Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 12. 2017,
10.16

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

novoletna turneja Janne Ahonen Andreas Mitter

Petek, 22. 12. 2017, 10.16

6 let, 4 mesece

Janne Ahonen bo preskočil novoletno turnejo

Ni prostora za najbolj trofejnega skakalca prestižne turneje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Janne Ahonen | Foto Sportida

Foto: Sportida

Glavni trener finske skakalne reprezentance Andreas Mitter je določil ekipo za novoletno turnejo. Nekoč izjemno nacijo v smučarskih skokih bodo zastopali le trije predstavniki. Med njimi ni 40-letnega veterana Janneja Ahonena, najbolj trofejnega skakalca te prestižne turneje.

Čez natančno teden dni se bo v Oberstdorfu začela 66. novoletna turneja. Slovenski trener Goran Janus je v četrtek obelodanil razširjen seznam za prestižno tekmovanje štirih skakalnic, kjer bo Slovenijo na posamični tekmi lahko zastopalo sedem skakalcev.

Precej manj, zgolj tri svoje predstavnike bodo imeli Finci. Avstrijski strateg Andreas Mitter na delu v deželi tisočerih jezer je v četrtek sestavil ekipo, v kateri ni najbolj trofejnega moža tega tekmovanja.

Janne Ahonen, ki se v svoji 23. sezoni svetovnega pokala na vse pretege trudi, da bi bil med potniki na olimpijske igre, bo izpustil prihajajočo nemško-avstrijsko turnejo. 40-letnik je edini skakalec, ki je petkrat postal skupni zmagovalec novoletne turneje. A tokrat ga na prizorišču uspehov ne bo, saj ga je Mitter poslal na dodatne treninge.

Odhaja trojica, ki je zbrala 15 točk

Ahonen je v tej sezoni skakal na treh tekmah svetovnega pokala, rezultati pa so bili skromni. Niti enkrat se ni uvrstil v finale, dvakrat je bil 45., enkrat 34. Ne le on, tudi preostali Finci ne najdejo poti iz krize. Bo komu šlo bolje na novoletni turneji? Finske barve bodo zastopali Antti Aalto, Eetu Nousiainen in Jarkko Maeaetae. Aalto je z devetimi točkami na 38. mestu, Nousiainen s tremi manj tri mesta nižje, Maeaetae pa je nastopil le v kvalifikacijah v Ruki in zasedel 65. mesto.

Če rezultati ne vzbujajo optimizma, pa so Finci lahko vsaj nekoliko bolj vedrega obraza ob dejstvu, da Ville Larinto po poškodbi spet trenira.

Kamil Stoch bo branil zmago na novoletni turneji. Poljaki bodo začeli s šestimi skakalci, v Innsbrucku pa se jim bo pridružil še sedmi član, 17-letni Tomasz Pilch. | Foto: Vid Ponikvar Kamil Stoch bo branil zmago na novoletni turneji. Poljaki bodo začeli s šestimi skakalci, v Innsbrucku pa se jim bo pridružil še sedmi član, 17-letni Tomasz Pilch. Foto: Vid Ponikvar

Poljaki v Nemčiji ne bodo izkoristili sedmih kvot, v Avstriji debi 17-letnika

V poljskem taboru so se odločili, da v prvi polovici turneje ne zapolnijo vseh sedmih kvot. Trener Stefan Horngacher bo tako v Oberstdorfu in Garmisch-Partenkirchnu računal na preverjeno šesterico Kamila Stocha, Piotra Żile, Macieja Kota, Stefana Hule, Dawida Kubackega in Jakuba Wolnega.

Naštetim se bo na tretji tekmi v Innsbrucku pridruži 17-letni Tomasz Pilch, ki je v celinskem pokalu priboril sedmo mesto. Najstnik bo tako v Avstriji debitiral v svetovnem pokalu.

Program novoletne turneje (29. december6. januar)

Oberstdorf (Slovenska sedmerica: Damjan, P. Prevc, Semenič, Bartol, Zajc, Jelar, Tepeš)

Petek, 29. december
16.30 kvalifikacije

Sobota, 30. december
16.30 Prva serija


Garmisch-Partenkirchen (Slovenska sedmerica: Damjan, P. Prevc, Semenič, Bartol, Zajc, Jelar, D. Prevc)

Nedelja, 31. december
14.00 Kvalifikacije

Ponedeljek, 1. januar
14.00 Prva serija


Innsbruck

Sreda, 3. januar
14.00 Kvalifikacije

Četrtek, 4. januar
14.00 Prva serija


Bischofshofen

Petek, 5. januar
17.00 Kvalifikacije

Sobota, 6. januar
17.00 Prva serija

Ne spreglejte