SiolNET. Sportal Zimski športi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janus že pogreša Zdravljico

2

termometer

Trener slovenske skakalne reprezentance Goran Janus ima pred finalom sezone v Planici sladke težave. Njegovi izbranci so blesteli v kvalifikacijah, pogreša le še četrtega udeleženca ekipne tekme.

Kakšni so cilji trenerja slovenske reprezentance, ki v tem trenutku računa na nekaj najbolj razpoloženih smučarskih letalcev na svetu? "Zanimajo me stopničke na vseh treh tekmah. Dolgo časa nismo poslušali Zdravljice," je namignil Goran Janus.

Slovensko himno, ki jo zmagovalcu v čast predvajajo skoraj po vsaki zmagi v svetovnem pokalu, je pogrešal pred dobrim mesecem, ko je Peter Prevc v Vikersundu poletel najdlje na svetu, osvojil prvo mesto in postavil nov svetovni rekord, a Zdravljice iz norveških zvočnikov ni bilo slišati. Prevc je letos zmagal dvakrat, na vrh se je povzpel tudi 24. januarja 2015 na Japonskem, kjer pa so prireditelji zavrteli slovensko himno.

Peter in Jurij imata še rezerve

V Planici se Zdravljice ni poslušalo točno leto dni. V zadnjih letih so slovenski skakalci v dolini pod Poncami v odlični formi. Prevc je tako dobil zadnjo lansko tekmo, predlani je slovenske navijače z zmago osrečil Jurij Tepeš, leta 2012 pa je bil najboljši "leteči" Robert Kranjec. Tradicija bi se lahko torej nadaljevala, Slovenija pa še četrto leto zapored v Planici častila zmagovalca.

Janusov optimizem ni naključen. Potrdili so ga odlični poleti slovenskih predstavnikov na četrtkovih kvalifikacijah. "Semenič je dobil kvalifikacije, Petru in Juriju sta uspela odlična skoka, a imata oba še rezerve za petkovo tekmo," je naštel glavne poudarke dneva.

Pohvalil je tudi Kranjca

Vsi omenjeni so zelo resni kandidati za ekipno tekmo. Dva sta že potrjena, saj imata letalska velemojstra Prevc in Tepeš že zacementirano mesto na ekipni tekmi, Semeniča pa bi od častne in odgovorne naloge, hkrati pa tudi nagrade za odlične zadnje nastope oddaljila le katastrofalna predstava na petkovi tekmi. "Čakam le še na petkovo tekmo, da se bo našel še četrti," je sproščeno dejal Janus, ki ima z izborom sladke težave.

Odlična forma Semeniča ga ni presenetila, saj jo je po besedah trenerja dokazal z zadnjima zmagama na tekmah celinskega pokala, ko je podiral tudi rekorde skakalnic. Slovenski trener, ki je v Planici zelo priljubljen in ga navijači trepljajo po rami na vsakem koraku, saj so navdušeni nad dosežki njegovih izbrancev, je pohvalil tudi izkušenega Kranjca. "Ima še določene rezerve v preletu, kjer je najmočnejši. Od naših tekmovalcev ima največ rezerv," verjame, da se lahko dolgoletni ljubitelj poletov vmeša v boj za višja mesta.

Peter ni obremenjen z dvobojem s Freundom

Za veliki globus bosta konec tedna obračunala vodilni Severin Freund in najbližji slovenski zasledovalec Prevc, ki za Nemcem zaostaja skoraj sto točk. Kako o dvoboju velikih tekmecev razmišlja trener? "Freund skače odlično in je zelo konstanten. A pustimo se presenetiti … Peter s tem dvobojem ni obremenjen. Do tekem v Kuopiu je bil, potem pa je šlo na boljše. Zdaj bo skakal neobremenjen, o tem sem prepričan," zaupa psihološki trdnosti Prevca, ki bo skušal prekiniti zmagovalni niz Freunda, zmagovalca zadnjih štirih tekem svetovnega pokala. Nemec ni skočil v kvalifikacijah, na treningih pa je bil krajši od Petra.

Po skoraj rekordno uspešnih kvalifikacijah, ko si je nastop na petkovi tekmi zagotovilo devet Slovencev, bi pričakovali, da bo najprej čestital svojim fantom, a je želel najprej pohvaliti planiške delavce.

"Zelo so se potrudili, tako da je bilo vredno čakati tri ure na začetek kvalifikacij. Ko smo začeli dan, je bila smučina odlična, poleti pa dolgi," se je zahvalil delavcem, ki so pogosto prezrti in potisnjeni v medijsko ozadje, čeprav so pomemben del planiške zgodbe. V četrtek se jim je primerila ogromna nevšečnost, saj je sonce preveč stalilo sneg na zaletišču in treba je bilo utrditi smučino. Na srečo se je mučno čakanje čez nekaj ur prekinilo, slovenski tekmovalci pa so se izkazali. Danes jih čaka nova priložnost, ogromno motivacijo pa predstavlja interni boj za četrto mesto na ekipni tekmi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin