Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
20. 4. 2020,
14.01

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

Natisni članek

Michael Pircher Marcel Hirscher Marcel Hirscher svetovni pokal

Ponedeljek, 20. 4. 2020, 14.01

4 leta

Avstrijci po Hirscherjevih notah

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79
Michael Pircher | Michael Pircher naj bi reševal avstrijski veleslalom. | Foto Sportida

Michael Pircher naj bi reševal avstrijski veleslalom.

Foto: Sportida

Po z naskokom najslabši sezoni v tem stoletju se v avstrijski smučarski reprezentanci obetajo spremembe. Največji izziv je veleslalom, za katerega naj bi v prihodnje poskrbela Michael Pircher in Ferdinand Hirscher, nekdanja ključna moža spremljevalnega orkestra velikega Marcela Hirscherja.

Že po slovesu Marcela Hirscerja je bilo Avstrijcem jasno, da jih čakajo manj bleščeči časi. Vseeno si takšne rezultatske suše, kakršne so bili deležni v pred kratkim končani sezoni, vendarle niso predstavljali. A če sta v hitrih disciplinah čast uspešno reševala Matthias Mayer in Vincent Kriechmayr, v slalomu pa vsaj deloma Marco Schwarz in Michael Matt, so bili za naše severne sosede največja nočna mora veleslalomi.

Stopničke, ki so bile rezervirane za Francijo, Norveško, Švico, ZDA, Hrvaško in Slovenijo, so bile zanje tokrat nedosegljive. Šest Avstrijcev je resda osvojilo točke svetovnega pokala, a ob koncu sezone ni med najboljšo petnajsterico niti enega predstavnika rdeče-bele falange. Roland Leitinger je bil 17. veleslalomist sezone, že omenjeni Schwarz mesto za njim.

Ob reševanju krize, kakršne ne pomnijo, se bodo Avstrijci naslonili prav na izkušnje iz dobe Marcela Hirscherja. Kot poroča avstrijski časnik Kronen Zeitung, naj bi avstrijsko veleslalomsko vrsto prevzel dolgoletni trener nekdanjega kralja svetovnega pokala Michael Pircher. Isti vir navaja, da bo njegova desna roka kar Marcelov oče Ferdinand Hirscher, sicer nepogrešljiva sinova senca v izjemno uspešni karieri. Ta ne vključuje le osmih zaporednih velikih kristalnih globusov, temveč tudi šest malih veleslalomskih.

Avstrijci sicer še niso potrdili tekmovalnih ekip za novo sezono, so pa to potezi že potegnili Švicarji in našli rešitev za svetovno prvakinjo v kombinaciji in olimpijsko podprvakinjo v slalomu Wendy Holdener. Njen dozdajšnji trener Werner Zurbuchen se je namreč odločil, da bo dal v prihodnje prednost družinskemu življenju. Prva izbira je bil nato Livio Magoni, a je sporočil, da ostaja zvest Petro Vlhovi. V Švico se zdaj k Holdenerjevi seli Avstrijec Klaus Mayrhofer.

Kaj pa v Sloveniji?

Aktivni so te dni tudi v vodstvu alpskih panog Smučarske zveze Slovenije, a vztrajajo, da trenersko-tekmovalno ogrodje s pripadajočimi programi še ni dovolj zrelo za javno razgrnitev. Te dni potekajo številni sestanki na daljavo, največji izziv pa je finančna optimizacija. Prav zaradi tega imen glavnih trenerjev pri SZS še ne razkrivajo. Javna skrivnost pa je, da na čelu svojih ekip ostajata tehnična šefa Janez Slivnik in Klemen Bergant, medtem ko se spremembe obetajo pri moški ekipi za hitri disciplini, kjer pa v zaostrenih finančnih razmerah odmevne tuje okrepitve najbrž ne gre pričakovati.
Mikaela Shiffrin
Sportal Mikaela Shiffrin z novo smučarsko energijo
dr Mitja Bračič
Sportal Izkoristi krizo: "ustvari" novega Marcela Hirscherja
Žan Kranjec
Sportal Žan Kranjec odpira svojo vitrino
Ne spreglejte