Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
4. 1. 2017,
19.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

1

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Goran Janus Innsbruck Domen Prevc Daniel Andre Tande rumena majica svetovni pokal novoletna turneja

Sreda, 4. 1. 2017, 19.05

6 let, 6 mesecev

Goran Janus in Peter Prevc po vetrni loteriji v Innsbrucku

Janus je bil jasen: Imeli smo priložnost, a ni bilo nič

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

1

Slovenski skakalci so nas v zadnjih letih z odličnimi uvrstitvami razvadili, zato je bil podatek, da sta bila v Innsbrucku le dva med dobitniki točk, in še to na 19. ter 25. mestu, nekoliko presenetljiv. "Imeli smo priložnost, a ni bilo nič," je povedal Goran Janus. Peter Prevc, ki je pred nastopom doživel neprijetnost, je dal jasno vedeti, da lahko z dobro formo tudi na takšni tekmi dobro skočiš.

Innsbruck | Foto: Peter Prevc je bil v vetrovni loteriji v Innsbrucku z 19. mestom najboljši Slovenec. | Foto: Sportida Peter Prevc je bil v vetrovni loteriji v Innsbrucku z 19. mestom najboljši Slovenec. Foto: Sportida Veter je bil osrednji igralec tretje tekme 65. novoletne turneje. Ker je pihal tako spremenljivo, so skakalci opravili le en skok. Druga serija je celo odpadla.

Veliki zmagovalec je postal Norvežan Daniel Andre Tande, ki se v takšnih razmerah ni pustil zmesti. Še več, kot pravi, uživa, če je veter močnejši.

Za nagrado je prevzel vodstvo tako v svetovnem pokalu kakor tudi skupnem seštevku novoletne turneje. Naš skakalec Domen Prevc je moral tako predati rumeno majico, ki jo bo Tande nosil v Bischofshofnu. Med njima je zdaj razlika 36 točk.

Rezultati Innsbrucka

1. Daniel-Andre Tande (Nor)       125,7 (128,5)
2. Robert Johansson (Nor)         123,1 (133,0)
3. Jevgenij Klimov (Rus)          119,1 (127,0)
4. Kamil Stoch (Pol)              117,4 (120,5)
5. Andreas Stjernen (Nor)         117,1 (122,5)
...
19. Peter Prevc (Slo)              103,0 (114,0)
25. Domen Prevc (Slo)              100,4 (112,5)

...
32. Jernej Damjan (Slo)             99,1 (116,0)
33. Jurij Tepeš (Slo)               94,6 (110,5)
36. Anže Semenič (Slo)              88,9 (108,5)
40. Cene Prevc (Slo)                86,8 (106,5)

"Ko pogoji niso po tvoji meri in narediš med skokom še napako, se to hitro maščuje"

Daniel Andre Tande je pokazal, da je v formi. Po Garmischu se je razveselil že druge zmage v letu 2017. Da je skočil popolno, je potrdil tudi Goran Janus. | Foto: Sportida Daniel Andre Tande je pokazal, da je v formi. Po Garmischu se je razveselil že druge zmage v letu 2017. Da je skočil popolno, je potrdil tudi Goran Janus. Foto: Sportida "V seštevku turneje smo res izgubili stik z vrhom, a pred nami je še ena tekma in tam bomo poskušali iztržiti čim več. Zdaj se peljemo v Bischofshofen, vremenske napovedi še nismo gledali," je glavni trener Goran Janus pokomentiral izgubo rumene majice in nekoliko slabšo skupno uvrstitev na novoletni turneji.

Najvišje uvrščeni je po treh tekmah lanski dobitnik zlatega orla Peter Prevc, ki zaseda deveto mesto. V Innsbrucku je bil s 114 metri na 19. mestu najboljši Slovenec. Med dobitnike točke se je s 25. mestom zavihtel še njegov mlajši brat Domen.

"Moj nastop je bil kar soliden. Eden od boljših na turneji, a s pogoji ni šlo. Ko pogoji niso po tvoji meri in narediš med skokom še napako, se to hitro maščuje," je povedal Peter.

Vrstni red v svetovnem pokalu:

1. Daniel-Andre Tande (Nor)       632
2. Domen Prevc (Slo)              590
3. Kamil Stoch (Pol)              533
...
13. Peter Prevc (Slo)              202
24. Jurij Tepeš (Slo)               86
31. Cene Prevc (Slo)                42
52. Jernej Damjan (Slo)              2

Manjša neprijetnost za Petra Prevca pred nastopom. Tekmec je kar odšel z rampe.

"Živ sem dol prišel. Če mojega predhodnika niso spustili dol, jaz sem preživel brez posledic … " | Foto: Sportida "Živ sem dol prišel. Če mojega predhodnika niso spustili dol, jaz sem preživel brez posledic … " Foto: Sportida V prvi seriji na izpadanje tokrat ni imel pravega boja, saj je avstrijski trener Florian Liegl svojega varovanca Stefana Huberja zaradi nepredvidljivih razmer v zraku kar umaknil z zaletne mize. "Nisem točno vedel, kaj se dogaja. Dobil je zeleno luč, sam sem hotel zapreti smuči, on pa je želel z rampe. Malce neprijetno je bilo, ker sem moral kar jaz potem na rampo in se ura ni odštevala kot sicer. A to pove veliko o tem, kakšna je bila tekma, ker ga niso spustili," je povedal najstarejši od bratov Prevc.

Ko so ga razglasili za zmagovalca tega para, je stisnil pest. Ali je dal s tem vedeti, da je bil nekoliko besen na razmere? "Živ sem prišel dol. Če mojega predhodnika niso spustili dol, jaz sem preživel brez posledic … Na skok sem se povsem normalno pripravil. Konec koncev zaupaš žiriji. V zadnjih letih ali še več letih ni bilo nobenega padca, ki bi se zgodil zaradi nevarnih pogojev. Če se zbereš in narediš odličen skok, te tudi slabi pogoji manj kaznujejo," je odgovoril Prevc.

"Morda mi je šlo kakšno leto predobro, da bi lahko rekel, da je bila kakšna tekma loterijska"

"Priložnost smo imeli, a je nismo izkoristili," je dejal Janus. | Foto: Sportida "Priložnost smo imeli, a je nismo izkoristili," je dejal Janus. Foto: Sportida Ko je beseda nanesla na temo, kdaj je nazadnje skakal v takšnih razmerah, je dal z odgovorom jasno vedeti, da ti ob pravi formi tudi razmere ne ponagajajo prav veliko: "Morda mi je šlo kakšno leto predobro, da je bi lahko rekel, da je bila kakšna tekma loterijska. Morda v Zakopanah, vendar je takrat nagajala še ledena smučina, saj sta Diethart in Wellinger ponovila skoka."

Janus je bil po tekmi realen in je poudaril, da vidnejših uvrstitev tokrat preprosto ni moglo biti, ker so fantje naredili preveč grobih napak: "Po poskusni seriji je kazalo bolje. Če delaš napake in so še takšni pogoji, se ti ne more iziti. Domen se je zamikal nazaj proti mizi, hotel več dodati in se je zamaknil. Pri Petru je bila klasika. Previsoko se je pripeljal. Poskusni skok je bil precej daljši. Očitno je v tem trenutku to to. Preprosto se ni izšlo po naših željah. Zato pa je Tande naredil popoln skok in mu čestitam."

Vrstni red na novoletni turneji pred zadnjo tekmo:

1. Daniel-Andre Tande (Nor)       710,3 točke
2. Kamil Stoch (Pol)              708,6
3. Stefan Kraft (Avt)             693,7
...
9. Peter Prevc (Slo)              648,0
10. Jevgenij Klimov (Rus)          647,7
...
14. D. Prevc (Slo) 633,6
18. C. Prevc (Slo) 615,1
27. J. Tepeš (Slo) 491,6
31. J. Damjan (Slo) 458,7
50. A. Semenič (Slo) 191,9

"Danes je bila priložnost, a ni bilo nič"

Na trenerski tribuni ni bilo strokovnjaka, ki si ne bi želel tekme, pa čeprav je veter tako pihal, saj so vsi, kot je dejal Janus, hoteli izkoristiti priložnost. "Če bi imeli kot reprezentanca trening, pa danes ne bi skakali, saj se ne bi splačalo," je dejal prvi mož stroke.

Zdaj se karavana seli v Bischofshofen, kjer se bo ekipi spet priključil Rok Justin, ta se je za en dan odpravil na trening v Planico. Bodo v našem taboru poskušali ponagajati najboljšim na naslednjem avstrijskem prizorišču? "Danes je bila priložnost, a ni bilo nič," je jasno odgovoril Janus.

Novoletna turneja, spored:

Bischofshofen
5. januar – kvalifikacije (16.45)
6. januar – tekma (16.45)

Ne spreglejte