Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
25. 3. 2015,
15.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Goran Janus Peter Prevc Peter Prevc skoki Planica Planica Severin Freund

Sreda, 25. 3. 2015, 15.15

8 let

Goran Janus zadovoljen s sezono, izpostavil je, kje se je Prevcu zalomilo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zastor nad sezono smučarskih skokov je v nedeljo v Planici padel, zdaj pa prihaja na vrsto čas za podrobnejše analize in počitek. Goran Janus je bil po koncu zime zadovoljen.

Še pred dobrim tednom ni kazalo, da bi lahko Peter Prevc na koncu povsem izničil zaostanek 94 točk za Severinom Freundom, saj je Nemec deloval suvereno. A se je v Planici na prenovljeni Letalnici bratov Gorišek vse hitro zasukalo.

Peter je skakal povsem sproščeno, saj ni imel česa izgubiti, Freund pa se ni povsem znašel na slovenskem skakalnem ponosu in imel kar nekaj težav. Na koncu je po spletu srečnih okoliščin dvignil veliki kristalni globus visoko v zrak, čeprav je imel enako število točk kot Prevc (1729) – odločalo je število zmag.

Prevcu je pripadel mali kristalni globus v razvrstitvi poletov, glavni trener Goran Janus pa je bil zadovoljen tako s tem dosežkom kakor tudi s sezono, a se je najprej dotaknil bitke Prevc – Freund: "Mislim, da smo odlično 'finiširali', vendar to je šport. Pravila so pravila. Morali bomo zmagati na kakšni tekmi več, če bomo hoteli osvojiti veliki kristalni globus. Glavo moramo držati pokonci. Tekem je bilo veliko, priložnosti tudi."

Enajst dobitnikov točk, 4994 točk, mali kristalni globus …

S tem je dal vedeti, kaj je Petru v tej zimi zmanjkalo, saj je v nasprotju s Freundom, ki je zmagal devetkrat, na najvišji stopnički odra za zmagovalce stal trikrat. In to bero bo moral naš skakalni as v prihodnji sezoni nadgraditi, če bo želel marca 2016 ponoviti dosežek Primoža Peterke iz let 1997 in 1998. In kje je po njegovem mnenju Peter izgubil dvoboj z nemškim orlom? "Če bi moral izpostaviti tekmo, je bila to nedeljska v Vikersundu (Prevc je po slabem drugem skoku s četrtega nazadoval na 16. mesto, op. p.). Ker so skakalci zelo izenačeni, bo moral v prihodnje zmagati na kakšni tekmi več," odgovarja prvi mož stroke.

Zato pa ga razveseljuje pogled na skupni rezultat, čeprav skakalci z največjega dogodka – nordijskega svetovnega prvenstva v Falunu – niso prinesli želene medalje: "Kar zadeva mene, je sezona odlična. V pokalu narodov smo naredili korak naprej. Osvojili smo 4.994 točk, kar je največ do zdaj. Enajst tekmovalcev se je uvrstilo med dobitnike točk, imeli smo tudi svetovni rekord v poletih (Peter Prevc – 250 metrov, op. p.), osvojili mali kristalni globus v razvrstitvi poletov … Morami biti zadovoljni."

Z zadnjim koncem tedna je bil kljub rahlemu grenkemu priokusu zaradi izgube velikega kristalnega globusa zadovoljen, saj je na vseh treh tekmah poslušal Zdravljico in se med drugim veselil še dveh drugih mest.

Lep pa je tudi pogled v slovensko skakalno prihodnost, saj je podmladka veliko, kar veseli tudi Janusa: "Materiala imamo dovolj. Dela nam ne bo zmanjkalo. Trenirati bomo začeli po koncu aprila, v tem času pa se moramo spočiti," je še dejal Janus.

Ne spreglejte