Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 10. 2013,
13.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Klemen Bauer biatlon

Četrtek, 10. 10. 2013, 13.16

8 let

"Določene napake so bile zasidrane globoko v podzavesti"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Klemen Bauer bo v prihajajoči olimpijski zimi poleg preverjenih Jakova Faka in Teje Gregorin spet eno glavnih orožij slovenske biatlonske reprezentance. A le, če mu je uspelo odpraviti največjo hibo.

Govorimo seveda o kronični strelski neučinkovitosti, ki je do zdaj 27-letnemu Ihancu preprečevala preboj v vrh svetovnega biatlona. "Moj glavni cilj v pripravljalnem obdobju je bil, da končno izboljšam to streljanje. Delal sem na tem, da odpravim še tiste pomanjkljivosti, ki jih do zdaj nisem. Priznam, da v preteklosti v strelskem delu nisem naredil vsega, kar bi lahko," pravi zdaj že izkušeni reprezentant, ki je z izjemno hitrim tekom v preteklosti ves čas veliko obetal, a dobre rezultate večinoma puščal na strelišču: "Veliko je bilo treba postoriti. Določene napake, ki so se pojavljale, so bile zasidrane globoko v podzavesti, treba jih je bilo odpraviti z veliko količino suhega treninga. Še zdaj delam vse, kar se da, ampak kakšnega zagotovila, da bo boljše, pa vseeno nimam. Počutim se samozavestnega in sposobnega, da lahko boljše streljam. Tudi dela na psihološkem področju sem se lotil sistematično. Ta del je za mano, zdaj se bolj kot ne osredotočam na zimsko sezono."

Naslovu poletnega svetovnega prvaka ne pripisuje posebne teže

Priprave na pomembno olimpijsko sezono je julija nekoliko posladkal z naslovom svetovnega prvaka v poletnem biatlonu, a sam prevelike teže dosežku ne pripisuje, konkurenca na prvenstvu v Italiji pač ni bila posebej močna. "Lepo se je bilo okititi s to medaljo, ne glede na to, da je bila konkurenca močno okrnjena. To tekmovanje mi je služilo kot nekakšen minitest, predvsem strelske pripravljenosti. Želel sem preveriti, ali se stvari odvijajo v pravo smer, in videl, da se. Ta nastop na svetovnem prvenstvu je bil zgolj lepa popotnica za zimsko sezono," o zmagi na 12,5-kilometrski zasledovalni preizkušnji na rolkah pravi tekmovalec, ki je v lanskem svetovnem pokalu zasedel končno 37. mesto. "Situacija je bila stresna, odzval sem se pravilno. Na tisto tekmo sem šel v bistvu samo zato, da sem občutil malo več pritiska kot na treningu."

Februarja že na svoje tretje olimpijske igre

Prihajajoča sezona bo torej postregla z olimpijskimi igrami v Sočiju, za Bauerja, ki ima na roki tudi tatu olimpijskih krogov, to ne bo kakšna šokantna novost. "Predvsem bolj izkušen sem. Dvoje olimpijske igre so že za mano," pravi, v pripravah pa zaradi največjega zimskega športnega dogodka leta 2014 ni zaznal večjih sprememb: "Jaz osebno pa niti pri delu trenerja nisem opazil, da bi se priprav lotevali kako drugače. Če se osredotočaš zgolj na olimpijski nastop, se ti lahko hitro kaj zalomi. Tam odloča toliko dejavnikov, na sporedu je le nekaj tekem in imeti moraš dober dan, dober material ... Menim, da je treba v sezono zakorakati uspešno. Tako si gradiš tudi samozavest. Tudi na olimpijske igre je bolje iti z dobro popotnico, če veš, da si sposoben doseči dober rezultat. Po drugi strani je tudi breme nekoliko manjše. Želja torej je, da bi celotno sezono izpeljal dobro, tudi prvi del." Bauer je torej prepričan, da je v pripravah naredil vse, kar je lahko, da med sezono ne bo nobenih izgovorov. Izide tekem na najvišji ravni seveda vedno kroji tudi sreča, ampak v osmo sezono med elito se podaja s tole mislijo: "Pogoje imamo super, dobro se počutim, zdravje je … Osnovo torej imam, še par stvari je treba izpiliti in med sezono si resnično ne bi smel ničesar očitati."

Ne spreglejte