Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
31. 3. 2015,
11.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi SZS

Torek, 31. 3. 2015, 11.59

8 let

Andrea Massi: Nisem Tina Maze, ki si lahko vzame čas

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kako (ne)ločljivo sta povezani vprašanji, kaj bo v prihodnji sezoni počela najboljša slovenska smučarka vseh časov Tina Maze in kaj snovalec njene športne preobrazbe Andrea Massi?

Dober teden je minil od konca sezone svetovnega pokala v Meribelu, kjer je Tina Maze kljub stalnim indicem o tekmovalnem slovesu svoje tekmice in smučarsko srenjo pustila v precejšnji nevednosti. Čeprav njena osebna tehtnica pri sprejemanju odločitve o (ne)nadaljevanju kariere še zdaleč ni bila v ravnovesju, pa je, da bi se izognila morebitnemu zarečenemu kruhu, vendarle ubrala pot, ki prek počitka vodi do čistih, manj čustveno obarvanih in razsodnejših misli. Pri Stöckliju, njenem švicarskem opremljevalcu, ki ji smuči namenja že vse od odcepitvenega leta 2008, odgovor pričakujejo do konca aprila.

Čas torej teče, Mazejeva pa je za zdaj še nadvse aktivna. Ob koncu tedna je v Lenzerheideju nastopila na ekshibicijski tekmi Red Bull Skills in ugnala ugledno mednarodno konkurenco, se nato odzvala vabilu na obisk v Stöcklijevi tovarni, v petek jo čaka sprejem v domači Črni na Koroškem ter kopica domačih obveznosti do partnerjev, nato pa načrtuje še poslovni obisk Kitajske.

Čas ni Massijev zaveznik

V nekoliko drugačnem položaju je dozdajšnji vodja njene spremljevalne ekipe Andrea Massi. "Tina potrebuje čas. Dobila ga je. Namenila ji ga je okolica, torej opremljevalci, pokrovitelji in najbližji sodelavci. Jaz pa … Jaz nisem Tina Maze, ki si lahko vzame čas. Gledati moram naprej," razmišlja Goričan, ki bo prihodnji mesec dopolnil 48 let, in dodaja: "Nikoli nisem bil brez službe. Tudi zdaj ne bom. Tega me ni strah. Imam tri ali celo štiri možnosti za nadaljnje delo. Ena je povsem odmaknjena od športa. Priznam, veliko razmišljam o tem."

Massija smo ob tem spomnili tudi na lansko izjavo, v kateri je zatrdil, da je sezona 2014/15 zanj zadnja v vlogi vodje ekipe Tine Maze. Kaj če Črnjanka preseneti z nadaljevanjem smučarske poti? "Boleče bi bilo reči, da ne bi bil del te zgodbe. Na to sem pomislil prav v nedeljo, ko sem videl tekmovalko v tem modrem dresu, kako se spopada s progo kot nobena druga. Moram biti iskren. Najprej do sebe, nato do vseh preostalih," odgovarja sopotnik najboljše slovenske smučarke na nepozabni poti, na kateri je v velikem slogu osvajala odličja na največjih tekmovanjih in v domovino prinesla veliki kristalni globus.

Vidi se le v strelskem jarku

Nikakršna skrivnost ni, da je med potmi, ki so mu na voljo, tudi položaj vodje alpskih disciplin v slovenski reprezentanci oziroma položaj športnega direktorja. "Priponka direktorja mi ne pomeni nič. Nisem človek, ki bi nastavil trenerje, nato pa iz pisarne opazoval, kaj se dogaja. Ne, sem človek za v jarek, v katerem se strelja. Prevzem zelo pomembne vloge bi me zanimal, če bi fantje in dekleta delali tako, kot želim jaz. Obenem pa bi se izpostavil in prevzel odgovornost," pravi Massi in odločno dodaja: "Treba bo razumeti, kje smo in kam želimo. To je treba predstaviti pokroviteljem in medijem."

Pri uvodnem "tipanju terena" prvi trenerski oziroma strokovni izbor vodstva Smučarske zveze Slovenije, ki je z decembrsko snubitvijo prehitela nekonsolidirano vodstvo alpske panoge, poudarja, da bodo pomembno vlogo odigrala tudi sredstva, namenjena programu. "Želim vedeti, kakšna so realna sredstva, ne virtualna. Igre iz pretekle sezone, ko je bilo treba sredi sezone rezati proračun, so nesprejemljive. Verjetno bo treba trenerske strukture dodobra racionalizirati," poudarja nekdanji atlet.

Komu pripada slovenski dres?

O tem, da mu ponudba ne da miru, dovolj zgovorno priča tudi podatek, da je ob koncu tedna, ko so v Podkorenu potekale tekme državnega prvenstva v veleslalomu in slalomu, glavnega trenerja ženske vrste Rasta Ažnoha, sicer tudi moža, ki ga je pred natančno trinajstimi leti kot kondicijskega trenerja povabil v slovensko izbrano vrsto, prosil za izčrpno strokovno analizo. "Podkorenska proga je vedno dober pokazatelj veleslalomskega znanja. Žal moram ugotoviti, da je položaj skrb vzbujajoč," je pripomnil.

"Treba se bo vprašati, komu pripada dres slovenske reprezentance. Na terenih jih vidim veliko, a le malokdo si ga zasluži. Dres si je treba zaslužiti na podlagi določenih kriterijev. Če bi res prevzel to vlogo, ne bi prenašal omahljivcev in tistih, ki stalno iščejo izgovore. Tega me je naučilo večletno delo s Tino. Domača hiša mi razpada. Zakaj? Ker me ni bilo doma. S Tino smo trenirali dvakrat dnevno. To je večletni proces. Naj povem le to, da Mikaela Shiffrin pri 20 letih trenira tako, kot je začela Tina pri 25 letih," razmišlja Massi, za katerega bo verjetno že prihodnji mesec jasno, ali bo ugriznil v novo slovensko jabolko.

Ne spreglejte