Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 3. 2014,
19.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Felix Neureuther Marcel Hirscher Marcel Hirscher

Petek, 14. 3. 2014, 19.21

8 let

Hirscher ubranil slalomski kristalni globus

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Marcel Hirscher je zmagovalec zadnjega slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev. Z zmago je Avstrijec osvojil tudi mali kristalni globus za zmago v posebnem seštevku discipline, drugega po vrsti.

Svetovni slalomski prvak in olimpijski podprvak Hirscher je vodil že po prvi vožnji, na drugi progi pa je s sila napadalno in tvegano vožnjo ubranil pičlo prednost ter prehitel Nemca Felixa Neureutherja (+ 0,76), ki bo na krstni globus moral še počakati, sezono pa je končal kot drugi v slalomskem seštevku.

Med najboljšima slalomistoma v tej sezoni je v seštevku discipline le 15 točk razlike. Tretji na tekmi je bil slalomski olimpijski prvak Mario Matt, ki je za rojakom zaostal sekundo in osem stotink.

Razmere na vrhu se tako po prvi vožnji niso spremenile. Prva tri mesta so zasedli tekmovalci, ki so bili najhitrejši že na prvi progi. Najboljša slalomista v tej sezoni sta že na prvi progi napovedala, da bosta vse do zadnjega zavoja bila boj za zmago v slalomskem seštevku.

Hirscher, ki je 12 slalomsko zmago v svetovnem pokalu napadal s startno številko 1, je postavil najhitrejši čas prve vožnje. S startno številko 3 se mu je najbolj približal prav Neureuther, od vodilnega ga je ločilo le šest stotink sekunde. Matt na tretjem mestu je na prvi progi za vodilnim rojakom zaostajal že več kot sekundo (+ 1,03).

Na drugi progi je Hirscher napadel na vse ali nič, saj je moral prehiteti Neureutherja, ki je ob prihodu v cilj prevzel vodstvo. Napad se mu je izšel po načrtih, Hirscher (565), ki je pred finalno tekmo zaostajal pet točk za nemškim tekmecem, je nadoknadil zaostanek ter se veselil svoje 23. zmage v svetovnem pokalu.

V boj za mali kristalni globus v slalomu bi se lahko teoretično vpletel le še svetovni slalomski mladinski prvak 19-letni Henrik Kristoffersen, za Neureutherjem je namreč zaostajal 40 točk. Norveški mladenič pa je že na prvi progi izgubil boj za vrhunski dosežek, na petem mestu si je pridelal 1,85 sekunde zaostanka, v drugi vožnji pa je s skupnim zaostankom skoraj treh sekund (+ 2,94) pristal na 11. mestu. V slalomskem seštevku je sezono končal na tretjem mestu.

Avstrijec si je že v soboto po odstopu Norvežana Aksla Lund Svindala s četrtim mestom v veleslalomu priboril svoj tretji veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku. A je šlo za grenko-sladki uspeh, saj ga je prav Neureuther za eno stotinko izrinil s stopničk, tako da se je veleslalomskega globusa veselil Ted Ligety, ki je pred odločilno tekmo zaostajal 50 točk za Avstrijcem.

Nato pa je prišlo pričakovano zadoščenje v slalomu in 25-letni Salzburžan je že bil boljše volje: "Že dolgo nisem bil tako vesel, vedel sem, da moram biti hiter in drugo mesto ne bo pomenilo ničesar. Na zadnjih tekmah se mi je prepogosto dogajalo, da sem zaostal ali za Felixom ali za Mattom. Nastopil sem dobro, a ob prihodu v cilj še vedno nisem bil prepričan, da sem zmagal. Z malo kroglo so mi uresničile velike želje, to je res odlično."

Vedno taktni Neureuther je avstrijskemu tekmecu priznal, da je bil boljši: "Danes je zasluženo zmagal, res je bil dober na drugi progi, je pač najboljši slalomist na svetu." A brez polemike ni šlo. Devetindvajsetletni Nemec je namreč napadel vodilne može Mednarodne smučarske zveze (Fis), ki so dopustili, da je prvo slalomsko progo postavil avstrijski trener Michael Pircher in tega dela niso prepustili nevtralnemu trenerju.

Ne spreglejte