Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
23. 3. 2012,
21.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak Robert Kranjec Jernej Damjan Teja Gregorin Klemen Bauer

Petek, 23. 3. 2012, 21.55

8 let

Deset medalj s SP na enem mestu

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Robert Kranjec in Jakov Fak, svetovna prvaka v poletih in biatlonu, sta se v petek skupaj s preostalimi uspešnimi slovenskimi reprezentanti družila z navijači.

Le malokrat ste lahko v družbi svetovnih prvakov, tokrat ste imeli na voljo kar dva. Ni jih veliko, ki se lahko pohvalijo, da imajo svetovne prvake v smučarskih športih, Slovenija ima dva. Oba sta seveda prišla tudi na dogodek, ki ga je organiziral Telekom Slovenije. Ob njima pa še člani srebrne biatlonske mešane štafete s svetovnega prvenstva v Ruhpoldingu in bronaste reprezentance z ekipne tekme svetovnega prvenstva v poletih v Vikersundu. V središču pozornosti dogodka v City Parku ljubljanskem nakupovalnem središču sta bila seveda svetovna prvaka. Prvi je do besede prišel najboljši letalec na svetu, ki že v soboto odpotuje na zasluženi dopust. ''Spakiral bom šele jutri, saj doslej nisem imel časa. Praktično me sploh še ni bilo,'' je povedal Robert Kranjec, ki po zadnjih uspehih sodi med najboljše skakalce na svetu tudi v očeh tujcev. ''To je seveda velika čast in hkrati spodbuda za naprej. Upam, da bom tudi v prihodnosti podobno uspešen,'' je še dejal. S povezovalko programa je nekaj besed spregovoril tudi o samih poletih in času, ko je v zraku. ''Traja šest, sedem, osem sekund, a takrat nimaš časa, da bi karkoli razmišljal. Morda ti v glavo šine kakšna misel, a le za trenutek. Tudi gledalcev ne vidiš. Gledaš le črte in to, kako daleč boš letel. Sicer pa je tako, da že po odskoku veš, kakšen bo tvoj skok in kako daleč boš pristal. Preseneti te lahko le kakšen sunek vetra,'' je še povedal slovenski skakalni junak, ki je navdušil tudi na zaključku svetovnega pokala v Planici. Nič manj uspešna ni bila sezona, ki pa zanj še ni povsem zaključena – nastopil bo namreč še na ekshibicijski tekmi najboljših v Moskvi -, niti za Jakova Faka, ki je letos prvič, odkar je zapustil hrvaško reprezentanco, na velikem tekmovanju nastopil v dresu Slovenije in se takoj okitil z največjim možnim uspehom. ''Ta naslov ni plod tega, da zdaj tekmujem pod novo smučarsko zvezo, ampak dobrega in dolgotrajnega, predvsem pa načrtnega dela s trenerjem Urošem Velepcem,'' je v tekočem slovenskem jeziku pojasnil biatlonec, ki je med SP zbolel, zato so mnogi prepričani, da so mu težave z zdravjem vzele še eno medaljo. ''Ne bi rekel, da mi je bolezen vzela še eno medaljo, mi pa je vzela priložnost, da se borim za njo,'' je v slogu pravega športnika odgovoril 24-letni Rečan, ki je prepričan, da bo imel za nove medalje še veliko priložnosti. ''Sem še mlad, pred menoj je še veliko tekmovanj. Verjamem, da bom še nekajkrat stal na stopničkah. Pomembno je le, da bom zdrav. Če bom, se ne bojim za uspehe,'' je še dejal Fak.

Niso še veterani

Potem so do besede prišli še preostali slovenski športni junaki, ki so se tokrat zbrali skupaj. Najprej so spregovorili skakalci. ''Ne bi rekel, da sem ravno veteran, zagotovo pa z Robijem sodim med staroste naše reprezentance. Lahko rečem, da sem zelo vesel dosežkov, ki so nam uspeli, a verjamem, da še nismo rekli zadnje,'' je vprašanje odgovoril vedno dobro razpoloženi Jernej Damjan.

''Zadovoljen sem s sezono, ki je za nami, in verjamem, da bomo še dosegali dobre rezultate. Sicer pa se v tej reprezentanci počutim zelo dobro,'' pa je odvrnil Jure Šinkovec. Najmlajši član bronastih ''orlov'' Jurij Tepeš, sicer sin legendarnega nekdanjega skakalca Mirana Tepeša, je pogostokrat v senci slovitega predhodnika, a sam pravi, da ob tem ne čuti nobenega pritiska. ''Ne bi rekel, da me to kaj ovira. Res je, da me vselej spremlja, a me to ne moti,'' je povedal 23-letni skakalec, ki ga je oče povabil tudi na dopust na barki, a ga je zavrnil. ''Ne, ne. Tokrat bom dopustoval kar sam, v svoji družbi. Kje? Ne vem še,'' je skozi smeh odvrnil uspešni slovenski športnik.

V Sočiju po olimpijsko medaljo

Dobro razpoloženi so bili tudi preostali trije slovenski športni junaki, ki so prišli na druženje z navijači. Biatlonec in biatlonki. Teja Gregorin je s svetovnih prvenstev že prinašala medalje. Leta 2009 je bila srebrna na 15 kilometrski individualni preizkušnji, zdaj je drugo mesto osvojila še z mešano štafeto.

''Škoda, da nisem bila zlata, a tudi drugo mesto je zelo lep uspeh. Mislim, da sem lahko zadovoljna,'' je odgovorila tiha Ljubljančanka. Seveda ima prav. Srebro s SP ni lep, ampak vrhunski dosežek, so se strinjali vsi. Najbolj izkušena slovenska reprezentantka je Andreja Mali, ki je pri 35 letih dosegla vrhunec kariere. ''To je res lep uspeh in lepo poplačilo za ves trud, ki sem ga vložila v ta šport. Kako naprej? Bomo videli. Sem najstarejša in seveda bo enkrat potrebno končati. Bila sem že na treh olimpijskih igrah. Lepo bi bilo, če bi nastopila še v Sočiju. Pustimo se presenetiti,'' je dejala Kamničanka. Za konec je spregovoril še Klemen Bauer, ki je bil letos blizu osvojitve medalje tudi na individualni tekmi na 20 kilometrov, ki jo je končal na petem mestu. Upa, da bo na olimpijskih igrah drugače. ''Res ni manjkalo veliko in na stopničkah bi stala oba s Fakom, a se tokrat pač ni izšlo. Ko bodo olimpijske igre v Sočiju, bom v idealnih letih in bi moral biti na vrhuncu kariere, zato verjamem, da bom na stopničke stopil tam,'' si je zaželel 26-letni slovenski biatlonec.

Lepa darila sponzorjev

Vsi slovenski športniki in tudi trenerja obeh ekip - Gorana Janusa tokrat sicer ni bilo zraven -, so pozneje s strani Telekoma Slovenije prejeli lepa in predvsem uporabna darila, s katerimi bodo v prihodnosti lahko še lažje komunicirali z domačimi in tudi navijači, ko bodo daleč od Slovenije. Nato pa še tisto, zaradi česar so se vsi skupaj zbrali. Druženje z navijači in podpisovanje na majice. Za trenutke, ki jih bo marsikateri navijač pomnil še dolgo časa. Stiska roke svetovnega prvaka in njegovega podpisa ne dobiš vsak dan.

Ne spreglejte