Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
27. 9. 2016,
12.17

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Marcel Hirscher Marcel Hirscher svetovni pokal Ivica Kostelić smučanje zimska rekreacija

Torek, 27. 9. 2016, 12.17

5 let, 4 mesece

Marcel Hirscher

Gospodarju globusov zadostuje domači sneg

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Kaj si lahko pred novo sezono za cilj lahko postavi 27-letni alpski smučar, ki je osvojil pet zaporednih velikih kristalnih globusov in sedem malih globusov? Marceh Hircher odgovarja v svojem slogu.

Pet let, pet globusov - Marcel Hirscher. | Foto: Sportida Pet let, pet globusov - Marcel Hirscher. Foto: Sportida

Medtem ko najboljši smučarji iz različnih reprezentanc te dni izmenjujejo občutke s poletnih treningov na južni polobli, večinoma v Čilu, Argentini in na Novi Zelandiji, pa z naskokom najuspešnejši član karavane svetovnega pokala v zadnjem desetletju Marcel Hirscher lahko govori zgolj o domačem treningu. Tudi letos ni spreminjal svojega delovnega koncepta, ki vključuje zgolj smučanje na avstrijskih ledenikih. Deloma zato, da se posveča predvsem veleslalomu in slalomu, še bolj pa zaradi ustaljenega ritma, ki, več kot očitno, prinaša rezultate.

Edini s petimi zaporednimi globusi

Solnograški šampion, ki je 2. marca dopolnil 27 let, je zadnjih pet sezon končal kot zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala. Pod takšen niz se v zgodovini tega tekmovanja ni podpisal še noben smučar. Marc Girardelli je prav tako osvojil pet velikih globusov, a je za to potreboval osem let. Najuspešnejša ženska smučarka v svetovnem pokalu Annemarie Moser-Pröll je v devetih letih osvojila rekordnih šest globusov.

Ivica Kostelić je zadnji smučar (2011), ki se je veselil velikega globusa pred ero Marcela Hirscherja. | Foto: Sportida Ivica Kostelić je zadnji smučar (2011), ki se je veselil velikega globusa pred ero Marcela Hirscherja. Foto: Sportida

Šestega globusa ne bo napovedal. Tudi predhodnih pet ni.

Hirscherjev cilj se - vsaj za zunanjega opazovalca - 25 dni pred pred začetkom sezone zdi logičen. A prvi smučar svetovnega pokala lova na šesti globus ne napoveduje. "Takšnih napovedi niste nikoli slišali," je povedal na novinarski konferenci v Salzburgu in dodal, da je njegov osrednji motiv smučanje samo.

"Želim ostati na tej ravni. Za to garam. To me žene. V tem tudi najbolj uživam. Gre za celoten proces. Ta prinaša zmage," pripoveduje dvakratni svetovni prvak, ki svoje "ponudbe" disciplin tudi pred novo sezono ne bo spreminjal. Čeprav priznava, da z vsakim letom težje odbija napade tekmecev, predvsem pa svari pred novim valom, katerega najbolj značilna predstavnika sta Norvežan Henrik Kristoffersen in Francoz Alexis Piturault, znova stavi na tehnični disciplini in občasne nastope v superveleslalomih.

4. in 5. marca 2017 se bo Hirscher znova predstavil tudi slovenskim gledalcem v Kranjski Gori. | Foto: Sportida 4. in 5. marca 2017 se bo Hirscher znova predstavil tudi slovenskim gledalcem v Kranjski Gori. Foto: Sportida

Kako dolgo še?

Telesno je že pripravljen na novo zimo. Smučarsko še zdaleč ne. "Hitrost je na 20 odstotkih," pravi, a verjame, da bo že do Söldna, kjer je na šestih tekmah slavil "le" eno zmago, že povsem pripravljen. Manj zgovoren je o dolgoročnih ciljih. Zanesljivo bo namreč nastopal tudi v prihodnji sezoni, katere vrhunec bodo olimpijske igre 2018 v Pjongčangu. Tam bo po vseh uspehih v svetovnem pokalu in na svetovnih prvenstvih skušal prvič postati tudi olimpijski prvak. Nato pa … "Odvisno od občutkov. Če se bom dobro počutil, bom vztrajal," odgovarja in priznava, da se ne vidi v vlogi Bodeja Millerja, ki na pragu štiridesetih let še upa na kakšno tekmo svetovnega pokala. "Dvomim. A kdo ve?! Morda bom pri štiridesetih še vedno tu," je z rameni skomignil prvi zvezdnik avstrijske smučarske reprezentance. 

Ne spreglejte