Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
17. 2. 2015,
20.23

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Predazzo srebro svetovno prvenstvo

Torek, 17. 2. 2015, 20.23

2 meseca

Dan, ko je Petra Prevca zvilo od skrbi, a si je na koncu krepko oddahnil

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski junak svetovnega prvenstva v Val di Fiemmeju leta 2013 je bil Peter Prevc, ki se je veselil dveh medalj. A je pri srebrni preživljal pravo dramo, ki se je na veliko veselje srečno končala.

Že od vsega začetka prvenstva v Val di Fiemmeju, kjer so skakalci nastopali na skakalnicah v Predazzu – prizorišče, na katerem se je Franci Petek leta 1991 veselil zlate medalje ‒, je bil od Slovencev najbolj razpoložen Peter Prevc. Preostali so se nekako izgubili in iskali tiste prave občutke.

Zato pa jih je imel najstarejši od bratov Prevc. Na manjši napravi je bil po prvi seriji peti in za odrom za zmagovalce zaostajal vsega 1,7 točke. Tudi v drugo je imel peti rezultat serije, a sta na veliko veselje slabše skočila Poljak Kamil Stoch ter Severin Freund, tako da se je na svetovnem prvenstvu veselil prve posamične bronaste medalje – do ekipne je prišel že leta 2011 v Oslu.

Dobra skoka sta mu dala novega elana, energijo pa je prenesel na večjo napravo. Z najdaljšo daljavo v kvalifikacijah je napovedal, da je spet pripravljen skočiti med najboljše. Na tekmi je nato v prvi seriji od njega skočil bolje le Stoch, za katerim je zaostajal dobrih pet točk, zato pa so mu za ovratnik dihali Anders Jacobsen, Wolfgang Loitzl in Richard Freitag.

Trener Jacobsna Alexander Stöckl se je odločil, da svojega izbranca spusti z dveh zaletnih mest nižje in tako pridobi dodatne točke pri končnem izračunu. Upal si je tudi slovenski strokovnjak Goran Janus, ki se je pri Prevcu odločil za enak manever. Peter je tudi z nižjo zaletno hitrostjo skočil odlično in prehitel Jacobsna za pičle 0,6 točke, medtem ko je bil Stoch premočan.

Prava drama pa se je začela odvijati zatem. Do novinarjev, ki smo bili ob izteku, je prišla informacija, da bo žirija tekmovanja odločala, ali bo našega junaka diskvalificirala ali ne. Kaj je bilo sploh narobe? Peter si je namreč prehitro slekel dres, nato pa je bil vse bolj zaskrbljen, saj ni vedel, kakšen odgovor bodo podali odgovorni. "Na sestanku pred tekmo so se dogovorili, da dresa in čevljev ne smeš sleči do kontrole po skoku. Čevlje so nam pobrali. Jaz te informacije nisem dobil. Ne vem, kje je ostala. Prišel sem na kontrolo z dresom v roki. Vprašal me je, zakaj ga imam v roki. Odgovoril sem, da je bila do zdaj takšna praksa na vseh tekmah v svetovnem pokalu. Očitno je kdo kdaj posumil, da drese pred kontrolami zamenjajo. V kontrolni sobi sem čakal in vse bolj lezel skupaj. Funkcionarji so prihajali in prihajali. Drama se je vlekla. Dobili smo velik opomin in imeli bomo veliko dela, da si povrnemo ugled. Zagotovo so nas vzeli na piko," je neljube dogodke pred dvema letoma opisal Prevc, ki si je nato okoli vratu le nadel zasluženo srebrno medaljo – zanj tretjo na nordijskih svetovnih prvenstvih.

Skakalci bodo na letošnjem prvenstvu v Falunu prvič tekmovalno aktivni v soboto, ko bo preizkušnja na manjši napravi. Dan pozneje jih čaka tekma mešanih ekip, nato pa se bo pozornost usmerila na večjo skakalnico.

Ne spreglejte