Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
4. 12. 2016,
5.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,23

2

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec svetovni pokal Tina Maze Darja Črnko

Nedelja, 4. 12. 2016, 5.55

6 let, 6 mesecev

PO DVEH ZMAGAH ILKE ŠTUHEC

Ilka Štuhec zdaj pozornosti ne pleni le s fotografijami

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,23

2

"Na progi skušam uživati," z zanjo značilnimi kratkimi odgovori, prežetimi s hihitanjem, recept, s katerim je v 24 urah prišla do kar dveh smukaških zmag svetovnega pokala v Lake Louisu, razkriva trenutno najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec.

Do petka je bila najboljša uvrstitev Ilke Štuhec četrto mesto. Zdaj ima na svojem računu že dve smukaški zmagi. | Foto: Sportida Do petka je bila najboljša uvrstitev Ilke Štuhec četrto mesto. Zdaj ima na svojem računu že dve smukaški zmagi. Foto: Sportida

V Lake Louisu, ki že po tradiciji gosti kar dva smuka zaporedoma, se sicer pogosto zgodi, da na najvišjo stopničko dvakrat zapored stopi ista tekmovalka. Precej bolj presenetljivo in za slovenske smučarske navdušence več kot razveseljujoče pa je, da se s smukaškim dvojčkom v Kanadi, ki ji je med drugim prinesel rdečo majico vodilne smukačice, 200 točk in 81 tisoč evrov nagrade, lahko pohvali Ilka Štuhec.  

Mariborčanka, ki je prejšnji mesec dopolnila 26 let, je "udarila" dvakrat, za nameček pa, kot bi želela dokazati, da ne gre za naključje, z dveh različnih položajev. Ob petkovi zmagi je s številko 29 zaključevala najboljšo trideseterico, dan zatem pa je s številko 4 nastopila med prvimi.

V obeh primerih je na terenu, ki nagrajuje predvsem drsalne sposobnosti in občutek za razvijanje hitrosti, najhitreje vodila odlično pripravljene smuči proizvajalca Stöckli, s katerim se je po slovesu od Rossignola povezala spomladi.  

"Kar dobro mi gre …" Po smuku jo čaka še superveleslalom. | Foto: Getty Images Po smuku jo čaka še superveleslalom. Foto: Getty Images

Po svoji drugi zmagi v karieri je priznala, da je imela največ dela z osredotočanjem na tekmo, saj je morala v petek zavestno odrivati evforijo.

"Na srečo sem zaradi utrujenosti vsaj hitro zaspala," je dejala in pojasnila, da se sam tekmovalni pristop od petka ni kaj prida spremenil: "Vedela sem sicer, da lahko ob dobrem smučanju znova zmagam, a o tem nisem želela prav veliko razmišljati. Vsaka tekma je novo poglavje, vsi štartamo z ničle. Med smučanjem sem se, tako kot že dan pred tem, skušala imeti lepo in ob tem dokazati, da mi gre v zadnjem času kar dobro."

V slogu samokritičnih zmagovalk je ob prvi kratki analizi ocenjevala, da vsi deli nekoliko skrajšane proge niso bili odpeljani optimalno. "Tako je bilo tudi v petek. No, kot kaže, pa je bila vožnja dovolj hitra," ugotavlja Štuhčeva in ob tem priznava, da se jo je še posebej dotaknil trenutek, ko si je nadela rdečo majico vodilne smučarke smukaškega seštevka svetovnega pokala. S to bo čez slaba dva tedna nastopila tudi na prvem evropskem smuku – v Val d'Iseru.

Mojca, Tina, Ilka

A še pred vrnitvijo v Evropo čaka Ilko zadnje kanadsko dejanje – nedeljski superveleslalom. Ta se bo na progi, ki jo je v dobrih 24 urah izstrelila med smučarske zvezde, začel ob 19. uri po slovenskem času. V pretekli zimi je bil superveleslalom celo njena najmočnejša disciplina. Zdaj ga pričakuje samozavestna kot še nikoli.

"Trener se je takoj po smuku odpravil na teren in preveril, kakšna bo postavitev. Mene po kosilu čaka kondicijsko delo, pa podelitev, analiza … Opraviti je treba niz stvari," o natrpanem urniku, za katerega upa, da ne bo omajal tekmovalne osredotočenosti, pripoveduje tretja Slovenka, ki je v Lake Louisu stopila na najvišjo stopničko.

Pred več kot 17 leti je to uspelo Mojci Suhadolc, pred dvema sezonama pa še Tini Maze. Ta je Mariborčanki kljub javni skrivnosti o nič kaj prijateljskih odnosih za sobotno zmago že čestitala prek spletnega omrežja twitter.

Kot hit Lake Louisa postane Zdravljica. | Foto: Getty Images Kot hit Lake Louisa postane Zdravljica. Foto: Getty Images

Držala je obljubo

Štuhčeva sicer ob iskanju razlogov za tekmovalni preboj izpostavlja odlično delo v pripravljalnem obdobju, usklajenost spremljevalne ekipe, v kateri ob povezovalni vlogi mame Darje Črnko, sicer tudi serviserke, delujeta še trener Grega Koštomaj in kinezioterapevtka Anja Šešum, ter povezovanje z moško ekipo za hitri disciplini pod vodstvom Petra Pena.

S smukači je Ilka vadila tudi v Čilu, kjer je ob koncu priprav veliko spletnega prahu dvignila s provokativno fotografijo z golim hrbtom. "Mislim, da mi pozornosti ni treba iskati na takšen način. To je zgolj spontani navdih," je tedaj pojasnjevala in hitro prikimala namigu, da bo pozimi bolj kot s fotografijami izzivala z rezultati. Obljubo je držala. Sezona pa se je pravzaprav šele začela …

"Zdaj je poplačano!"
Še posebej čustveno je zmagi sprejemala mama Darja. "Ni nam bilo lahko. Poškodbe, iskanje nove poti … A Ilka nas je s svojo trmo silila, da smo vztrajali. Zdaj je vse poplačano, čeprav vem, da vsega skupaj še ne dojemam," pravi serviserka trenutno vodilne smukačice svetovnega pokala.

Lake Louise, smuk II (ž)

Rezultati:
1. Ilka Štuhec (Slo)        1:24,95
2. Lara Gut (Švi)           +  0,11
3. Edit Miklos (Mad)           0,43
4. Corinne Suter (Švi)         0,54
5. Kajsa Kling (Šve)           0,73
6. Mirjam Puchner (Avt)        0,95
7. Laurenne Roš (ZDA)          1,02
8. Nadia Fanchini (Ita)        1,27
9. Tina Weirather (Lie)        1,32
10. Johanna Schnarf (Ita)       1,35

 | Foto: Sportida Foto: Sportida

Slovenski zmagovalci tekem svetovnega pokala

26 zmag  – Tina Maze
8 – Bojan Križaj
7 – Mateja Svet
6 – Špela Pretnar
5 - Rok Petrovič in Urška Hrovat
3 – Jure Košir
2 – Ilka Štuhec in Andrej Jerman
1 zmaga – Veronika Šarec, Grega Benedik, Andrej Miklavc, Matjaž Vrhovnik, Nataša Bokal, Mitja Kunc, Katja Koren, Alenka Dovžan, Mojca Suhadolc in Boris Strel
Ne spreglejte