Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2016,
19.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Mitja Drinovec Rok Tršan biatlon svetovni pokal v biatlonu Martin Fourcade Klemen Bauer Miha Dovžan Jakov Fak Jakov Fak

Četrtek, 1. 12. 2016, 19.52

6 let, 6 mesecev

Östersund, posamična tekma, 20 kilometrov (moški)

Fourcade najmočnejši, Drinovec že v prvem nastopu med elito do točk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Martin Fourcade | Foto Reuters

Foto: Reuters

Francoz Martin Fourcade je zmagovalec prve letošnje posamične tekme v svetovnem pokalu, 20-kilometrske preizkušnje biatloncev v švedskem Östersundu. Drugi je bil Norvežan Johannes Thingnes Boe, tretji pa Belorus Vladimir Čepelin. Najboljši Slovenec je bil Klemen Bauer na 33. mestu.

Bauer je za Fourcadom zaostal 4:48,7 minute, zgrešil je pet strelov. Dobro se je s tekmeci bojeval tudi mladi Mitja Drinovec, ki je osvojil 39. mesto, zaostal je 5:25 minute, zgrešil pa dve tarči. To je bila prva Drinovčeva tekma v svetovnem pokalu.

Rok Tršan je bil 67. (+7:58,7/5), Miha Dovžan pa 96. (+11:59,2/9). Fouracade je Boeja za seboj pustil za 29,5 sekunde, oba sta zgrešila dvakrat. Čepelin je mimo tarč poslal en strel, zaostal je 1:24,3 minute.

Hladna strelska prha za Bauerja

Klemen Bauer, ki se je podal v smučino s številko 3, je na strelišču takoj doživel hladno prho, saj je že na prvem strelskem postanku dobil dve minuti pribitka. Še dve minuti je dodal stoje. Precej bolje mu je šlo na drugem streljanju leže, saj mu je uspelo pobeliti vse tarče. V zadnjem je poslal mimo en strel. S petminutnim pribitkom se je zdelo, da ne more računati na pretirano solidno uvrstitev, a grešila je tudi konkurenca in na koncu je s 33. mestom osvojil kar nekaj točk svetovnega pokala.

"Verjetno najtežja tekma sezone je za mano. Močno utrujen in delno zadovoljen se bom v miru pripravil na naslednjo. Videti je, da je tekaška forma na želeni ravni, manjka še nekaj koncentracije na strelišču," je Bauer zapisal na Facebooku in čestital klubskemu kolegu iz SK Ihan Drinovcu za prve točke v svetovnem pokalu.

Dovžan in Tršan brez točk

Miha Dovžan je na prvem strelskem postanku zadel vseh pet tarč, a žal ni nadaljeval v tem slogu, saj je stoje zgrešil kar trikrat. V drugo v leže ni ponovil dosežka iz uvoda in dobil nov triminutni pribitek. Tudi v četrto mu ni šlo. Spet je zgrešil trikrat in na koncu zbral kar devet minut pribitka. Zasedel je končno 96. mesto.

Rok Tršan je na prvih treh strelskih postankih zgrešil vsakič zgolj po enkrat, na zadnjem pa poslal mimo dva strela. Z enakim strelskim izkupičkom in ob nekoliko počasnejšem teku kot Klemen Bauer je s 67. mestom ostal brez točk svetovnega pokala.

Mitja Drinovec je že v svojem prvem nastopu v biatlonskem svetovnem pokalu prišel do točk. | Foto: Vid Ponikvar Mitja Drinovec je že v svojem prvem nastopu v biatlonskem svetovnem pokalu prišel do točk. Foto: Vid Ponikvar

Imeniten debi za Drinovca

Na strelišču se je najbolje znašel najmanj izkušeni slovenski reprezentant, 20-letni Mitja Drinovec, debitant v svetovnem pokalu, ki je potrdil odlično formo iz Norveške. Na prvem streljanju je zgrešil enkrat in bil po treh strelskih postankih zgolj z minuto pribitka globoko v točkah svetovnega pokala. Pri zadnjem streljanju se mu je roka zatresla enkrat, vseeno pa je z 39. mestom ujel prve točke za svetovni pokal.

Kos zadovoljen z Drinovcem in Bauerjem

Trener slovenskih biatloncev Tomaš Kos je bil s predstavo Bauerja in Drinovca zelo zadovoljen. O mladem Drinovcu je dejal: ''To je bila njegova prva tekma v svetovnem pokalu, na kateri se je zelo dobro znašel. Danes ni bilo veliko tekmovalcev, ki bi zadeli toliko tarč, oziroma so bili, a to so bili tisti najboljši, zato njegov nastop ocenjujem kot zelo dober.'' Tudi z nastopom Klemna Bauerja je bil zadovoljen. ''Škoda je le prvih zgrešenih strelov v ležečem položaju. Malo mi je žal zanje, kajti v drugo je v leže ustrelil ničlo. Tudi v stoje. Če bi padla vsaj ena tarča več v leže, bi bil rezultat zelo dober. Pa vendar, točke ima in za prvo tekmo je to pri takih pogojih kar dobro.'' O taktiki in teku Bauerja pa: ''Klemen ni želel začeti na polno in je postopno dodajal plin. Z njegovim tekom smo lahko zelo zadovoljni. 1:35 zaostanka za Fourcadom je odličen rezultat.''

Fak zbolel, morda ne bo nastopil na Pokljuki

Jutri je za tekmovalce prost dan. V soboto sta na sporedu obe šprinterski preizkušnji. Jakov Fak bo tudi naslednje tekme na Švedskem zaradi bolezni izpustil, saj se je medtem že vrnil v Slovenijo. Vprašljiv je tudi njegov nastop na Pokljuki, a se bodo po besedah Tomaša Kosa o tem odločili, ko se vrnejo domov. Jakov Fak je zaradi težav z zdravjem odpovedal nastope na Švedskem in že odpotoval domov, kjer se bo poskušal kar najbolje pripraviti na prihodnje izzive.

Östersund, posamična tekma, moški, 20 kilometrov:

1. Martin Fourcade (Fra)            51:33,8/2

 2. Johannes Thingnes Boe (Nor)       + 29,5/2

 3. Vladimir Čepelin (Blr)            1:24,3/1

 4. Lars Helge Birkeland (Nor)        2:10,5/3

 5. Ole Einar Björndalen (Nor)        2:16,7/3

 6. Andrejs Rastorgujevs (Lat)        2:28,3/3

 7. Krasimir Anev (Bol)               2:29,3/3

 8. Florian Graf (Nem)                2:33,6/1

 9. Fredrik Lindström (Šve)           2:43,8/3

10. Benjamin Weger (Švi)              2;59,0/2

...

33. Klemen Bauer (Slo)                4:48,2/5

39. Mitja Drinovec (Slo)              5:23,9/2

67. Rok Tršan (Slo)                   7:56,2/5

96. Miha Dovžan (Slo)                11:55,0/9

 

Svetovni pokal, skupno:

 1. Martin Fourcade (Fra)            60

 2. Johannes Thingnes Boe (Nor)      54

 3. Wladimir Tschepelin (Blr)        48

 4. Lars Helge Birkeland (Nor)       43

 5. Ole Einar Björndalen (Nor)       40

 6. Andrejs Rastorgujevs (Lat)       38

 7. Krasimir Anev (Bol)              36

 8. Florian Graf (Nem)               34

 9. Fredrik Lindström (Šve)          32

10. Benjamin Weger (Švi)             31

...

33. Klemen Bauer (Slo)                8

39. Mitja Drinovec (Slo)              2

Ne spreglejte