Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 1. 2021,
17.54

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

1

Natisni članek

Lahti Bor Pavlovčič Žiga Jelar Tilen Bartol Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek

Sobota, 23. 1. 2021, 17.54

3 leta, 2 meseca

Lahti, ekipna tekma

Slovenci v Lahtiju daleč od stopničk, zmaga Norvežanom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

1

Anže Lanišek | Anže Lanišek in druščina se danes v Lahtiju niso vmešali v boj za stopničke. | Foto Grega Valančič/Sportida

Anže Lanišek in druščina se danes v Lahtiju niso vmešali v boj za stopničke.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska skakalna reprezentanca v postavi Bor Pavlovčič, Peter Prevc, Žiga Jelar in Anže Lanišek je na ekipni tekmi svetovnega pokala v Lahtiju na Finskem zasedla šesto mesto. Zmagali so Norvežani, drugo mesto so zasedli Poljaki, tretje pa Nemci. Pred slovenskim kvartetom so končali še Avstrijci in Japonci.

Bor Pavlovčič je začel zelo dobro, skočil 123 metrov, to pa je pomenilo četrto mesto po prvi skupini skakalcev. Sijajen je bil nato Peter Prevc s 130,5 metra, s čimer je slovenska vrsta napredovala celo na drugo mesto, a je bil danes zelo nerazpoložen Žiga Jelar, ki je pristal pri skromnih 114 metrih in našo reprezentanco uvrstil na šesto mesto. Anže Lanišek je prvo serijo za naše končal s 121,5 metra, vse skupaj pa je bilo na koncu dovolj za 482,7 točke in šesto mesto po prvi seriji. Vodili so Norvežani s 516,0 točke pred Nemci, ki so imeli 506,5 točke, tretja je bila Poljska s 499,8 točke, četrta Avstrija s 489,3 točke in peta Japonska s 484,0 točke.

Finalno serijo je Pavlovčič odprl s 121,5 metra, enaka daljava je uspela Prevcu, Jelarju pa se je drugi skok še bolj ponesrečil, njegovih 106 metrov pa je že potrdilo, da Slovenci danes niso bili sposobni napada na stopničke. Lanišek je za konec skočil 123 metrov, skupno 938,0 točke pa je bilo dovolj za končno šesto mesto.

Zmage so se razveselili Norvežani s 1.024,2 točke, drugi so bili Poljaki s 1.018,3 točke in tretji Nemci s 1014,4 točke. Marius Lindvik, Daniel Andre Tande, Robert Johansson in vodilni v svetovnem pokalu Halvor Egner Granerud so z današnjo zmago prevzeli tudi vodstvo v pokalu narodov pred Poljsko, Nemčijo, Avstrijo in Slovenijo.

Slovenci nezadovoljni, želeli so več

"Danes mi je v prvi seriji uspel odličen skok, na tekmi že dolgo časa nisem prikazal takega. V finalu se je prikradla manjša napaka, zato me ni odneslo tako daleč. Kar zadeva tekmo, pa smo vsi skupaj naredili preveč napak za kakšno vidnejšo uvrstitev. Bilo pa je danes zelo dobro skakati," je po tekmi povedal Prevc.

Peter Prevc je navdušil s prvim skokom. | Foto: Sportida Peter Prevc je navdušil s prvim skokom. Foto: Sportida

"Z današnjo tekmo nismo prav zadovoljni. Že v Zakopanah nismo bili s četrtim mestom, danes smo želeli več. Preprosto naši skoki niso bili na najvišji ravni, tudi moji ne. Preveč je napak, malo je zategnjenosti. Jutri je nov dan in gremo naprej," je povzel Lanišek, glavni trener Robert Hrgota pa je dodal: "Z dvema ponesrečenima skokoma Žige danes žal nismo mogli računati na višje rezultate. Za stopničke oziroma dobre rezultate potrebuješ osem dobrih skokov. Rekel bom, da je Bor naredil dober napredek v primerjavi s prejšnjimi konci tedna. Končno je sestavil dva normalna skoka. Peter prav tako po ponesrečenem koncu tedna v Zakopanah. Anže ni bil tako vrhunski, kot zna biti, nekaj metrov mu je zmanjkalo. Žal z Jelarjevimi skoki nismo mogli računati na kakšno visoko uvrstitev. Kar nekaj bo treba popraviti za jutri pri nekaterih tekmovalcih. Zagotovo pa bodo vsi dali vse od sebe."

Naslednja ekipna tekma skakalce čaka šele 6. marca na svetovnem prvenstvu v nemškem Oberstdorfu.

Ker je včeraj zaradi premočnega vetra odpihnilo uradni trening in kvalifikacijsko serijo, je program v Lahtiju za jutri tak, da predvideva začetek kvalifikacijske serije ob 14.30, posamična tekma pa se bo začela ob 16. uri.

Slovenski kvartet se tako v Lahtiju ni niti približal dosežku kolegic, ki so na ekipni tekmi v Ljubnem pokorile vso konkurenco.

Nika Križnar
Sportal Zgodovinska zmaga slovenskih skakalk!

Ekipna tekma, finale:

 

1. serija:

 

Slovenski skakalci na trening skoku

4. Bor Pavlovčič 120,5 metra
19. Žiga Jelar 116
20. Anže Lanišek 116,5
32. Peter Prevc 111,5
37. Tilen Bartol 101,5
49. Domen Prevc 85

Slovenija je v preteklosti dvakrat stala na odru za zmagovalce na moštveni preizkušnji na tem finskem skakalnem prizorišču. Leta 2002 in lani je bila druga. Cene Prevc, Timi Zajc, Peter Prevc in Anže Lanišek so leta 2020 za zmagovalno Nemčijo zaostali le 2,3 točke. "Lani, ko sem bil zadnji na ekipni tekmi, sem se malce ustrašil in sem v drugo naredil varen skok," je v nedavnem intervju za Sportal dejal Lanišek, ki je v tej sezoni naredil občuten napredek in je prvi mož naše izbrane vrste.

Glavni trener Robert Hrgota je imel sicer v načrtu v skandinavsko državo odpeljati sedem skakalcev, vendar je bil Cene Prevc pred odhodom pozitiven na novi koronavirus, zato je moral ostati doma v samoizolaciji.

Tako so si mesto v ekipi štirih poskušali zagotoviti Anže Lanišek, Peter Prevc, Domen Prevc, Tilen Bartol, Žiga Jelar in Bor Pavlovčič, prav vsi pa bodo na delu v nedeljo, ko je predvidena še posamična preizkušnja.

Z rekordom skakalnice se lahko pohvali Norvežan Johann Andre Forfang, ta je na svetovnem prvenstvu leta 2017 skočil 138 metrov.

Anže Lanišek Zakopane
Sportal Na Finskem zmagal veter
Timi Zajc
Sportal Dokončna odločitev glede Timija Zajca
Peter Prevc
Sportal Peter Prevc išče rezervne dele
Cene Prevc
Sportal Cene Prevc pozitiven, namesto v Lahti v samoizolacijo

Stopničke slovenskih skakalcev na ekipnih tekmah v Lahtiju

2. mesto

2002 – Primož Peterka, Igor Medved, Robert Kranjec, Peter Žonta

2020 – Cene Prevc, Timi Zajc, Peter Prevc, Anže Lanišek

Ne spreglejte