Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
12. 2. 2017,
14.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

2

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec St. Moritz 2017

Nedelja, 12. 2. 2017, 14.40

6 let, 7 mesecev

Ilka Štuhec: Vedno sem verjela

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

2

"Vsaka zmage je nekaj posebnega. Ko pa zmagaš na svetovnem prvenstvu … Neverjetno," pravi nova svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec, ki je v St. Moritzu osvojila prvo kolajno na velikih tekmovanjih.


Ilka Štuhec z zmago v smukaškem delu svetovnega prvenstva v St. Moritzu ni dokazala le, da je trenutno najboljša smukačica na svetu, temveč tudi prvič v članski karieri, da je lahko kos največjim pritiskom. Potem ko je v superveleslalomu (11. mesto) in kombinaciji (odstop) zaostala za pričakovanji, je v svoji paradni disciplini nastopila kot rutinirana šampionka in odločno odpravila tako z lastnimi dvomi kot tudi tekmicami.

"Ni bilo idealno, toda …" Ilka Štuhec: številka 1 | Foto: Getty Images Ilka Štuhec: številka 1 Foto: Getty Images

"Nastop ni bil idealen. Bilo je nekaj napak, ki pa si jih nisem gnala k srcu. Razmišljala sem o tem, kaj me še čaka, predvsem pa sem skušala razvijati hitrost. Ponavljam, vožnja ni bila najhitrejša, a, kot kaže, dovolj hitra za zmago. Tega ob prihodu v cilj sicer še nisem vedela. Na štartu je bilo še nekaj odličnih smučark," pravi nova velikega junakinja slovenskega smučanja, ki bo zlato odličje prejela ob 18.30.

Tretji in zadnji naboj

Mariborčanka nikoli ni napovedovala boja za kolajne, vseeno pa je vseskozi vedela, kam spada. Obenem ji je bilo jasno tudi, da je to njena tretja, a obenem največja priložnost, da življenjsko formo izkoristi tudi za prvenec na velikih tekmovanjih. "Danes se je bilo res nekoliko težje zbrati, toda … Ne, to ni bilo maščevanje za prvi dve tekmi. Tisto je zgodovina. Danes je bil nov dan. Treba se ga je bilo lotiti na takšen način in ga opraviti od začetka do konca," je smuk v kontekst celotnega svetovnega prvenstva postavila Štuhčeva.

Zmaga ekipe

"Vsaka zmaga je nekaj posebnega. Ko pa zmagaš na svetovnem prvenstvu … Neverjetno!" In kakšne misli so ji rojile po glavi ob velikem uspehu? "Razmišljala sem o svoji preteklosti, o tem, od kod izhajam, o svoji ekipi, ki me spremlja, in podobnem," odgovarja svetovna prvakinja, katere pot do vrha je bila nadvse trnova, prežeta s številnimi zdravstvenimi težavami, krizami, finančnimi preglavicami … Zdaj pozna recept. "Treba je biti trmast in vztrajen. Treba je verjeti. Jaz sem vedno verjela," pravi vodilna smukačica svetovnega pokala, ki je s šampionkami pljuči zadihala šele v samostojni ekipi, v kateri zanjo delajo mama Darja Črnko kot serviserka in logistični vodja, trener Grega Koštomaj in kineziologinja Anja Šešum.

Ne spreglejte