadnje besede še ni rekel.

Sprva so mnogi menili, da gre zgolj za splet srečnih okoliščin. A Andrej Jerman je s stabilno formo in konstantnim nizanjem vrhunskih smukaških predstav dokazoval, da ne kani biti le muha enodnevnica. V novi sezoni ga je čakala še nekoliko težja naloga. Po eni strani ga je čakalo vnovično potrjevanje minulih rezultatov, hkrati pa so ga izzivi nove sezone gnali v lov za napredkom. 29-letni Tržičan je trenutno peti smukač svetovnega pokala, dvanajsti v skupnem seštevku, s tretjim mesto v Chamonixu in tretjimi stopničkami v karieri pa si drugič letos ter že tretjič v sezoni prislužil naziv Sportalovega športnika tedna. In kaj o Tržičanu menijo znane osebnosti iz slovenskega smučarskega prostora?


Jaro Kalan, direktor Smučarske zveze Slovenije: "Kot nekdanji trener znam oceniti pravo vrednost Jermanovih dosežkov. Prav zato sem še toliko bolj zadovoljen ob spremljanju njegove rezultatske krivulje v zadnjih dveh sezonah. Prav lepo je videti slovenskega tekmovalca na stopničkah tudi v smuku. To je vendarle dokaz, da smo lahko konkurenčni v vseh disciplinah. Pred leti za takšne dosežke ne bi dal roke v ogenj. Pri Jermanu gre v prvi vrsti za talent. A slednji je pogosto premalo za uspeh. Tekmovalec mora biti 'pravi'. To pa pomeni, da je pripravljen storiti marsikaj za približanje končnemu cilju. Ne smemo pozabiti tudi na pogoje. Očitno smo mu bili sposobni nuditi ustrezne pogoje za delo. Danes je Andrej eden najboljših smukačev v svetovnem pokalu. Ni muha enodnevnica. Pred njim pa je vsekakor še svetla prihodnost."


Rasto Ažnoh, direktor alpskih disciplin: "Lagal bi, če bi dejal, da sem presenečen nad Jermanovimi rezultati. Poznam ga že dolgo časa in vem, da gre za tekmovalca s srcem in izjemno voljo. Prepričan sem, da so njegovi dosežki plod kakovostnega dela. Predvsem pa bi dejal, da je v minuli in letošnji sezoni vendarle dobil ustrezno 'plačilo' za trud. Dodal pa bi, da še ni rekel zadnje besede."


Jože Gazvoda, nekdanji trener Andreja Jermana in slovenskih smukačev: "Dejstvo je, da se je v zadnjih letih marsikaj spremenilo. Včasih je bilo na vrhu 11 Avstrijcev, vsem ostalim pa so ostale le drobtinice. Očitno konkurenca ni več tako huda, svoje pa je storil tudi material. Velja pa poudariti, da je Jerman že dolgo prava osebnost in predvsem zaradi pristopa sodi v sam svetovni vrh hitrih disciplin. Izpostavil bi kondicijsko pripravljenost. V svetovnem pokalu ni tekmovalca, ki bi bil bolje pripravljen. Nemara je močnejši le Didier Cuche, a tu gre za naravno moč. Po pripravljenosti pa sodi Andrej na vrh. To do izraza pride predvsem na najzahtevnejših delih prog."


Jure Košir, poslovnež in nekdanji tekmovalec: "Andrej me v zadnjih sezonah preseneča in navdušuje. Vsi po vrsti se premalo zavedamo, kakšno vrednost imajo njegovi rezultati. Slaviti zmago na tekmi svetovnega pokala v smuku, se veseliti še dveh uvrstitev na stopničke in sooblikovati najboljšo deseterico ali celo peterico v smukaškem seštevku je zares velika stvar. Sooča se s tekmeci, ki imajo proces treningov na zares visoki ravni. Predvsem gre tu za Avstrijce, ki v svoje smukače vlagajo neprimerno večja sredstva. To je svojevrsten fenomen. Ker je imel v karieri obilico zdravstvenih težav, mu te rezultate iskreno privoščim in se jih skupaj z njim zelo veselim. Njegova vrnitev po nizu poškodb je zares veličastna. Navdušuje pa me tudi njegova zrelost. "


Bojan Križaj, nekdanji tekmovalec in slovenski rekorder po številu zmag v svetovnem pokalu: "Jerman postavlja zgodovinske mejnike in hkrati tudi izjemno visoke kriterije. Za Slovence so njegovi dosežki dokaj netipični. Doslej smo se dokazovali v vijuganju med količki, Andrej blesti v hitrosti. Gre za zgodbo o uspehu, ki je posledica posrečenega spleta okoliščin. Poleg opreme, ki dopušča vrhunske rezultate, in vseh trenerjev gre v prvi vrsti izpostaviti njegovo voljo in nepopustljivost."

Ne spreglejte