Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
23. 10. 2015,
20.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

veleslalom ženske ženske

Petek, 23. 10. 2015, 20.24

8 let

Federica Brignone izkoristila zvezdniški osip, Slovenke ne

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ob osvojenih štirih točkah Katarine Lavtar je zmago na uvodni veleslalomski tekmi nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju v Söldnu slavila Italijanka Federica Brignone.

Po koncu prve tekme nove sezone svetovnega pokala, ženskem veleslalomu na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, je završalo predvsem v italijanskem taboru. Ne le navijaškem, temveč tudi novinarskem. Del tega je namreč že vrsto let nekdanja odlična smučarka Maria Rosa Quario. Tokrat ni mogla biti povsem ravnodušna. Na svojem 98. nastopu v svetovnem pokalu se je namreč svoje prve zmage veselila njena hčerka, 25-letna Federica Brignone.

Mat v dveh potezah

Italijanska veleslalomistka, ki točke osvaja tudi v slalomu in superveleslalomu, je odlično pripravljenost pokazala že v prvi vožnji, na kateri je prvo zasledovalko prehitela za skoraj sekundo, že Tessa Worley na sedmem mestu pa je zaostajala za debeli dve sekundi. Kljub lepi zalogi prednosti ob ponovnem spustu s 3040 metrov nadmorske višine proti ciljni areni na višini 2670 metrov ni bila preračunljivo zadržana.

Zaradi agresivnega nastopa je na strmini naredila celo drobno napako, po kateri je prednost začela kopneti. Toda na dolgem ravninskem delu pred ciljem, kjer do izraza prideta kakovosten prenos hitrosti s strmine in nato občutek za drsenje v blagih zavojih, je še enkrat premagala tekmice. Na koncu je Američanko Mikaelo Shiffrin prehitela za 85 stotink sekunde. V pravem obračunu novega rodu pa se je na oder povzpela še Tina Weirather, ki je za Italijanko zaostala že 1,25 sekunde.

Tekma manjkajočih zvezd

Brignonejeva, ki je do danes šestkrat stala na stopničkah za zmagovalke, a še nikoli na najvišji, je imela pred tekmo podobne načrte kot številne tekmice – izkoristiti pravi zvezdniški osip. V primerjavi s preteklimi leti je pregovorno številčno občinstvo na tirolskem ledeniku pogrešala poškodovano Anno Fenninger, tekmovalno "zamrznjeno" Tino Maze, ameriško zvezdnico Lindsey Vonn, ki se je nastopu odpovedala v petek, ter vrsto svežih upokojenk, med katerimi so tudi Kathrin Zettel, Nicole Hosp, Dominique Gisin

Brez Mazejeve brez možnosti za vidne vloge

Izjemnega osipa v širšem svetovnem smučarskem vrhu pa niso znali izkoristiti v slovenskem taboru. Ana Drev je sicer pogumno in samozavestno napovedala boj za deseterico, a svoj nastop po neprepričljivem začetku končala na osrednji strmini prve vožnje. Vlogo prve veleslalomistke je tako prevzela Katarina Lavtar, ki je z uvrstitvijo v finale, kjer je na koncu ob treh odstopih zasedla (zadnje) 27. mesto, izpolnila osnovni cilj, a po nastopu priznala, da s tem ni povsem potešila svojih ambicij.

"Potem ko v prvo nisem nastopila dovolj sproščeno, pa v drugo energičnega začetka nisem znala nadgraditi. Osvojila sem točko, a vem, da znam smučati na višji ravni," je povedala 27-letna Gorenjka, ki je v zagovor dejala, da ji v celotnem pripravljalnem obdobju z reprezentančnimi sotekmovalkami ni uspelo vaditi na tako ledeni snežni podlagi.

(Pre)spolzka tla

Ob pomanjkanje treningov na tako ledeni podlagi se je ob povsem ponesrečenem odprtju sezone obregnila tudi Ana Drev, ki bogatih ledeniških izkušenj ni znala vključiti v tokratni nastop. "Že pred usodno napako moje smučanje ni bilo dobro. Čutila sem, da sem prepozno začenjala zavoje. Na tako ledeni podlagi je popravljanje zavojev pod vrati tvegano in zamudno, saj zelo drsi. Morda sem se na progo podala premalo odločno, a težko je verjeti vase, če na takšni podlagi nisi opravil niti enega treninga," je svoj že enajsti nastop v Söldnu komentirala Drevova.

Ferkova sedem sekund za najhitrejšo

Brez možnosti za točke pa sta bili Tina Robnik in Maruša Ferk. Prva je odstopila, druga pa za najhitrejšo Brignonejevo po prvi vožnji zaostala debelih sedem sekund ter bila od finala oddaljena dve sekundi in sedem desetink. "Brez strahu sem skušala napasti na vso moč. Zdaj vem, da mi manjka še veliko treningov, predvsem na primerljivi podlagi," je svoj nastop komentirala Ferkova, Robnikova pa jo je dopolnila: "Glede na mojo pripravljenost, tehnično znanje in zadnje treninge, ki sem jih opravljala po nekoliko prilagojenem programu, je bila ta tekma zame pretrd oreh."

Ne spreglejte