Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
11. 2. 2015,
7.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi Beaver Creek

Sreda, 11. 2. 2015, 7.58

8 let

Andrea Massi: Prešerna je treba razumeti

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Tina Maze zna edina na svetu iz druge prestaviti v peto prestavo," pred nadaljevanjem smučarskega svetovnega prvenstva v Beaver Creeku razmišlja Andrea Massi.

Andrea Massi ali mož, ki je svojo osnovno smučarsko dejavnost, skrb za telesno pripravo, razširil na vodenje ekipe Tine Maze. V takšni vlogi svojo 31-letno smučarsko varovanko te dni na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku spremlja v novem veličastnem poglavju blesteče kariere. Zlatih kolajn v smuku in alpski kombinaciji ter srebrne v superveleslalomu se bo zares veselil šele marca. Še pred tem Tino in njen spremljevalni orkester čaka četrtkov veleslalom in sobotni slalom, nato pa nadaljevanje brezkompromisnega boja za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala.

V Vailu je ob podelitvah kolajn slovensko himno zapel ameriški otroški zbor. Bi se jim po vseh teh letih poslušanja Zdravljice ob Tininih zmagah že znali pridružiti? Hm, naj bi … Besedilo poznam, a še pomembneje je, da sem razumel bistvo sporočila. Vsaj mislim, da sem ga. Že kot šolarja me učenje kitic na pamet ni zanimalo. Res je, zaradi tega sem bil večkrat kaznovan, ker je bil takšen pač sistem. A mene je vedno zanimalo bistvo.

Ste ga v Zdravljici kot Italijan, katerega življenje je zaznamovala Slovenka, našli v verzu "Ne vrag, le sosed bo mejak"? Vaš veliki pesnik France Prešeren je bil zelo sodoben. Če nekdo v časih, ko so bile meje zaprte, pove oziroma zapiše nekaj takšnega, pomeni, da je v glavi zelo sodoben. S sosedi se torej da normalno živeti, mar ne? Prešerna je treba razumeti.

Prav italijansko-slovensko sodelovanje uspehe prinaša tudi na tem svetovnem prvenstvu. Je projekt vaše ekipe podobna sodobnost, a le v smučarskem svetu? Prav danes nas je obiskal novinar slovitega italijanskega športnega časnika Gazzetta dello Sport. Želel se je na lastne oči prepričati o tem, ali res živimo tako skromno. Kaj smo pravzaprav storili? Racionalizirali smo smučanje in ga postavili ob bok drugim športom. Spremenili smo proces treningov in mentaliteto. A te blesteče zgodbe ne bi bilo brez nenormalno velikega talenta Tine Maze. Pri tem mi je še danes najbolj nenavadno to, da so vsi vedeli za ta talent. A nihče ga ni znal izkoristiti.

Večkrat poudarite, da vas Tina zna presenetiti, čeprav jo verjetno najbolj poznate. Vas je presenetila tudi v Beaver Creeku? Priznam, presenetila me je v superveleslalomu. Vse do zadnjega trenutka ni "prebavila" proge. Položaj je bil pred tekmo celo nekoliko kritičen. Zdaj lahko povem, da na ogledu terena ni bilo tako, kot bi moralo biti. Tudi ogrevalna vožnja ni napovedovala takšnega razpleta. Takšna popotnica je v njenem primeru večkrat prinesla slab rezultat. Tokrat sta ji šla v nos predvsem dva zavoja, ki nista bila njej v prid. V pravem trenutku sva se zelo zrelo pogovorila. Brez prerekanja. Nato pa … No, saj razplet tekme poznate.

Je pri tem pomembno vlogo odigral tudi trenerski pomočnik Valerio Ghirardi, sicer pravi specialist za hitri disciplini? V Italiji mu niso zaman rekli čarovnik smukaških linij. Predvsem pa je človek, ki govori malo, a zelo učinkovito. Z njim se sicer stalno pogovarjam, a ko nastopi komunikacija med njim in Tino, se umaknem. Linije so njegovo področje. Naša sinergija prinaša rezultate. Saj veste, da Tina ne zaupa vsakomur. Njemu zaupa. Poudaril pa bi, da v smuku in superveleslalomu ne odločajo zgolj linije. Na prvem mestu je smučanje. Veliko število trenerjev in tekmovalk ve, kje smučati. Vprašanje pa je, kako. Brez pravega smučarskega položaja in navezovanja zavojev se lahko posloviš od sanj o vrhunskem rezultatu.

Dotaknimo se še kombinacije, discipline, ki nagrajuje vsestranskost. Tina Maze je šolski primer vsestranske smučarke, v tem trenutku tudi edina, ki lahko zmaga tako v smuku kot tudi slalomu. A v kombinaciji tega velikokrat ni znala v celoti izkoristiti. Zakaj? Žal mi je, nimam prav inteligentnega odgovora na to tezo. Če pogledam nazaj, lahko ugotovim, da se je pogosto ustavilo v slalomu. Kot po pravilu je bila med količki preveč previdna. Tudi v ponedeljek je bila v prvem delu slaloma zadržana. Tekmo sem spremljal v spodnjem delu proge in takoj videl, da nekaj ni v redu. Moje sume je po radijski zvezi potrdil Valerio Ghirardi. Nato sem kot klubski trener zavpil: "Šaltaj!" Tina je edina na svetu, ki lahko iz druge prestavi v peto prestavo. Prav na tej točki pa pridemo do največje pridobitve v novi sezoni. Letos je Tina dokončno dozorela na taktični ravni. Tehnika ni bila nikoli sporna.

Tri kolajne so v žepu, na sporedu pa sta še slalom, v katerem se je letos znova našla, in pa veleslalom, njena dolgoletna paradna disciplina. Pričakujete nadaljevanje pravljice? Vse bo odvisno od tega, kakšna bo njena psihična reakcija. Zadnji dnevi so bili zanjo zelo naporni. Dovolj pove podatek, da je bila v ponedeljkovi kombinaciji skupaj z obveznostmi do sedme sile, kontrolo dopinga in podelitvijo kolajn v pogonu kar dvanajst ur. Fizičnih preprek za dobro nadaljevanje svetovnega prvenstva ne vidim, saj je dovolj močna, potrebuje pa mentalno regeneracijo. Če ji bo uspelo, bomo s suhim treningom in tehnično izvedbo na snegu dvignili želene parametre, tako da bo znova konkurenčna v veleslalomu, največji boj pa jo čaka v slalomu.

V Sloveniji znova vlada svojevrstna "Mazemanija". Koledar svetovnega pokala pa veleva, da se boste iz ZDA preselili v Maribor. Vas je zaradi tega že kaj "strah" Zlate lisice? Naj intervju za vaš medij izkoristim za toplo vabilo vsem Slovencem v Maribor. Sam se že zelo veselim Zlate lisice. Rad imam Štajerce. To so pravi ljudje, predvsem naš prvi podpornik Milan Jarc. Prav zaradi ljudi je mariborska tekma ob zagrebški najlepša v svetovnem pokalu. To tekmo je treba ohraniti, se truditi zanjo in jo brez prerekanj negovati. To je slovenski smučarski dragulj. Priznam tudi, da od leta 2013 in Tinine zmage na to tekmo gledam z drugačnimi očmi.

Lahko osvetlite svoj pogled na Zlato lisico do prelomne tekme? S Tino sem imel drugačne cilje. Vedno sem gledal čez mejo. V Sloveniji pa me je pogosto motila preprosta miselnost, ki pravi: "Če zmagaš v Mariboru si car, tvoje delo pa je končano." Spominjam se njene zmage leta 2009 s številko 20. Takrat smo bili skupaj z Andrejem Perovškom na začetku samostojne poti in prvič sprejeti. Veselje okolice je bilo veliko, sam pa sem vedel, da nas čaka še večji izziv – svetovno prvenstvo v Val d'Iseru in napad na prvo kolajno. Ocenjujem, da dobri trenerji miselnost tekmovalcev vedno znajo usmeriti na glavne bitke.

Kam je torej usmerjena vaša ekipa? Na svetovnem prvenstvu nas čakata še dve tekmi, nato pa se v Mariboru začenja glavni napad na drugi veliki kristalni globus. Navijače moramo obrniti sebi v prid.

Ne spreglejte