Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
27. 9. 2016,
16.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

1

Natisni članek

Peter Pen Boštjan Kline Čile Klemen Kosi Rok Perko Ilka Štuhec Ilka Štuhec Iztok Klančnik Smučarska zveza Slovenije

Torek, 27. 9. 2016, 16.20

6 let, 7 mesecev

Slovenski smučarji po vrnitvi iz Čila

Ne le golota Ilke Štuhec in prekmurska gibanica

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

1

"Za nami so najboljše priprave v Čilu," zatrjuje glavni trener slovenske ekipe za hitri disciplini Peter Pen, prepričan o tem, da bodo Boštjan Kline in druščina pozimi upravičili slabih 90 tisoč evrov, kolikor je stala vadba pod ekvatorjem.

Martin Čater, Štefan Hadalin, Miha Hrobat, Andrej Šporn, Boštjan Kline, Rok Perko in Peter Pen se bodo že čez dva tedna vrnili na sneg. | Foto: Sportida Martin Čater, Štefan Hadalin, Miha Hrobat, Andrej Šporn, Boštjan Kline, Rok Perko in Peter Pen se bodo že čez dva tedna vrnili na sneg. Foto: Sportida

Ko je pred tremi tedni Peter Pen v pogovoru za naš medij iz Čila poročal o odličnih pogojih za delo, je ob koncu dodal: "Upam, da se mi ne bo hvaljenje maščevalo v obliki vremenske fronte in slabega nadaljevanja ter konca."

Njegove zle slutnje se niso uresničile. Mariborski trener na čelu moške ekipe za hitri disciplini se je v domovino vrnil z odličnimi vtisi s treningov ekipe v La Parvi, kjer se je združil tudi s članoma tehnične ekipe Štefanom Hadalinom ter Žanom Kranjcem, "samoplačnikoma" Aljažem Dvornikom in Tilnom Debelakom ter najhitrejšo Slovenko na smučeh Ilko Štuhec. Ta je ob koncu priprav na družbenih omrežjih delila fotografijo, na kateri se brez zgornjega dela oblačil poslavlja od Čila, ter dvignila veliko prahu.

Prav Ilkine fotografije in sporočila za javnost Smučarske zveze Slovenije o slovenskem pikniku se je v svoji "analizi" dotaknil tudi Pen. "Goli hrbet Ilke Štuhec in prekmurska gibanica na 3.600 metrih nadmorske višine sta verjetno resda podatka, ki sta za marsikoga najbolj zanimiva. A mi smo trdo delali. Večina štiri tedne, rekorderja Klemen Kosi in Miha Hrobat pa kar pet," pravi trener smukačev.

32 dni in 150 kilometrov

"Delovali smo kot prava ekipa. Na tej ravni postajamo konkurenčni tekmecem," je nadaljeval Pen in postregel s kopico zanimivih podatkov. Med drugim je zabeležil 32 smučarskih dni na snegu s treningi vseh disciplin. Glavnina je pripadla smuku, v katerem so fantje prevozili kar 150 kilometrov. Za to so skupno potrebovali kar 3.200 kilogramov opreme, ki se še ni vrnila v Slovenijo. Zato pa so tekmovalci skrbno"pospravili" 700 obrokov hrane.

Video: Peter Pen o pripravah

In cena? "Okroglih sto tisoč ameriški dolarjev. Ta vložek bomo skušali vrnitvi in upravičiti z rezultati, marljivim delom ali vsaj pripadnostjo slovenskemu alpskemu smučanju," poudarja Pen, zadovoljen s postavljeno poletno bazo. A v isti sapi poudarja, da bo zdaj potrebna nadgradnja. Že čez dva tedna bo ekipo vrnil na sneg – na prelaz Stelvio, končni del priprav pa bo ekipa opravila v Severni Ameriki.

Boštjan Kline že kaže zobe

Za izjavami o "dobrem delu", ki so značilne za vse slovenske reprezentante, pa se vendarle kažejo tudi razlike v pripravljenosti. Po pričakovanjih izstopa Boštjan Kline, ki je v pretekli sezoni navdušil z dvema uvrstitvama na stopničke za zmagovalce. Mariborčan je namreč izstopal na vseh podlagah in postavitvah, zato so pričakovanja o dodatnem koraku naprej upravičena. Sam priznava, da je spretno izkoriščal neobremenjenost z južnoameriškimi tekmami, kjer se mu ni bilo treba potegovati za boljše točke FIS. Dobre vožnje na treningih pa krepijo samozavest.

"Po dobri sezoni sem bolj miren. Lahko se bolj osredotočeno posvečam pomanjkljivostim,"  pravi najboljši slovenski smukač, ki postaja tudi vodja reprezentance, čeprav mu, kot priznava, ta vloga ne diši povsem. "Ne čutim, da bi bil drugačen. Obenem tudi ni prerivanja za mesto vodje. V ekipi vlada odlično razpoloženje. To moramo ohraniti. Trdim namreč, da je smučanje individualni šport zgolj dve minuti, ko si na progi," dodaja Kline.

Video: Boštjan Kline, Klemen Kosi in Andrej Šporn o Čilu

Letos brez zapletov s SZS?
Slovenski smukači so tokrat pred sedmo silo stopili v družbi nove predstavnice za stike z javnostmi – nekdanje vrhunske smučarke Špele Pretnar. Še pred tem pa jih je čakal sestanek z vodstvom zveze, na katerem so se pogovarjali tudi o denarnih pravilih igre. Zdi se, da gre letos pričakovati manj medijskega "pingponga", na kar nakazujejo tudi trenerske pohvale na račun podpore. "Pričakujem dobro sezono, ne pa težav s podpisi pogodb s tekmovalci. Med nami se je vzpostavilo zaupanje. To zaupanje se vrača v obliki rezultatov in boljših odnosov. Obnovili smo pogodbe z vsemi večjimi pokrovitelji, zdaj celotno sliko dopolnjujemo še z manjšimi pokrovitelji," pravi predsednik alpskega zbora in odbora Iztok Klančnik, ki je potrdil, da celotni proračun alpskih disciplin znaša 1,6 milijona evrov.
Ne spreglejte