Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
4. 2. 2017,
12.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

2

Natisni članek

Jurij Tepeš Cene Prevc Jernej Damjan Anže Lanišek Anže Lanišek Anže Semenič Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Oberstdorf letalnica Planica Planica

Sobota, 4. 2. 2017, 12.00

6 let, 7 mesecev

Slovenski skakalci pred tekmo v Oberstdorfu in primerjava letalnic

Nekaterim je všeč, drugim za zdaj še ne

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

2

Jurij Tepeš | Foto Sportida

Foto: Sportida

Na današnji tekmi na prenovljeni letalnici v Oberstdorfu bo imela Slovenija šest orlov v konkurenci. Nekaterim je nova nemška velikanka všeč, drugim ne. "Nekako se ne morem sprijazniti s tem, da sem na poletih tako zadaj," je bil po petkovem dnevu razočaran Jurij Tepeš, ki upa, da bo danes zgodba drugačna.

Današnja tekma se bo v Oberstdorfu začela ob 16. uri, nedeljska pa ob 15. uri.

Peter Prevc je bil zmagovalec kvalifikacij, debitant na letalnicah Domen Prevc, ki je kvalifikacijski polet izpustil, je imel najboljši dosežek na drugem treningu, Jurij Tepeš je bil v kvalifikacijah peti, Jernej Damjan pa deveti.

To so najboljši slovenski petkovi dosežki na prenovljeni letalnici Heini-Klopfer v Oberstdorfu. Na tekmo, ki se bo začela ob 16. uri, sta se z 20. in 27. rezultatom uvrstila še Anže Lanišek in Cene Prevc, zaradi diskvalifikacije pa so rdečo luč prižgali Anžetu Semeniču (mere dresa ni bile ustrezne).

"Kar malce sem razočaran. Upal sem, da letalnica ne bo podobna tisti v Vikersundu. Po naletu sicer ni, v zraku pa je vsaj prvi del zelo podoben. Čez hrbtišče gre malce nizko. Skačem veliko slabše kot prejšnji konec tedna in ne najdem pravih občutkov. Kar zelo sem razočaran," so bile prve besede Tepeša po petkovem dnevu.

Spored na letalnici v Oberstdorfu

Sobota
16.00 posamična tekma

Nedelja
13.30 kvalifikacije
15.00 posamična tekma

"Napredek je, vendar ne uživam v poletih. Ti so veliko krajši, kot sem upal, da bodo."

Cene Prevc tako kot Tepeš upa na boljšo soboto. | Foto: Jaka Lopatič Cene Prevc tako kot Tepeš upa na boljšo soboto. Foto: Jaka Lopatič Priznani letalec v karavani smučarskih skokov upa, da bo danes, ko se bodo skakalci potegovali za točke svetovnega pokala, boljše. Daljave je sicer iz poleta v polet stopnjeval, a kot pravi, je pričakoval več: "Napredek je, vendar ne uživam v poletih. Ti so veliko krajši, kot sem upal, da bodo. Nekako se ne morem sprijazniti s tem, da sem na poletih tako zadaj."

Na boljši dan upa tudi Cene Prevc, ki si je za las priskakal vstopnico za današnjo preizkušnjo: "Nisem mogel biti zadovoljen, ker sem pri obeh poletih naredil napake. Pri drugem je bilo že nevarno, zato upam na boljšo soboto."

Je bil pa zato boljše volje najizkušenejši v naši vrsti Damjan, ki se je po slabšem Willingenu zdaj v Oberstdorfu prebudil: "Že na treningu v Planici je bilo precej drugače in občutki prihajajo nazaj. Willingen je bil čudna zmeda in nisem se znašel, zato je lepo zdaj spet leteti. Vesel sem, da sem hitro našel občutke, da se pa seveda še kaj izboljšati."

Slovenski skakalci in primerjava letalnic s prenovljeno v Oberstdorfu

Jerneju Damjanu letalnica v Oberstdorfu ugaja in na njej uživa. | Foto: Sportida Jerneju Damjanu letalnica v Oberstdorfu ugaja in na njej uživa. Foto: Sportida

Jernej Damjan

"Po dolžini se ne da toliko skočiti. Enkrat se mi je že zareklo, vendar mislim, da več kot 235 metrov ne bo šlo, ker se spodaj kar hitro zravna. So pa naredili lepo letalnico. Na njej uživam. Po konstrukcijskih točkah je med Vikersudnom in Planico, vendar bolj podobna planiški. Vikersund ni letalnica za tekme svetovnega pokala, ampak za doseganje svetovnega rekorda. Tam moraš biti v vrhunski formi in imeti dobre pogoje, da poletiš daleč. V Planici se da najbolj uživati."

Jurij Tepeš

"Planica je še vedno tista, pri kateri dobiš najboljši občutek letenja. Stara letalnica je imela še tisti svoj čar, ko si prišel z mize in te je bilo strah. Te so bolj moderne in ni strahu oziroma spoštovanja, kot je bilo nekoč. V Vikersundu je hrbtišče za moj način letenja previsoko. Planica in Kulm mi bolj ustrezata kot ta v Oberstdorfu in tista v Vikersundu."

Anže Lanišek

"Glede na Vikersund prideš v Oberstdorfu višje čez hrbtišče, vendar je v drugem delu napeto. Moraš dobro delati, ker gre dosti nizko. V primerjavi s Planico prideš dosti nižje. Planica je lepo potegnjena in te lahko daleč odpelje, če prideš lepo čez hrbtišče. Tu moraš delati minimalne napake. Morda je Planica res najbolj prijazna za letalce, čeprav je zaradi tega morda najbolj strašna."

Anže Semenič

"Letalnice so si zelo podobne. Ta je malce bolj strma. V radiusu bolj stisne, vendar je še vedno zelo sodobna. V Planici najraje letim, so mi pa vse tri zelo všeč."

Cene Prevc

"Na letalnicah nisem veliko letel, ampak bolj padal. Težko mi je primerjati. Morda sta si ta v Oberstdorfu in naša v Planici podobni, a sta naleta povsem različna. Sicer pa letalnic ne delim, saj vedno uživam, če se leti dlje, je pa res, da je v Planici najlepše, ker so še domači navijači."

Ne spreglejte