SiolNET. Sportal Zimski športi
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Tina Maze – trenutek resnice

Tina Maze bo pravljico končala tam, kjer jo je tudi začela

10

termometer

Najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze je v Söldnu sporočila, da končuje dolgo in uspešno kariero. Uradno se bo poslovila na Zlati lisici v Mariboru (7. januar 2017).

[video: 60572 / ]


"Moja zadnja tekma, v finalu svetovnega pokala leta 2015 v Meribelu, se je sprevrgla v hudo bitko za veliki globus. Čeprav nisem zmagala, sem bila vesela in ponosna. Ker pa nisem imela časa, prostora in energije, da bi si lahko predstavljala, da je bila to moja zadnja tekma, sem zdaj zelo motivirana, da še enkrat, najverjetneje zadnjič, nastopim pred domači občinstvom. Svojim pokroviteljem, prijateljem, ekipi in novinarjem želim ponuditi še eno vrhunsko predstavo," je na novinarski konferenci na pragu nove smučarske sezone v Söldnu sporočila Tina Maze in tako prekinila večmesečna javna ugibanja.

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10
 
 
Video: kako nas je navduševala Tina Maze

[video: 60539 / ]

Tina Maze v inventuri kariere: proti svoji naravi za pot, ki je pomembnejša od globusa

Največji uspehi Tine Maze
Svetovni pokal: zmaga v skupnem seštevku v sezoni 2012/13, dva mala kristalna globusa in skupno 26 posamičnih zmag.
Olimpijske igre: dve zlati (smuk in veleslalom, Soči 2014) in dve srebrni kolajni (veleslalom in superveleslalom, Vancouver 2010).
Svetovna prvenstva: devet kolajn, od tega štiri zlate in pet srebrnih.

[video: 57776 / Dosežki Tine Maze.]

Dosežki Tine Maze.

Konec največje smučarske kariere

Olimpijska in svetovna prvakinja se sicer ne želi posloviti zgolj na novinarski konferenci. Zato je napovedala poslovilni nastop na veleslalomu svetovnega pokala, ki ga bo Maribor gostil 7. januarja 2017. Prav na Pohorju je zdaj že kar daljnega 2. januarja 1999 tudi prvič nastopila v svetovnem pokalu, tri leta pozneje pa prvič stopila na stopničke za zmagovalke.

Zdaj se na domači tekmi svetovnega pokala, na tradicionalni Zlati lisici, obeta še konec ene najbolj blestečih slovenskih športnih karier, zanesljivo pa največje kariere kateregakoli slovenskega alpskega smučarja.

Slovo je bilo čustveno. Vseeno bo tudi v prihodnje ostala v smučanju, a v medijskem svetu. Sodelovala bo z Eurosportom. Slovo je bilo čustveno. Vseeno bo tudi v prihodnje ostala v smučanju, a v medijskem svetu. Sodelovala bo z Eurosportom.

Slovo v Massijevi družbi in brez poškodb

S Tininim umikom se poslavlja še zadnja smučarka, ki je stavila na vrhunskost v vseh disciplinah. A za razliko od tekmic s podobnim slogom se Črnjanka poslavlja brez vidnejših prask. Posebna vrednost njene kariere je namreč dejstvo, da kljub velikemu številu tekem, tudi smukaških, in napornim treningom ni bila nikoli resneje poškodovana.

Kot pravi sama, je to po eni strani posledica njene prirojene previdnosti, predvsem v zadnjih letih pa tudi odlične fizične pripravljenosti, za katero je s svojim programom poskrbel Andrea Massi kot ključni mož njene kariere.

Massi še zdaleč ni bil le kondicijski trener in partner, temveč predvsem idejni oče samostojne poti, ki je Tini po odcepitvi od reprezentance in spremenjenem konceptu dela leta 2008 prinesla športno preobrazbo. V obdobju svoje druge kariere se je namreč podpisala pod svoje največje uspehe, vključno z naslovi večkratne olimpijske in svetovne prvakinje.

Scenarij, ki ga je nakazovala, je dobil dokončno potrditev. Scenarij, ki ga je nakazovala, je dobil dokončno potrditev. Foto: Sportida

Cesaričina nova oblačila

Naznanitev Mazejeve, da je napočil čas za dokončni umik, sicer ni presenetljiva. Ta trenutek je namreč v zraku visel vse od 22. marca 2015, ko je s tretjim mestom na veleslalomu v Meribelu in izgubljeni bitki za drugi veliki kristalni globus zadnjič nastopila v svetovnem pokalu. Mesec in pol pozneje je sicer v pismu za javnost napovedala vsaj enoletni tekmovalni umik, s katerim si je kupila nekaj časa in miru, omejila možnost prenagljene odločitve in vsaj nekoliko zmanjšala čustveni naboj.

A čeprav v zadnjih mesecih ni želela govoriti o dokončni upokojitvi, pa je s svojimi smučarskimi (ne)aktivnostmi in izjavami o tem, da tekmovanj ne pogreša, vendarle dajala slutiti, na katero stran se je nagnila tehtnica. Zgodba je tako vse bolj dobivala prispodobo iz Andersenovih Cesarjevih novih oblačil, le da je resnico v tem primeru obelodanila kar cesarica sama – Tina Maze.

 

Na ledenik kot gledalka, drugi del

S težko pričakovano novinarsko konferenco, ki je v Sölden privabila skorajda več slovenskih novinarjev kot v času njene tekmovalne kariere in požela obilico zanimanja tudi pri mednarodni sedmi sili, je Mazejeva dodobra zasenčila zadnje priprave na začetek nove smučarske sezone.

Ta se bo z ženskim veleslalomom začela v soboto. Prva zvezdnica slovenskega zimskega športa pa se bo na ledenik Rettenbach še drugo leto zapored podala kot gledalka.

Med drugim bo lahko na hribu, ki ji je prinesel tudi tri zmage, opazovala kvartet Slovenk. V njem osrednja vloga pripada Ani Drev, s katero je na začetku kariere prebila veliko skupnega časa.

Poleg edine Slovenke, ki se je v zadnjih dveh desetletjih ob Mazejevi še zavihtela na veleslalomske stopničke za zmagovalke svetovnega pokala, bodo na štartu še Katarina Lavtar, Tina Robnik in Ana Bucik. Na nedeljskem moškem veleslalomu pa bosta slovenske barve branila Žan Kranjec in Miha Hrobat.  

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 615
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin