Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
3. 2. 2016,
12.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Boštjan Kline Pjongčang 2018 Peter Pen smuk

Sreda, 3. 2. 2016, 12.35

8 let

Boštjan Kline: Prej sem verjel, zdaj vem, da sem lahko pri vrhu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Boštjan Kline kljub statusu vzhajajoče smukaške zvezde pred novimi preizkušnjami svetovnega pokala v Jeongseongu v Južni Koreji ostaja zadržan in potrpežljiv.

"Počasi … Korak za korakom," je v preteklih dveh zimah, pravzaprav vse od poškodbe leta 2013 v Čilu, poudarjal nekdanji mladinski svetovni prvak v obeh hitrih disciplinah Boštjan Kline. S tovrstno mirnostjo je sprejemal tako vse spodrsljaje kot tudi vse dobre dosežke. Med zadnjimi izstopa drugo mesto na smuku svetovnega pokala v Garmisch-Partenkirchnu, kjer je po Andreju Jermanu, Andreju Špornu in Roku Perku šele kot četrti slovenski smučar stopil na stopničke za zmagovalce v najhitrejši disciplini.

Po nekaj (ne)prespanih nočeh in selitvi v Jeongseon pogovor z njim razkriva, da ga tudi uspeh kariere ni spremenil. "Morda sem na smučeh zdaj res bolj samozavesten. Dejstvo je namreč, da sem do zdaj verjel, da lahko posežem po vrhu, zdaj pa to tudi vem. A to je vse. Nisem se kaj prida spremenil. Zavedam se tudi, da en vrhunski rezultat kariere še ne bo obrnil na glavo. Čaka me še veliko dokazovanja in trdega dela," na trdnih tleh vztraja Kline.

Rojeni tekmovalec

Strokovnjaki, med njimi tudi glavni trener slovenskih smukačev Peter Pen, pri Klinetu vseskozi opozarjajo, da je rojeni tekmovalec, torej smučar, ki največ pokaže takrat, ko gre povsem zares. Takrat je sposoben najbolj izkoristiti izjemen smukaški občutek, se nasloniti na kakovostno telesno pripravljenost in v ključnih odsekih proge tvegati nekoliko več kot sicer.

To je navsezadnje dokazal tudi na omenjenem smuku v Garmisch-Partenkirchnu, kjer je po nizu smukov z visokimi štartnimi številkami prvič v karieri dobil priložnost za popoln napad na vrhunsko uvrstitev. Priložnost je izkoristil in, kot pravi sam, v želenem trenutku sestavil pravi mozaik.

Ker je za smukača še vedno zelo mlad (prihodnji mesec bo dopolnil 25 let), so v slovenskem smukaškem taboru prepričani, da je pred njim še zelo svetla prihodnost. "Počasi, počasi," se ob ponavljanju lastne fraze nasmehne značajsko nadvse pozitivno in vedro naravnani Mariborčan.

Olimpijska generalka

V pozabljanje zvezdniških trenutkov iz Garmisch-Partenkirchna ga je prisilila tudi takojšnja nadaljnja tekmovalna akcija. Že v nedeljo zvečer se je namreč z reprezentančnimi sotekmovalci odpravil v Jeongseon v Južni Koreji, kjer bo leta 2018 potekal del alpskih tekmovanj v okviru zimskih olimpijskih iger s središčem v Pjongčangu.

Po prilagoditvi in kondicijskem treningu je v sredo že lahko prosto presmučal povsem novo olimpijsko progo, na kateri bo v soboto na sporedu osmi smuk sezone, dan zatem pa še peti superveleslalom. "Na tej progi je izhodišče za vse enako. Vsi smo novinci. Vsi na novo spoznavamo progo. Sem tip smučarja, ki si hitro ustvari idejo, kako se lotiti proge. No, včasih brcnem tudi v temo. Sicer pa ta smuk zaznamuje povprečni nakloni, veliko je prelomnic in dolgih smukaških zavojev. Proga vključuje tudi štiri večje skoke," pred četrtkovim prvim uradnim treningom razmišlja Kline, ki je s sotekmovalci po prostem smučanju opravil še superveleslalomski trening.

Ne spreglejte