Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
21. 4. 2015,
13.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Andrea Massi SZS Tina Maze Iztok Klančnik

Torek, 21. 4. 2015, 13.52

8 let

Andrea Massi: Ne bom lutka v slovenskem smučanju

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Spiritus agens projekta samostojne poti Tine Maze, italijanski strokovnjak Andrea Massi, je v pogovorih o prevzemu odgovornega položaja v slovenskem smučanju žogico podal vodstvu panožne zveze.

Snubci Andree Massija se niso ohladili. Italijanski strokovnjak za kondicijsko pripravo, ki se je v zadnjih sedmih letih izkazal kot vodja spremljevalne ekipe najboljše slovenske alpske smučarke vseh časov Tine Maze, je imel resda nekaj klicev iz tujih taborov, priprta ima tudi goriška šolska vrata, izključen pa ni niti skok v kakšen drug šport. A javna skrivnost je, da je ob še negotovi prihodnosti njegove dozdajšnje smučarske varovanke zanj najbolj aktualno vprašanje pogovorov s predstavniki Smučarske zveze Slovenije o prevzemu ene od vitalnih funkcij v reprezentanci.

Potem ko se je že decembra o tesnejšem sodelovanju pogovarjal s predsednikom zveze Enzom Smrekarjem in njenim direktorjem Jurijem Žurejem, s katerim sta pravzaprav stalno v stikih, se je zdaj vnovič sestal tudi z novim predsednikom alpskega zbora in odbora Iztokom Klančnikom. Ta je dal Goričanu, ki je pred dnevi dopolnil 48 let, kot vse kaže, jasno vedeti, da ga pri krovni zvezi želijo v svojih vrstah, tudi če se ne bo odločil za osnovno ponudbo, to pa je prevzem trenerske taktirke tako moške kot tudi ženske reprezentance.

Massi kot nadzornik reprezentanc?

V zadnjih pogovorih med Massijem, Žurejem in Klančnikom je vzklila ideja o morebitnem prevzemu vsaj enoletne vloge nadzornika v reprezentancah. Po tem scenariju bi lahko Massi povsem avtonomno obiskoval treninge članske ekipe ali mladincev, sodeloval pri kondicijskih pripravah, si ogledal trening na južni polobli … "Bil bi nadzornik, ki pa ne bi kaznoval, ampak bi povezoval ter pomagal s svojimi stiki. Potreboval pa bi tudi pooblastila. V slovenskem smučanju ne bom le lutka. Če bi po ogledu dela na terenu vodstvu zveze sporočil, da stvari delujejo, bi prevzel odgovornost. Ko bi opozoril na pomanjkljivosti, bi lahko povlekel tudi kakšno potezo," razmišlja Massi.

Po zadnjih pogovorih obe strani govorita o "obojestranskem zanimanju", zdi pa se, da so na potezi predvsem vodilni pri krovni smučarski organizaciji. Massi je namreč na zadnjem srečanju odkrito spregovoril o svojem pogledu na trenutni položaj, razkril svojo vizijo z grobim finančnim obrisom, obenem pa izpostavil tri ključna odprta vprašanja; to so jasna informacija o realno razpoložljivem proračunu, poimenska sestava reprezentanc in pa kriteriji, s katerimi bi izbrance soočili v novi zimi.

"Reprezentanca ni socialna ustanova!"

Massi ne skriva vidnih zadržkov do širokih reprezentančnih seznamov. Njegova vizija namreč predvideva občutno manjše ekipe. "Reprezentanca ni socialna ustanova, ampak ekipa, ki meri na visoke rezultate. V reprezentanci smučarji niso zaradi stricev, botrov ali debele denarnice. Reprezentančni dres morajo nositi tisti, ki so ga vredni. V evropskem pokalu se kalijo mlajši tekmovalci, najboljši pa so v svetovnem pokalu. Preostali? Zanje ne vidim možnosti. Primer – tridesetletni smučar v evropskem pokalu je zame absurd," je odločen vodja Tinine ekipe, ki ob pogledu na člansko smučarsko stanje izpostavlja nadarjenost Klemna Kosija in izboljšan trend v ženski reprezentanci pod vodstvom trenerja Rasta Ažnoha.

Izkoreninil bi obrekovanje in domotožje

Ob pogovoru o sistemu dela v slovenskih smučarskih ekipah Massi ne skopari s kritiko. Poudarja, da je rekonstrukcija slovenskega smučanja nujna, saj naj bi sistem v zadnjih letih zaspal. Pri tem opozarja na ključno vlogo trenerskega štaba, pri sestavi katerega bi želel imeti ob morebitnem stisku rok z vodstvom zveze nato odločilno besedo. "Treba bo revolucionirati sistem in razmišljanje. Predvsem v moški liniji," je prepričan Andrea, ki pogreša vizijo in individualno delo s tekmovalci. Ob tem dodaja, da je ena od prednosti majhnega števila kakovostnih smučarjev prav v tem, da omogoča individualno in kakovostno delo.

"Mladi tekmovalci potrebujejo močno in karizmatično vodstvo. Veliko se govori o strokovnosti. Da, a stroka ni le pogovor o smukaških linijah na eni tekmi. Tekmovalec potrebuje strokovno vodstvo 365 dni na leto. Več let sem opazoval slovenske 'zmagovalce' v avgustu, ki so nato januarja ugasnili. S tem želim poudariti, da so v načrtovanju forme in dela skozi celotno sezono v Sloveniji številne pomanjkljivosti," pravi Massi in dodaja: "Žal opažam, da slovenski trenerji dobro delajo do oktobra, nato pa se pojavita domotožje in velika slovenska bolezen - obrekovanje. Drug čez drugega in čez tekmovalce. Tega v ekipi preprosto ne sme biti."

Ne spreglejte