Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
10. 3. 2016,
10.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Noriaki Kasai Peter Prevc Peter Prevc skoki

Četrtek, 10. 3. 2016, 10.42

8 let

Japonski veteran Kasai pred velikim mejnikom

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Naslednje prizorišče smučarskih skokov v Titisee-Neustadtu bo prav posebno za japonskega veterana Noriakija Kasaija, ki bo nastopil na že 500. tekmi v svetovnem pokalu.

Najbolj priljubljen v karavani smučarskih skokov je brez kančka dvoma Noriaki Kasai, ki pri 43 letih podira mejnike. Čeprav mu leta ne prizanašajo, pa je na skakalnicah videti kot mladenič, saj niza izvrstne uvrstitve drugo za drugo.

V svetovnem pokalu je debitiral daljnega 17. decembra 1988, vse odtlej pa je del njega. Iz leta v leto prestavlja mejnike. Zadnjega je pred dnevi v Visli, ko je bil star 43 let, osem mesecev in 27 dni. Na Poljskem je namreč stal na odru za zmagovalce, saj je bil tretji, in letvico najstarejšega na zmagovalnem odru prestavil nekoliko višje.

Podvig mu je uspel na 498. tekmi v svetovnem pokalu, kar pomeni, da bo jubilejni 500. nastop dočakal na naslednji postojanki v Titisee-Neustadtu, kjer bosta ta konec tedna v soboto in nedeljo dve tekmi. "Zame osebno je ta dosežek nekaj posebnega. Verjamem, da bo zelo čustveno. Ob takšnih trenutkih se spominjam lepih trenutkov. Jasno, prikradejo se tudi tisti slabši, ko sem bil poražen, poškodovan. Vse to je bilo del moje dolge kariere," pravi Kasai.

Njegova najljubša številka ni pet, ampak šest

A pri številki 500 se ne misli zaustaviti. Njegova srečna je številka šest, kar je verjetno povezano z rojstnim dnevom, saj se je rodil 6. 6. 1972.

"V svetovnem pokalu sem že od 16. leta starosti, kar pomeni, da tekmujem 27 let. Ko sem jih dopolnil 40, sem si za cilj zadal, da bom skakal do 50. leta. Pred menoj je torej še sedem let. Trenutno se počutim pripravljenega, da izpolnim zadani cilj. 500 je lepa številka, vendar je moja srečna šest, zato bi rad skočil na 600 tekmah svetovnega pokala. Številko 500 jemljem kot vmesno postojanko. Ni še konec. Če bom držal rekord po številu nastopov, ga morda nihče več ne bo mogel preseči."

Na zadnjih olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je prav tako postavil mejnik, saj se je srebrne medalje na večji napravi veselil pri 41 letih in 256 dneh, je začutil, kaj mu skoki pomenijo. Takrat je moral priznati premoč le Poljaku Kamilu Stoch, ob njiju pa je stal naš skakalni junak Peter Prevc.

"Ko sem bil mlajši, sem preveč razmišljal o tem, kakšen mora biti moj naslednji skok … Sčasoma sem ugotovil, da so moji premiki povsem samodejni. Ne razmišljam o naslednjem skoku. Preprosto skočim in uživam v skokih. Na olimpijskih igrah v Sočiju sem spoznal, kako je lahko vse skupaj preprosto. Od Sočija se na skakalnicah zabavam in uživam v skokih. Vedno se veselim naslednjih tekem," je še dejal Noriaki, ki bo bučen aplavz dočakal tudi čez teden dni na Letalnici bratov Gorišek v Planici.

Ne spreglejte