Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
25. 2. 2016,
8.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Goran Janus Primož Peterka Gregor Schlierenzauer

Četrtek, 25. 2. 2016, 8.17

6 let, 7 mesecev

Janus je napovedal poseben mejnik za Almati, pod njega pa se lahko podpiše Prevc

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Do konca sezone smučarskih skokov je še osem posamičnih tekem, slovenski skakalni šampion Peter Prevc pa lahko novo črto potegne že ta vikend v Almatiju.

"Zadnja tekma v Kuopiu je bila težka. Pogoji so se spreminjali. Ne na hrbtišču skakalnice, ampak spodaj, kjer je marsikoga prav vidno posrkalo. Tudi mi nismo imeli kakšne posebne sreče, a to je šport. Razliko nam je uspelo povečati, in to je najpomembneje," se je glavni trener Goran Janus še enkrat dotaknil torkove tekme v Kuopiu, kjer je bil Peter Prevc četrti, medtem ko je bil drugi v svetovnem pokalu Severin Freund osmi.

Na treningih je bil naš skakalni šampion vselej odlično razpoložen, tekme v vetrovnih razmerah pa se mu niso izšle in je vselej ostal brez stopničk, ki jih na Finskem na posamičnih preizkušnjah še ni okusil. "Skrbi ni. S kavča je drugače gledati kot v živo, ko si prisoten in to vidiš. Pred nami je Almati, novi izzivi, novi boji in gremo naprej," mirno pravi Janus.

V boju za veliki kristalni globus, ki ga po koncu sezone prejme skakalec z največ točkami, je Prevc občutno na prvem mestu. Enajst zmag, tri druga mesta, dve tretji, pet uvrstitev med deset in eno enajsto mesto so Petrova bilanca v svetovnem pokalu, skupno pa to znaša ogromnih 1698 točk.

Če zapusti Almati s prednostjo 600 točk, bo Slovenija že dobila naslednika Primoža Peterke

Pred tekmecem Freundom ima 559 točk prednosti, tretji Michael Hayböck, ki je zmagal na vseh treh finskih tekmah, pa zaostaja že 680 točk.

In že ta konec tedna v Almatiju bomo lahko spoznali drugega slovenskega skakalca po Primožu Peterki, ki se bo lahko pohvalil z velikim kristalnim globusom. Če bo Prevc zapustil Kazahstan s prednostjo 600 točk pred najbližjim zasledovalcem, bo prestižni pokal, ki ga nato najboljši prejme ob koncu sezone v Planici, že njegov, saj je potem do konca le še šest posamičnih tekem (dve v Wisli, dve v Titisee Neustadtu in dve na Letalnici bratov Gorišek v Planici). Pridobiti bi torej moral 41 točk.

"Mogoče se zdaj na vsaki tekmi gleda na te stvari, a tekem je še ogromno. Upam, da nam bo skakalnica v Almatiju ustrezala in da gremo lepo naprej in pridno zbiramo točke," se je v bližnjo prihodnost ozrl Janus, ki je nedavno napovedal, da bo veliki kristalni globus v rokah Petra že po tekmah v Kazahstanu in se zraven zasmejal, naj naš najboljši skakalec o tem ne razmišlja.

Dosegljiv je tudi Schlierenzauerjev rekord

Za naslednjo postojanko je prvi mož stroke v slovenski skakalni reprezentanci naredil eno spremembo. Namesto Žige Jelarja, ki je v Kuopiu debitiral v svetovnem pokalu in ostal brez prvih točk, bo v Almatiju skakal Anže Semenič, medtem ko v karavani še ne bo Domna Prevca in Anžeta Laniška, ki sta pretekle dni skakala na mladinskem svetovnem prvenstvu – Domen je skočil do srebrne medalje na posamični tekmi, dan pozneje pa se je veselil zlatega odličja na tekmi mešanih ekip.

Najboljšemu slovenskemu skakalcu Petru Prevcu pa se do konca sezone ponuja tudi priložnost, da zruši rekord legendarnega Gregorja Schlierenzauerja, ki je v sezoni 2008/09 osvojil 2083 točk in zmagal na 13 posamičnih tekmah (v tisti zimi je imel 27 tekem, Peter jih bo imel v tej 30). Osem tekem pred koncem za tem dosežkom namreč zaostaja 385 točk in dve zmagi.

Ne spreglejte