Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
24. 10. 2014,
19.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Anna Fenninger Tina Maze Andrea Massi Ana Drev Sölden

Petek, 24. 10. 2014, 19.10

8 let

Andrea Massi: Pri ženskah človek nikoli ne ve …

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zdi se, da so pred uvodnim veleslalomom nove sezone vse uči uprte v najboljšo smučarko pretekle zime Anno Fenninger in olimpijsko prvakinjo Tino Maze.

Avstrijska smučarska zvezdnica Anna Fenninger je ob prihodu v Sölden v četrtek zvečer prejela priznanje za smučarsko osebnost leta po izboru mednarodnega združenja smučarskih novinarjev. S tem je dokončno sklenila zanjo sanjsko sezono 2013/14, v kateri je osvojila veliki kristalni globus, slavila zmago v veleslalomskem seštevku in na olimpijskih igrah v Sočiju prejela tri kolajne, med njimi tudi zlato v superveleslalomu.

A konec je za simpatično Avstrijko obenem tudi nov začetek. Kljub dejstvu, da v Söldnu še nikoli v karieri ni stala na odru z zmagovalke (v zadnjih treh letih je bila 4., 5. in 6.), se pred štartom v novo sezono sooča z velikim bremenom. Priznava sicer, da je poleti dobro trenirala, medijski pritisk pa skuša odbijati s pohvalami na račun tekmic. Pred sobotno tekmo opozarja na Švicarko Laro Gut, močan švedski tabor in Tino Maze.

Massi: Ne bom dal roke v ogenj

Če bi se oklenili zgolj lanskoletne neprepričljive ledeniške predstave in celotne veleslalomske sezone v svetovnem pokalu (skupno 13. mesto), delnice Mazejeva resda ne bi kotirale najvišje. Toda priponka olimpijske prvakinje, neprecenljive izkušnje in dejstvo o izjemnem sozvočju njene tehnične podkovanosti in fizične pripravljenosti 31-letno Črnjanko vendarle postavljajo v središče pozornosti, kar ji priznavaj tudi tekmice. "Res je, Tina na treningih ni bila počasna," se je ob skrivnostnem muzanju pošalil vodja Tinine ekipe Andrea Massi, ki poudarja, da o pripravljenosti njegove varovanke dovolj zgovorno pričajo najboljši vadbeni parametri v zgodovini njunega sodelovanja. Zaveda se sicer, da takšne prednosti pred tekmicami, kot jo je pred dvema sezonama ustvarila tudi na račun ekspresne osvojitve nove veleslalomske opreme, ne gre pričakovati. Vseeno dvomi o ponovitvi hladne prhe, ki mu je lani v Söldnu povzročila nemalo sivih las.

"Naučil sem se, da se v športu ne daje roke v ogenj. Tudi zmage ne bom napovedal, čeprav mi njena sproščenost po dobrih treningih vliva optimizem. Eno so pričakovanja, nekaj drugega pa je realnost. Pri ženskah človek nikoli ne ve. Nikoli ne more biti prepričan o čem. Zato bom dejal, da le dvomim o tem, da bi se lahko ponovila lanskoletna medla ledeniška vožnja. Trdim pa, da je Tina tako dobro pripravljena, da ob pravi izvedbi spada med elito," trdi Massi.

Ana Drev s postelje po točke

S skromnejšimi pričakovanji prvo tekmo sezone pričakujejo v preostalem delu slovenske reprezentance, v kateri tudi zdravstveno stanje ni brezhibno. Izkušena Ana Drev je namreč v začetku tedna staknila virozo, tako da je s povišano telesno temperaturo obležala. Dan pred tekmo se je sicer stanje popravilo, tako da se je dopoldan odpravila na lažji trening na ledenik. Vseeno pa se boji, da ji je bolezen pobrala kar nekaj moči za pregovorno zahtevno strmino. "Vseeno verjamem, da se bo lahko spopadla s progo. V pripravljalnem obdobju je bila dobra, zato bi bila velika škoda, če bi ta priložnost splavala po vodi. Vidim jo v finalu. Podobno velja tudi za Katarino Lavtar," pravi trener ženske reprezentance Rasto Ažnoh.

Ponujeni izziv je sprejela tudi Lavtarjeva, ki je prav lani v Söldnu prišla do svojih prvih točk svetovnega pokala. Tudi letos se bo tekme lotila s podobnim izzivom. "Imam dva cilja. Prvi je preboj v drugo vožnjo, drugi pa napad in napredek po lestvici. Verjamem, da je pri štartni številki 45 preboj povsem realen," razmišlja Lavtarjeva, ki je s točkovno ambicijo "okužila" tudi Tino Robnik. Njen preboj med dobitnice točk bi bilo sicer veliko presenečenje, a tovrstno motivacijsko izhodišče je vendarle neizbežno. "Napad je edina misel. Osredotočena sem na svojo izvedbo, pri tem pa upam, da bom lahko pred tekmo vsaj deloma preizkusila progo, saj sem na tem terenu novinka," razmišlja mlajša sestra Mateje Robnik, ki se je lani podala v ameriške študentsko-smučarske vode.

Ne spreglejte