Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
20. 11. 2013,
12.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jernej Damjan

Sreda, 20. 11. 2013, 12.57

8 let

Damjan: Upam, da bom nov in še boljši

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Naš najboljši skakalec v poletnem grand prixu Jernej Damjan z nestrpnostjo pričakuje konec tedna v Klingenthalu. Zdaj ponovno uživa v skokih in upa, da mu bo to prineslo želene rezultate.

Preteklo sezono je Jernej Damjan že pozabil. Nastopil je na štirih postojankah svetovnega pokala in vselej ostal praznih rok. Pred olimpijsko sezono se je zavestno odločil za korenite spremembe. Pod vodstvom Simon Podrebrška je naredil velik napredek, kar je dokazal poleti na tekmah grand prixa, ko je bil vse do zadnje tekme v igri za skupno zmago, nato pa so mu vremenske razmere in morda še kdo onemogočili pohod do samega vrha.

"Simon mi je v veliko pomoč. Sploh ne vem, kako naj se mu zahvalim. Zame je naredil veliko tudi na psihični ravni. Skupaj z Alešem Vičičem smo naredili ogromen preskok. Drugače gledam na vse stvari, čutim … Skratka, uživam in to je bistvo," o sodelovanju s trenerjem in psihologom pravi Damjan.

Zdaj se znova vrača v Klingetnhal, ki bo prva postojanka v zimi. Finski Kuusamo bo priložnost dobil konec novembra, generalka pa pripada nemškemu skakalnemu središču. "Vedno smo bili navajeni na –20 in mraz na začetku sezone, v Nemčiji pa bo bolj spomladanska tekma," je o "zimskem" utripu dejal Damjan in na vprašanje, ali bo v Klingenthalu vsaj bolj realna slika v razmerju moči skakalcev, saj je v Kuusamu praktično vedno krojil razplet pri vrhu veter, odgovoril: "Če pogledamo zadnje tekme v Klingethalu, lahko vidimo, da je tudi tukaj veter pošteno nagajal. Morda razen takrat, ko je zmagal Jaka (Jaka Hvala, op. p.). Pred dvema letoma so tekmo odpovedali, letos poleti dobro veste, kako je bilo … Klingetnhal je zelo občutljiv. Odkar so posekali del gozda, veter prihaja do skakalnice. Če je lepo vreme, se lahko naredi lepa tekma, vendar je tam redko spodbudno vreme. Komaj pa čakam, da se vse skupaj začne. Toliko je bilo treningov, fitnesa …"

Damjan je v karieri stal šestkrat na stopničkah v svetovnem pokalu. Nazadnje mu je ta podvig uspel v Harrachovu pred dvema letoma, ko je bil tretji. Bil je tudi dvakrat del ekipe, ki je osvojila bron na svetovnih prvenstvih v Oberstdorfu in Oslu, manjka pa mu še olimpijska medalja. "Če bom zdaj razmišljal o medalji na olimpijskih igrah, bi si ustvaril dodaten pritisk. Si jo pa vsak želi, o tem ne dvomim. Postopoma želim nadgrajevati pripravljenost in se nato uvrstiti v ekipo za Soči. Psihološko sem napredoval. Ni mi treba dvomiti o sebi. Upam, da bom v sezoni nov Damjan in še boljši," je sklenil tridesetletni skakalec, ki bi bil v Klingetnhalu zadovoljen z vsako točko, saj še ne ve, kako dobro je pripravljena konkurenca.

Ne spreglejte