Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 12. 2011,
21.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mitja Valenčič

Nedelja, 18. 12. 2011, 21.17

8 let

Hirscher kralj Alte Badie, Valenčič 27.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Alta Badii je Avstrijec Marcel Hirscher prepričljivo dobil slalom. Mitja Valenčič je v drugi vožnji občutno poslabšal svojo uvrstitev.

Od treh slovenskih tekmovalcev je kot prvi po strmini krenil Mitja Valenčič, zaostal sekundo in pol ter pristal na 13. mestu. Drugi tek mu ni uspel najbolje in je nazadoval na 27. mesto. Matic Skube je odstopil v prvi vožnji, Miha Kürner pa je bil z zaostankom 3,26 za debelo sekundo prepočasen za preboj med trideseterico.

Avstrijec Marcel Hirscher je bil suveren v obeh vožnjah in je prepričljivo opravil s konkurenco. Na drugo mesto se je povzpel Italijan Giuliano Razzoli, ki je bil po prvi vožnji tretji. Na oder za zmagovalce se je zavihtel še Felix Neurreuther. Kralj lanske sezone, Hrvat Ivica Kostelić, je bil po prvem teku drugi, v drugem pa je nazadoval na peto mesto.

V drugi slalomski vožnji je skoraj prišlo do presenečenja. Velik del tekme je namreč vodil Italijan Patrick Thaler, ki je bil šele 26. na prvi progi. Prvi, ki je prehitel Thalerja na vrhu, je bil Šved Andre Myhrer. Myhrerja je nato za pičlih pet stotink prehitel Nemec Felix Neureuther. Nato je za štiri stotinke sekunde najboljši čas popravil Italijan Razzoli, aktualni olimpijski prvak. Igro stotink je nato izgubil prvi slalomist minule zime Kostelić. Zato pa je stvari na svoje mesto postavil Hirscher, ki je slavil s prednostjo več kot pol sekunde. "Druga vožnja ni bila perfektna, je pa vseeno dober občutek," je po peti zmagi v svetovnem pokalu in drugi v tej sezoni povedal 22-letni avstrijski smučar, ki je prevzel vodstvo v skupnem in v slalomskem seštevku. Hirscher je za devet točk prehitel Norvežana Aksla Lund Svindala v skupnem seštevku, po 11 tekmah, ter Kostelića za 15 točk v slalomskem seštevku po dveh izpeljanih slalomih.

Valenčiču se napad na drugi progi ni posrečil. Edini Slovenec v finalu se ni tako dobro odrezal kot v prvi vožnji, ko je bil 13. V finalu je v cilju prehitel le dva tekmovalca ter je z zaostankom 1,28 sekunde za takrat vodilnim Italijanom Thalerjem vpisal takrat 16. čas. Nato se je Valenčičev položaj le še slabšal in je nazadnje izpadel iz prve dvajseterice. Valenčič, ki je na prvem slalomu v Beaver Creeku s petim mestom in odlično drugo vožnjo vpisal drugi najboljši dosežek v karieri, je tokrat že v zgornjem delu proge Gran Risa zapravil vso svojo prednost približno štirih desetink. Ob prvem merjenju vmesnega časa je zaostanek znašal 14 stotink sekunde, nato pa se je le še nabiral.

"Ko je v finalu Mitja prišel v cilj, smo kar debelo gledali, čeprav mu je ravninski del, kjer je največ izgubil na času, delal težave tudi v prvi vožnji. Danes na tem snegu, ki je bil sicer podoben ameriškemu, mu preprosto povedano ni 'zlaufalo'. Predvsem so se nabirale drobne napake in premalo napadalno smučanje, kar se je na koncu poznalo na času," je po tekmi Valenčičevo smučanje ocenil trener slovenske ekipe za tehnični disciplini Marko Jurjec.

Preostala Slovenca, Matic Skube in Miha Kürner, se nista prebila med najboljših trideset. Skube je odstopil, Kürner pa je bil z zaostankom 3,26 sekunde prepočasen za trideseterico.

Karavana se bo preselila čez mejo v avstrijski Flachau, kjer bosta na sporedu iz finskega Levija preložena slaloma. Na moškem slalomu, ki bo v sredo, bosta ob Valenčiču nastopila še Skube in povratnik v karavano svetovnega pokala ter samoplačnik Bernard Vajdič, ki mu je trenerski štab ponudil priložnost po zmagi v slalomu na severnoameriškem pokalu.

Ne spreglejte