Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
21. 11. 2015,
16.37

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ivica Kostelić alpsko smučanje doping zimska rekreacija

Sobota, 21. 11. 2015, 16.37

5 let, 5 mesecev

Ivica Kostelić: Človeška pokvarjenost ne pozna meja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

"Doping ubija šport. Zdaj nas čaka še genski doping," ob robu priprav na novo sezono razmišlja hrvaški smučarski veteran Ivica Kostelić.

Nekdanji zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala, štirikratni olimpijski podprvak ter lastnik kompleta kolajn s svetovnih prvenstev Ivica Kostelić se pripravlja na novo smučarsko sezono. Morda celo zadnjo v dolgi in uspešni karieri, česar pa 36-letni Zagrebčan še ne želi potrditi. Je pa zato že pred meseci naznanil, da bo nastopal zgolj v slalomu in kombinacijah.

Vseeno je odpotoval v Lake Louise, kjer bosta prihodnji teden na sporedu uvodni preizkušnji v hitrih disciplinah. Zanesljivo se bo udeležil vsaj smukaških treningov, morda tudi tekem. V pogovoru za hrvaški časnik Jutarnji list se je pred vrnitvijo na sneg razgovoril tudi o ciljih, za katere kajpak ne skriva, da so krepko nižji kot pa na zenitu kariere. "V slalomu bi rad, v primerjavi s preteklo sezono, storil korak naprej. Morda celo med najboljšo petnajsterico. V kombinaciji bodo cilji višji," pravi komaj 31. slalomist in četrti kombinatorec pretekle sezone.

Če so dovolili Srebrenico …

Zaradi zadnjih dogodkov v hrvaškem in svetovnem športu, ki se soočata z novimi aferami, v intervjuju za omenjeni hrvaški časnik ni mogel mimo pogovora o dopingu. Ob tem je razkril, da je izjemno pazljiv. Ne le da skrbno pazi, kaj zaužije, skrbi ga tudi, da bi mu kdaj kakšen nepridiprav podtaknil kakšno nedovoljeno substanco.

Še celo vodo kot po pravilu pije zgolj ustekleničeno. "Iskreno, če je lahko nekdo dovolil, da so v Srebrenici 10 tisoč ljudi prepustili klanju, kako ne bi pretentali športnika. Človeška pokvarjenost ne pozna meja," je v svojem slogu pojasnil brat legendarne Janice Kostelić, ki ostaja del njegovega štaba.

Pozor, prihaja genski doping

Nekdanji slalomski prvokategornik meni, da velja doping na Hrvaškem označiti zgolj za posamezne primere, saj v ozadju ne stoji organ, ki bi spodbujal tovrstno početje. Skrbi pa ga za prihodnost športa na globalni ravni.

"Kar se dogaja, je grozljivo in žalostno. To je ena od stvari, ki ubijajo šport. Zdaj nas čaka še nekaj hujšega – genski doping. Zaradi tehnološke razvitosti nekaterih držav bo to strašljiva pošast, proti kateri se je treba bojevati z vsemi sredstvi," svari Kostelić.

Ne spreglejte