Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
5. 1. 2015,
12.22

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ivica Kostelić Sljeme Janica Kostelić

Ponedeljek, 5. 1. 2015, 12.22

8 let, 5 mesecev

Ivica Kostelić: Iščejo vodo na Marsu, mojemu kolenu pa ne morejo pomagati

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
"Dovolj je bilo 15 operacij. Do konca kariere bom smučal s pomočjo rednih protibolečinskih tablet in injekcij," pravi hrvaški velikan alpskega smučanja Ivica Kostelić.

Če je Ivica Kostelić v preteklih letih na domačo tekmo na Sljemenu nad Zagrebom prihajal kot eden najboljših slalomistov svetovnega pokala in je zaradi dejstva, da bi Rdečo progo lahko prevozil tudi z zavezanimi očmi, tudi eden od glavnih favoritov za zmago, je pred torkovo prvo moško tekmo v koledarskem letu 2015 slika drugačna. Najboljši hrvaški alpski smučar, ki se lahko pohvali z velikim kristalnim globusom, petimi malimi, štirimi srebrnimi olimpijskimi kolajnami in naslovom svetovnega prvaka, tekmo na domačem hribu pričakuje kot 42. slalomist svetovnega pokala, ki se bolj kot z dinamiko med količki ubada s stalnimi bolečinami v kolenu.

"Žal so dnevi, ko sem imel nadzor nad svojim telesom, preteklost. Kolena nimam povsem pod nadzorom. Nad seboj imam novega šefa. Na takšen način je težko smučati povsem na meji," pripoveduje 35-letni Zagrebčan in dodaja, da so ga zdravniki pred dnevi obvestili o novi kolenski težavi. Križna vez naj bi povsem degenerirala in skorajda ne služi več svojemu namenu. Vseeno o novi operaciji, ki bi ga odstranila z zasneženih terenov in morda celo končala kariero, ne razmišlja. "Ne, 15 operacij v mojem življenju je bilo dovolj. Jem tablete in se na štiri tedne odpravljam v Švico po posebne injekcije, ki pomagajo pri delovanju kolena. Ne mine pa dan brez bolečin," pripoveduje nekdanji najboljši smučar svetovnega pokala in v očeh tekmecev eden največjih borcev.

Kostelići brez domače zmage

Zagrebška slaloma sta se sicer v koledarju svetovnega pokala znašla predvsem po zaslugi družine Kostelić oziroma smučarskega razcveta Janice in Ivice. A velika želja, domača zmaga, se jima ni uresničila. Janica je bila v dveh poskusih enkrat tretja, Ivica pa je na šestih tekmah kar štirikrat pristal na odru za zmagovalce, od tega trikrat na drugem mestu. Razmišlja o vlaku, ki je že odpeljal, oziroma o zapravljeni priložnosti za najslajšo zmago?

"Ne. Na Sljemenu sem imel nekaj lepih trenutkov. Bil sem blizu zmagi, ki bi bila res nekaj posebnega. V svojih ciljih pa sem realen. Nisem favorit, lahko pa poskrbim za rezultat, za katerega bom ocenil, da je korak naprej," odgovarja Kostelić, ob vprašanju o pričakovanjih pred torkovo tekmo pa dodaja: "Dokler lahko stojim na nogah, se bom boril. To je tudi vse, kar lahko obljubim. Vem, da nisem v položaju, ki bi mi dovoljeval napovedi stopničk ali celo zmago. V tem trenutku je moja prva misel posvečena preboju v finalno vožnjo. Če mi bo uspelo, bom storil vse za preboj med petnajsterico. To bi bil že lep rezultat."

Zadnji na domači tekmi?

"Hrvaški navijači, vajeni velikih zmag, s težkim srcem gledajo velikana svetovnega smučanja, ki se muči na tekmah in se bori za preboj med trideseterico," priznavajo hrvaški novinarji, ki že vrsto let spremljajo družino Kostelić, nad katero bdi oče Ante. "Sam na položaj gledam drugače. Kakšen poraz me celo dodatno motivira. Še vedno uživam v smučanju. Rad sem del karavane svetovnega pokala," jim odgovarja izkušeni hrvaški reprezentant, sicer tudi veliki prijatelj slovenskega alpskega smučanja. Prav zaradi tega ni želel prikimati tezi o zadnjem nastopu na domači tekmi in o sezoni 2014/15 kot zadnji v dolgi in zelo uspešni karieri.

"Vem, da trenutni rezultati niso ogledalo moje kakovosti in priprav. V to sezono sem vložil veliko več. Sem motiviran. Želim naprej, pri čemer ne skrivam, da se bom bolj posvetil slalomu, preostale discipline pa postopoma opustil. Iščem rešitev za težave s kolenom. O koncu kariere ne razmišljam. Ne vem, kakšna bo moja prihodnost. Kdo ve … Morda je to moja zadnja sezona, morda ni. Počakajmo do konca, nato bom potegnil črto in videl, kako in kaj," na vprašanja o morebitnem koncu kariere odgovarja aktualni olimpijski podprvak v superkombinaciji.

Ne spreglejte