Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 12. 2023,
14.52

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

smučarski skoki Maren Lundby

Ponedeljek, 18. 12. 2023, 14.52

4 mesece, 1 teden

Dovolj ima

Ena najboljših skakalk se poslavlja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Maren Lundby | Maren Lundby ni našla več motivacije za trening. | Foto Guliverimage

Maren Lundby ni našla več motivacije za trening.

Foto: Guliverimage

Maren Lundby, ena najboljših smučark skakalk v zgodovini tega športa, je nekoliko presenetljivo sporočila, da končuje svojo športno pot. Razlog, da je smuči postavila v kot, je pomanjkanje motivacije.

V norveških medijih je prišla na dan novica, da se poslavlja Maren Lundby, prej odlična smučarka skakalka. Pred letošnjo sezono še ni tako kazalo, saj je napovedovala, da ima pred seboj visoke cilje, med njimi tudi lov na kristalni globus. A je 29-letna Norvežanka na koncu spoznala, da ima dovolj vrhunskega športa.

Že dolgo je o tem razmišljala

"Končujem s smučarskimi skoki. To je odločitev, o kateri sem razmišljala že dolgo, in ravno zdaj čutim, da je to najboljše zame," je dejala Lundby na novinarski konferenci, kjer ni morala zadrževati solz. "Večkrat sem začutila, da motivacija morda ni tam, kjer bi morala biti, da naredim to, kar vem, da je potrebno."

"Lahko rečem, da se zelo veselim prihodnosti. Čutim, da je dobro, da zdaj zaključim. Veselim se novega poglavja v življenju," je še dodala.

Govorila je tudi o drugih temah

Norvežanka, pionirka ženskih smučarskih skokov, je aktivno zagovarjala enakost med spoloma in osvetlila zdravstvene vidike v svojem športu. Lundbyjeva je marca 2021 postala prva svetovna prvakinja na veliki skakalnici, a je nato končala svojo športno pot. Vrnitev med elito je označila s poletom na največji napravi na svetu v Vikersundu, kjer je Ema Klinec postala svetovna rekorderka.

Na čustveni novinarski konferenci je Lundbyjeva povedala, da ne čuti več strasti za tekmovanje na najvišji ravni. Sodeluje v norveški reprezentanci od leta 2007 in je v športu dosegla vrhunske rezultate. Poleg številnih dosežkov je posvetila veliko časa boju za enakost in pravice ženskih športnic.

Na tekmah svetovnega pokala je dosegla 30 zmag. | Foto: Sportida Na tekmah svetovnega pokala je dosegla 30 zmag. Foto: Sportida

Cela vrsta uspehov in težave s telesno težo

Leta 2018 je postala druga ženska z zlato olimpijsko medaljo v smučarskih skokih, štiri leta po debiju ženskih smučarskih skokov na olimpijskih igrah. Kljub temu da je bila svetovna prvakinja v letih 2019 in 2021, je odpovedala celotno sezono 2021/22, vključno z obrambo olimpijskega naslova, kar je bila težka odločitev glede na njene pretekle težave z motnjami hranjenja in izgubo telesne teže.

Lundbyjeva ima v svoji karieri 30 zmag v svetovnem pokalu in 62 uvrstitev na stopničke, zaseda drugo mesto za Japonko Saro Takanashi. Prejela je tudi več nacionalnih nagrad, vključno z nazivom športnice leta na norveški prireditvi januarja 2022.

Preberite še:

Bischofshofen
Sportal Plaz poškodoval skakalnico v Bischofshofnu
Lovro Kos
Sportal Kraft znova na vrhu, Slovenci bodo prve stopničke lovili na novoletni turneji #video
Anže Lanišek
Sportal Nemec do premierne zmage, na slovenske stopničke bo treba še počakati
Ne spreglejte