Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 1. 2021,
17.42

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

Natisni članek

Bor Pavlovčič Žiga Jelar Anže Lanišek Anže Lanišek Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Tilen Bartol Lahti

Nedelja, 24. 1. 2021, 17.42

3 leta, 3 mesece

Lahti, posamična tekma

Granerud po ekstremnem skoku padel in zmago prepustil Johanssonu, Lanišek sedmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54
Anže Lanišek - Lahti 2021 | Anže Lanišek je na posamični tekmi v Lahtiju zasedel sedmo mesto, v skupnem seštevku svetovnega pokala je peti. | Foto Guliverimage

Anže Lanišek je na posamični tekmi v Lahtiju zasedel sedmo mesto, v skupnem seštevku svetovnega pokala je peti.

Foto: Guliverimage

Zmagovalec posamične tekme smučarjev skakalcev za svetovni pokal v Lahtiju je Norvežan Robert Johansson. Njegov rojak Halvor Egner Granerud, vodilni po prvi seriji, je v finalu po ekstremno dolgem skoku (137,5 metra) padel po pristanku in zdrsnil na četrto mesto. Na stopničke sta tako stopila še Nemca Markus Eisenbichler in Kar Geiger, najboljši Slovenec pa je bil Anže Lanišek na sedmem mestu.

Slovenske barve so v Lahtiju branili Tilen Bartol, Domen Prevc, Žiga Jelar, Bor Pavlovčič, Peter Prevc in Anže Lanišek. Slovenska reprezentanca je imela sicer pravico nastopati s sedmimi tekmovalci, a je Cene Prevc zaradi okužbe s koronavirusom ostal doma.

Naš drugi najboljši danes je bil Peter Prevc na 12. mestu, do novih točk svetovnega pokala pa sta se prebila še Bor Pavlovčič (21.) in Domen Prevc (30.). Žiga Jelar in Tilen Bartol sta tekmovanje končala že po prvi seriji.

Halvor Egner Granerud je finalu poletel kar 137,5 metra, a pri pristanku ni zdržal na nogah. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Halvor Egner Granerud je finalu poletel kar 137,5 metra, a pri pristanku ni zdržal na nogah. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Granerud (263,5) je po prvi seriji zanesljivo vodil za 10,2 točke in kazalo je še na njegovo sedmo zmago v tej sezoni (pred tem nikoli ni stal na odru za zmagovalce). Toda v drugo je izjemni 24-letnik skočil predaleč in pri 137,5 metra padel. Zaradi nizkih ocen se je zmage veselil njegov rojak Johansson, ki je slavil tretjič v karieri.

Do drugega mesta je prišel Nemec Markus Eisenbichler (264,2), tretji pa je bil še en Nemec Karl Geiger (264,0). Kljub vsemu je Granerud ohranil veliko prednost v skupnem seštevku, v katerem ima 1.006 točk. Eisenbichler je drugi s 796 točkami, tretji pa je Kamil Stoch.

Willingen je nova priložnost

"Lahko sem kar zelo zadovoljen s svojo tekmo. Ni bilo kot v Zakopanah, ko je bil fokus še malo višji. A glede na celoten vikend, ko včeraj ni bilo najbolje, je danes izgledalo kar malo lepše," je po tekmi povedal v tej zimi naš najboljši skakalec.

Tudi Prevc je danes dobil potrditev, da je na pravi poti: "Opravil sem dva solidna skoka, neslo je kar deleč. Škoda, ker je malo zmanjkalo do deseterice, a s potrpežljivostjo sem lahko hitro tam."

Trener Robert Hrgota pa s koncem tedna v Lahtiju ni mogel biti v celoti zadovoljen: "Rekel bom, da smo danes, po vseh težavah v tem tednu, s korono, z okužbo v ekipi, s težavami na treningu doma, izvlekli dva dobra rezultata. Anžetu je zmanjkal en dan za kaj več. Peter je naredil dva zelo dobra skoka, le še točnost odskoka bi bila boljša in bi bil rezultat še kar vrhunski. Dva tekmovalca zelo dobro, tudi Bor končno v točkah po mesecu dni. Domen zelo ponesrečen finalni skok. Ocena je kar v redu, a ni to, kar si na koncu želimo. Willingen je nova priložnost."

Karavana svetovnega pokala se prihodnji konec tedna seli v nemški Willingen na največjo veliko skakalnico na koledarju. Tam bodo skakalci za dodatno finančno nagrado tekmovali v razvrstitvi "Willingen 6" za posebni seštevek tekmovalnih in kvalifikacijskih serij.

Svetovni pokal, skupno (15):

1. Halvor Egner Granerud (Nor) 1006 točk
2. Markus Eisenbichler (Nem)    796
3. Kamil Stoch (Pol)            661
4. Robert Johansson (Nor)       435
5. Anže Lanišek (Slo)           504
...
19. Peter Prevc (Slo)            186
23. Bor Pavlovčič (Slo)          147
28. Žiga Jelar (Slo)              96
35. Domen Prevc (Slo)             70
41. Cene Prevc (Slo)              55
43. Timi Zajc (Slo)               43
44. Tilen Bartol (Slo)            39
52. Anže Semenič (Slo)            17
...

V kvalifikacijah brez težav, pa tudi brez presežka

Slovenska šesterica se je uspešno prebila skozi kvalifikacije, ki so jih morali finski prireditelji zaradi težav z vremenom v zadnjih dneh izpeljati tik pred današnjo tekmo. Anže Lanišek (122 metrov) je v teh zasedel deseto mesto, Bor Pavlovčič (118 m) je bil 15., Tilen Bartol (112 m) 31., Peter Prevc (111 m) 39., Žiga Jelar (111,5 m) 42. in Domen Prevc (108 m) 45.

Zmagovalec kvalifikacij je bil Poljak Piotr Žyla (128 m), ki je bil za točko boljši od Nemca Markusa Eisenbichlerja (129,5 m), tretji pa je bil Norvežan Halvor Egner Granerud (127,5 m), vodilni skakalec v skupnem seštevku svetovnega pokala.

V soboto je bila na sporedu ekipna tekma, kjer so naši tekmovalci zasedli šesto mesto. Slavili so Norvežani pred Poljaki in Nemci.

Lahti, posamična tekma, finale:

 

1. serija:

 
Anže Lanišek
Sportal Slovenci v Lahtiju daleč od stopničk, zmaga Norvežanom

Kvalifikacije:

 
Ne spreglejte