Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 6. 2014,
15.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak Uroš Velepec Tomaš Kos

Sreda, 4. 6. 2014, 15.35

8 let

Jakov Fak v teh dneh ni pretirano srečen: Stvari niso postavljene tako, kot smo si želeli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po napornem in stresnem olimpijskem ciklusu je zavrelo tudi v slovenski biatlonski reprezentanci. Tekmovalci so želeli spremembo strokovnega vodstva, a so še za eno leto obsojeni na Uroša Velepca.

Prejšnji mesec so se v slovenski biatlonski reprezentanci ukvarjali s sestavo strokovnega štaba. Uroša Velepca bi moral na mestu glavnega trenerja zamenjati češki strokovnjak Tomaš Kos, a je ta po 14 letih dela v Sloveniji ponudbo zavrnil in odšel v domovino. Kljub zasičenosti, slabši komunikaciji med tekmovalci in trenerjem ter razhajanju v pogledih na delo članice in člani slovenske biatlonske reprezentance A ostajajo pod Velepčevim vodstvom, za morebitno iskanje novega trenerja je bilo maja namreč že prepozno.

Za glavnega trenerja želeli Kosa, sprijazniti se morajo z Velepcem

"Vse skupaj je seveda vplivalo na vse tekmovalce in na nek način še vpliva," nam je konec tedna na Pokljuki zaupal prvi zvezdnik reprezentance Jakov Fak: "Povedali smo svoje mnenje. Da smo se zasitili načina dela, na kakršnega se je delalo do zdaj, in da si želimo spremembe. Povedali smo tudi, katere spremembe si želimo glede strokovnega kadra, žal tega ni bilo mogoče izpeljati in zdaj moramo funkcionirati tako, kot so stvari postavljene. Niso pa postavljene tako, kot smo si želeli. Ampak mi preprosto ne moremo vplivati na čisto vse."

Stanje v tem trenutku torej ni idealno, pred Jakovom Fakom in druščino pa morda nekoliko bolj vroče in napornejše poletje, kot bi si želeli. Za zdaj so Velepec in reprezentanti obsojeni drug na drugega, priprave na prihajajočo sezono pa bodo tako tudi nekakšen nenapovedan test profesionalnosti in odločnosti na obeh straneh. Pa se bodo lahko sprijaznili s stanjem? "Težko rečem, kaj bo čez mesec ali dva. Dajmo času čas in bomo videli," odgovarja Fak, ki se ne bo udeležil prvega, kondicijskega dela priprav na Pokljuki.

"Paziti moram na zdravje, stvari moram imeti pod nadzorom"

Tudi Fak si bo v prihodnje program priprav v večji meri krojil sam, tako kot sta že lani počela njegova reprezentančna kolega Janez Marič in Klemen Bauer. "Ko bo načrt priprav sestavljen, se bom, glede na preostale treninge, ki jih moram opravljati, razen kondicijskega dela, prilagodil oziroma izbral tiste, ki mi ustrezajo, in se potem priključil reprezentanci. Določen del bom naredil sam," je še pojasnil zbiralec zmag na tekmah svetovnega pokala in svetovni prvak iz leta 2012, ki pa se je v pretekli sezoni spopadal s poškodbami in boleznimi, zato tudi na februarskih olimpijskih igrah v Sočiju ni posegel po uvrstitvah, ki bi zadovoljile njegove visoke tekmovalne ambicije.

"Hočem imeti čim več nadzora nad tem, kaj počnem s svojim telesom, in mislim, da sem do tega tudi upravičen. Paziti moram na zdravje, stvari moram imeti pod nadzorom. Naša zdravnica Nada Kozjek Rotovnik skrbi, da ne nastajajo težave, da ne zbolim v času, ki za to ni primeren. Najpomembneje je biti zdrav med sezono. Če zboliš med sezono, tako kot sem jaz lani kar dvakrat, je to lahko velika težava," še pravi naš najboljši biatlonec.

Pri lovljenju kar najboljše forme mu bo pomagal Jani Gril, v alpski reprezentanci prekaljeni strokovnjak za fizično pripravo. "Če ne bi bilo njega, lanska sezona ne bi bila mogoča. Tudi njemu se lahko zahvalim, da je z mojo ramo zdaj veliko boljše. Težav v tem trenutku ni, ampak ves čas delamo, da se ne bi več ponovile," je še pojasnil Fak.

Poletje bo torej čas, da biatlonci strnejo vrste, da najdejo način, kako se kar najbolje in v kar največjem miru pripraviti na sezono, v kateri bodo seveda vsi stremeli k istemu cilju, se kar najbolje spopasti z vse močnejšo svetovno konkurenco. Naloga vodstva reprezentance je tekmovalkam in tekmovalcem zagotoviti optimalne pogoje za dosego najboljših rezultatov, najprej pa je potrebno soglasje, kaj optimalni pogoji sploh so.

Ne spreglejte