Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 12. 2022,
15.16

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,74

8

Natisni članek

Ricco Gross biatlon Anamarija Lampič Anamarija Lampič

Četrtek, 8. 12. 2022, 15.16

1 leto, 4 mesece

Biatlon (ž), sprint, Hochfilzen

Izjemen krst Anamarije Lampič med biatlonsko elito!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,74

8

Anamarija Lampič Hochfilzen 2022 | Anamarija Lampič je na svoji prvi biatlonski tekmi svetovnega pokala v Hochfilznu nastopila odlično in zasedla peto mesto. Od stopničk jo je ločilo le 15 sekund. | Foto Guliverimage

Anamarija Lampič je na svoji prvi biatlonski tekmi svetovnega pokala v Hochfilznu nastopila odlično in zasedla peto mesto. Od stopničk jo je ločilo le 15 sekund.

Foto: Guliverimage

Za Anamarijo Lampič je izjemen biatlonski krst svetovnega pokala. Na sprintu v Hochfilznu je kljub trem zgrešenim strelom z izjemnim tekom, v katerem ni imela prave konkurence, zasedla peto mesto. Od zmagovalnega odra jo je ločilo le 15 sekund. Z enim zgrešenim strelom manj bi se že na prvi tekmi na najvišji ravni zavihtela na stopničke. Za zmagovalko Nemko Denise Herrmann Wick je zaostala slabih 36 sekund. Druga je bila Čehinja Marketa Davidova, tretja pa Francozinja Julia Simon. Polona Klemenčič je zasedla 43. mesto, Živa Klemenčič pa 49.

Še pretekli teden je Anamarija Lampič, ki je po zadnji sezoni iz tekaških vrst presedlala v biatlon, na pokalu IBU lovila točke za nastop v svetovnem biatlonskem pokalu, danes pa je ob premiernem nastopu med biatlonsko elito že navdušila.

Med 99 tekmovalkami v sprintu v avstrijskem Hochfilznu je zasedla peto mesto. 27-letnica je bila na vseh vmesnih časih do drugega streljanja na prvem mestu. Na prvem streljanju leže je pobelila vseh pet tarč in imela pred najbližjo zasledovalko Davidovo 11,4 sekunde prednosti.

Drugo streljanje stoje se Lampičevi ni izšlo po željah. Zgrešila je prve tri strele, a se ji je nato uspelo zbrati, zadela je naslednja dva in se podala v tri kazenske kroge. Kljub dodatnim 450 pretečenim metrom je v zadnjem delu teka pridobila nekaj sekund in končala kot peta.

Najboljša šesterica na sprintu v Hochfilznu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Najboljša šesterica na sprintu v Hochfilznu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zmaga Nemki, Lampičeva 15 sekund za stopničkami

Za zmagovalko tokratnega sprinta, tudi olimpijsko prvakinjo na 15 kilometrov iz Pekinga, Denise Herrmann-Wick je zaostala 35,8 sekunde.

Na stopničke sta se zavihteli še Čehinja Marketa Davidova (+18,1/1) in Francozinja Julia Simon (+20,1/1). Pred Lampičevo je na četrtem mestu končala Švedinja Elvira Oeberg (+32,4/2).

Kljub utrujenim nogam zelo hitra

"Danes se nisem počutila tako sveže, kot sem se na prvih tekmah pretekli teden. Imela sem zelo natempiran tempo. Štiri tekme in dva dni potovanja. Čutila sem malce utrujene noge, a vseeno sem očitno zelo hitra. Zelo sem vesela, da sem ustrelila ničlo leže. Stoje pa bom morala še veliko bolj delati. Vseeno noro, da sem s tremi zgrešenimi streli tako visoko," je po petem mestu v izjavi za Smučarsko zvezo Slovenije dejala slovenska junakinja. "Čutila sem malce utrujene noge, a vseeno sem očitno zelo hitra. Zelo sem vesela, da sem ustrelila ničlo leže. Stoje pa bom morala še veliko bolj delati. Vseeno noro, da sem s tremi zgrešenimi streli tako visoko." | Foto: Smučarska zveza Slovenije "Čutila sem malce utrujene noge, a vseeno sem očitno zelo hitra. Zelo sem vesela, da sem ustrelila ničlo leže. Stoje pa bom morala še veliko bolj delati. Vseeno noro, da sem s tremi zgrešenimi streli tako visoko." Foto: Smučarska zveza Slovenije

Gross presenečen nad streljanjem leže

"Neverjetna je bila na progi, kjer je dala vse od sebe. Zelo presenečen sem bil nad njenim streljanjem leže. Bilo je brez napake in dovolj hitro. Zelo pomembno zanjo pa je tudi, da je po prvih treh zgrešenih strelih stoje nato dva zadela. To je tudi pripomoglo k odličnemu rezultatu, tekaški čas pa je zame neverjeten. Danes sem ji dejal zgolj to, naj se zabava. Je v procesu učenja, zanjo je zelo pomembno, da je imela današnji sprint pred štafetno preizkušnjo in zasledovalna tekma je samo še bonus," pa je bil navdušen trener Ricco Gross. "Neverjetna je bila na progi, kjer je dala vse od sebe. Zelo presenečen sem bil nad njenim streljanjem leže," je bil po petem mestu zadovoljen nemški trener Ricco Gross. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Neverjetna je bila na progi, kjer je dala vse od sebe. Zelo presenečen sem bil nad njenim streljanjem leže," je bil po petem mestu zadovoljen nemški trener Ricco Gross. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Tri Slovenke na zasledovanju

Preostali Slovenki Polona Klemenčič (trije zgrešeni streli) in Živa Klemenčič (en zgrešen strel) sta zasedli 43. in 49. mesto. Vse tri so se uvrstile na sobotno zasledovalno tekmo.

Francozinja prevzela vodstvo v skupnem seštevku

V skupnem seštevku svetovnega pokala je prvo mesto prevzela danes tretja Julia Simon, ki je zbrala 220 točk. Druga je Italijanka Lisa Vitzozzi (208), tretja pa današnja zmagovalka Herrmann-Wick (195). Najboljša Slovenka je Lampičeva na 29. mestu, Polona Klemenčič (43) je 31.

V petek še moška sprinterska preizkušnja

V petek bodo na avstrijskem prizorišču na sprinterski preizkušnji na deset kilometrov nastopili moški, od Slovencev se bodo po točke in zasledovanje podali Jakov Fak, Rok Tršan, Miha Dovžan, Lovro Planko, Alex Cisar in Toni Vidmar.

Izidi, sprint, 7,5 km, ženske:

 1. Denise Herrmann-Wick (Nem)        20:07,1/0
 2. Marketa Davidova (Češ)            +  18,1/1
 3. Julia Simon (Fra)                    20,1/1
 4. Elvira Öberg (Šve)                   32,4/2
 5. Anamarija Lampič (Slo)               35,8/3
 6. Hanna Öberg (Šve)                    37,2/2
...
43. Polona Klemenčič (Slo)             1:42,5/3
49. Živa Klemenčič (Slo)               1:53,4/1
...

Skupni vrstni red:

 1. Julia Simon (Fra)                       220
 2. Lisa Vittozzi (Ita)                     209
 3. Denise Herrmann-Wick (Nem)              195
 4. Hanna Öberg (Šve)                       184
 5. Elvira Öberg (Šve)                      171
 6. Ingrid Landmark Tandrevold (Nor)        170
...
29. Anamarija Lampič (Slo)                   45
31. Polona Klemenčič (Slo)                   43
...

Preberite še:

Anamarija Lampič, Slovenska biatlonska reprezentanca
Sportal Nova dimenzija za Anamarijo Lampič
Julia Simon & Dorothea Wierer
Sportal Francozinja dobila dvoboj z Italijanko, Polona Klemenčič rešila točko
Jakov Fak
Sportal V biatlonu dva razreda tekmovalcev, Fak in Cisar do točk

 

Ne spreglejte