Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
14. 1. 2016,
8.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kulm Peter Prevc Peter Prevc Robert Kranjec Jurij Tepeš Severin Freund Anže Lanišek Anže Lanišek Anders Fannemel

Četrtek, 14. 1. 2016, 8.41

6 let, 7 mesecev

Dober obet: Prevc streljaj od rekorda letalnice, prebujenje Kranjca

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po prvem dnevu svetovnega prvenstva v poletih so lahko v slovenskem taboru zadovoljni. Petru Prevcu sta se pridružila še Robert Kranjec in Jurij Tepeš. Peter je imel nekaj težav le pri zadnjem poletu.

Na obeh treningih je imel glavno besedo Peter Prevc, ki na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu velja za glavnega kandidata za zlato medaljo. Zlasti drugi polet je bil za v učbenike, saj je za rekordom letalnice zaostal le dva metra. Poneslo ga je 235,5 metra.

Pri obeh nastopih je bil z naskokom prvi, malce pa se mu je zataknilo pri kvalifikacijskem, ko je pristal pri 188,5 metra. Veter v hrbet in manjša napaka sta bila razlog za to, da je pristal prej, kot je želel. Glavni trener Goran Janus je rekel, da bo šel ta skok v pozabo, Peter pa bo nanj še mislil: "Ne bom ga pozabil. Še dolgo ne. To je skok, iz katerega se lahko največ naučim. Čez prelet je bil veter nekoliko od zadaj. Odskočil sem preveč s trupom in zato nisem optimalno prišel čez smuči. Nato sem se moral boriti za vsak meter, ker sem bil čez hrbtišče nizko."

Zato pa je bil zadovoljen z drugim trening poletom: "Drugi skok je bil tisti, ki ga je treba priklicati v spomin in ga skušati ponoviti oziroma nadgraditi. Prvi in zadnji sta bila zelo podobna. Na letalnici se lahko vsaka sprememba razmer takoj pozna za od 20 do 40 metrov."

Kranjec dobil razlog za mirnost

Že dolgo nismo videli tako zadovoljenega Roberta Kranjca, ki še vedno skače z nezdravim komolcem. Tako na treningu kakor tudi v kvalifikacijah je imel drugi rezultat in zaradi tega dobil razlog za nasmeh. Zlasti drugi četrtkov polet je bil navdušujoč, saj ga je poneslo 220 metrov, in to s starim dresom: "Pri prvih dveh sem užival, v kvalifikacijskem pa sem se mučil. Sem pa vesel, da sem s takšnim skokom poletel 207 metrov, zaradi česar sem lahko sproščen. Vidim, da lahko tudi s slabim skokom letim daleč. Na tekmi bom lažje skakal."

Jurij Tepeš je imel v kvalifikacijah s 193,5 metra četrti dosežek, a je imel v zraku izjemno slabe pogoje. Zato pa je v zraku užival na prvem treningu, ko je pristal pri 219 metrih. Zadovoljen je zapuščal prizorišče, na katerega se bo ob 17. uri, ko bo odprtje prvenstva, moral vrniti tudi Anže Lanišek. S 189,5 metra in desetim mestom je zaokrožil odličen dan za slovenske skakalce na letalnici Kulm.

"Fantje se zavedajo, da gre jutri zares"

"Vsi so zelo dobro začeli. To je lepa popotnica za tekmo. Na drugem treningu smo videli dva odlična poleta Kranjca in Prevca. Fantje se zavedajo, da gre jutri zares in da bo treba dobro skakati, saj je za soboto napovedano slabše vreme in je lahko že petek odločilen," je še povedal Janus in dal vedeti, da bo lahko v prihodnjih dneh skakalcem ponagajalo vreme – napovedana sta sneg in veter.

Najboljši v kvalifikacijah je bil svetovni rekorder Anders Fannemel. Svoji znamki 251,5 metra se ni približal, a ga je pri zadnjem poletu poneslo najdlje – 233 metrov. Ob tem je treba dodati, da je bil eden izmed petih od skupno 53 skakalcev, ki so imeli veter v prsi, kar pa je znal norveški letalec dobro izkoristiti. Peter je recimo pri drugem trening poletu z vetrom v hrbet pristal pri 235,5 metra.

Ne spreglejte