Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
13. 5. 2015,
19.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Anna Fenninger

Sreda, 13. 5. 2015, 19.04

8 let

Anna Fenninger odkorakala iz avstrijskega tabora

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Saga o sporu med najboljšo alpsko smučarko Anno Fenninger in krovno avstrijsko smučarsko organizacijo se nadaljuje s tekmovalkinim slovesom iz baze za trening na Cipru.

Čeprav je Anna Fenninger v torek zvečer svojim navijačem prek spletnega omrežja Facebook sporočila, da obžaluje dejstvo, da je pismo, ki ga je namenila trenerjem in vodstvu smučarske zveze, prišlo v javnost, saj ne želi javnih sporov, pa je sreda prinesla vse prej kot spravljive vesti. Kot poroča avstrijska državna televizija ÖRF, je zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v zadnjih dveh sezonah predčasno zapustila reprezentančne kondicijske priprave na Cipru. Z njo naj bi z omenjenega sredozemskega otoka odpotoval tudi strokovnjak za kondicijsko pripravo Peter Meliessnig.

Duh je ušel iz stekleničke

S tem je spor, ki že vse od ponedeljka dviguje prah v avstrijskih medijih, dobil novo nadaljevanje. Prvi zametki nesoglasja med največjo tekmico Tine Maze v preteklih dveh sezonah in vodstvom avstrijske zveze so bili sicer vidni že med sezono, a so jih odgovorni znali pomesti pod preprogo. Vse pa se je spremenilo v ponedeljek, ko je več avstrijskih medijev objavilo pismo, ki ga je Fenningerjeva naslovila na vodstvo zveze in trenerje. V njem je ostro obsodila pozive h koncu sodelovanja z osebnim menedžerjem Klausom Kärcherjem ter zagrozila z reprezentančnim slovesom.

Naslovniki pisma so se odzvali dan zatem, zanikali dobršen del obtožb in smučarki s Solnograškega zažugali, da javni ultimati niso prava in sprejemljiva pot.

Pokrovitelji in pogoji

Jedro spora med dvakratno zmagovalko svetovnega pokala ter olimpijsko in svetovno prvakinjo in avstrijsko smučarsko zvezo naj bila odprta vprašanja o (ne)sprejemljivih pokroviteljih (tekmovalki so že med sezono prepovedali dogovor o osebnim pokroviteljem, ki je konkurenčen reprezentančnemu), delitvi finančne pogače in tudi pogojih za trening. Prva dama svetovnega pokala naj bi namreč zahtevala več avtonomije in, podobno kot njen nekdanji sošolec ter lastnik velikega kristalnega globusa v moški konkurenci Marcel Hirscher, osebnega kondicijskega trenerja.

Kaj sledi?

Smučarski analitiki pri naših severnih sosedih medtem že ugibajo, kakšno bi lahko bilo nadaljevanje vse ostrejše bitke med Anno in zvezo. O skrajni možnosti, koncu kariere, ne razmišlja skorajda nihče. Tudi zamenjava smučarskega državljanstva in nastopanje za drugo državo se zdita malo verjetna, saj so pravila Mednarodne smučarske zveze pri tem dokaj stroga in za takojšnjo selitev ob potnem listu in stalnem prebivališču (vsaj dve leti) zahtevajo tudi soglasje zveze. Pravila in praksa sicer dopuščajo izjeme, a je vprašanje, ali bi pri Mednarodni smučarski zvezi v primeru Fenningerjeve zamižali na oko ali kar dve. Bolj verjeten je zatorej dogovor za mir v avstrijski smučarski hiši, pri čemer pa dobri poznavalci namigujejo na oblikovanje Annine ekipe znotraj reprezentance. Takšnih primerov je bilo sicer v smučarskem svetu že kar nekaj.

Ne spreglejte