Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
6. 3. 2019,
18.45

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

1

Natisni članek

Katja Višnar Anamarija Lampič Anamarija Lampič

Sreda, 6. 3. 2019, 18.45

5 let, 1 mesec

Anamarija Lampič, pogovor

Anamarija Lampič: Res nismo imeli za burek #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

1

Katja Višnar, Anamarija Lampič | Foto Sportida

Foto: Sportida

Anamarija Lampič je tekačica na smučeh, ki je poleg Katje Višnar na nordijskem svetovnem prvenstvu v Seefeldu poskrbela za veselje slovenskih ljubiteljev športa. Vedno nasmejana Anamarija do teh uspehov ni imela lahke poti. Mlada tekmovalka je imela pred časom težave s srcem, a je tudi te prebrodila.

Priznala je, da tega uspeha ni pričakovala

Katja Višnar je dolgo let čakala, da je prišla do tako želenega odličja z največjih tekmovanj, medtem ko ga je Anamarija Lampič dobila že na začetku svoje kariere. In kot kaže, je pred njo še svetla športna prihodnost. Ali je Lampičeva tako kmalu pričakovala ta uspeh?

"Odkrito povedano - ne, ampak je res, da sem letos najbolj trenirala oziroma da sem bila 100-odstotna na treningih. Dejansko sem se odločila, da želim biti takšna kot Stina Nilsson (vrhunska švedska tekmovalka op. p.)," je uvodoma v smehu povedala naša sogovornica, ki je tudi sama že precej kmalu vedela, da sta s Katjo v igri za medaljo.

"Ob zadnji predaji sem res dobila zalet in v finalu nisem čutila nobene utrujenosti." | Foto: SZS "Ob zadnji predaji sem res dobila zalet in v finalu nisem čutila nobene utrujenosti." Foto: SZS Tudi ona je že kmalu vedela

"Sama sem vedela, če bo Katja držala stik z najboljšimi, da imava veliko možnosti za medaljo. Ob zadnji predaji sem res dobila zalet in v finalu nisem čutila nobene utrujenosti. Ko sem videla, da se boriva za stopničke, dobiš še dodatno energijo. Na koncu mi je uspelo prehiteti še Maiken Caspersen Falla. Bil je res dober občutek."

Verjela in upala je, da je to laž

Veliko športnikov pravi, da ima medalja dve plati. Tako bi lahko dejali tudi pri Anamariji. Ta je imela v svoji kratki karieri kar nekaj zdravstvenih težav s srcem. Te so bile tako resne, da bi morala kmalu končati s tekom na smučeh.

"Ob tem bi se rada zares zahvalila dr. Matevžu Janu in Janiju Poklukarju, ki sta me zares 'zrihtala'. Sprva novice niso bile lepe, potem ko je bilo na tem, da bi morala končati kariero. Sama sem verjela in upala, da to ni res, da je to laž. Še enkrat se moram obema zahvaliti za to, da lahko tekmujem na tej ravni, in upam, da bo tako ostalo tudi v prihodnje.

Posamični šprint se za naše ni končal najbolje. | Foto: Reuters Posamični šprint se za naše ni končal najbolje. Foto: Reuters

Posamičen šprint jih je "zabil"

Triindvajsetletna tekmovalka je imela zdravstvene težave tik pred svetovnim prvenstvom. Morala je odpotovati domov, kjer so jo pregledali slovenski zdravniki, a se je pokazalo, da ni bilo nič resnega. Imela je le vneto grlo in nekaj dni je jemala antibiotike.

"Zdi sem mi, da mi tista bolezen ni pobrala veliko moči. Res je, da prvenstva nismo najbolje začeli, potem ko nam v posamičnem šprintu ni šlo. Če se lahko po domače izrazim, nas je tista tekma kar malo "zabila". Sama sem vedela, da imava s Katjo v ekipnem šprintu veliko možnosti za dober rezultat in želeli sva se maščevati za posamičen šprint. Jaz mislim, da nama je to maščevanje uspelo."

V ekipnem šprintu so imele za burek le Švedinje Zadovoljstvo po uspehu je bilo veliko. | Foto: SZS Zadovoljstvo po uspehu je bilo veliko. Foto: SZS

Po posamični tekmi se je Lampičeva izrazila na prav poseben način, potem ko je izjavila, da proti preostalim tekmovalkam niso imele za burek. V ekipnem šprintu je bilo ravno obratno, saj so jih prehitele le Švedinje.

"Na posamični tekmi smo res zgrešili z mažami in smučmi. Res nismo imeli za burek, ampak v nedeljo mislim, da smo imeli najboljše smučke od vseh in da sva s Katjo pravi dan ujeli formo. Obe sva se namreč počutili enkratno, ker v ekipnem šprintu morata biti oba tekmovalca dobro pripravljena in oba morata biti z glavo pri stvari. Res sem vesela, da nam je letos uspelo. Velikokrat nam je šlo kaj narobe. Velikokrat smo bili blizu in nikoli nismo stopili na stopničke. Na tem prvenstvu se je res vse poklopilo."

Anamarija Lampič | Foto: Sportida Foto: Sportida "Spremenilo se ne bo nič, treba bo še vedno trenirati"

Po tem uspehu se veliko govori o športni upokojitvi Katje Višnar. Tekačica iz Valburge je večkrat omenila, da jim je Katja v reprezentanci kot nekakšna mama, ki jim je veliko pomagala z nasveti.

"Če Katja slučajno konča športno kariero … Zagotovo se pozna, ko kakšen član konča kariero. Sama zelo pogrešam Niko Razinger, ki jo je lani končala. Velikokrat sva si delili sobo in se zabavali. K sreči je zdaj v reprezentanco prišla še Eva Urevc, s katero se poznava že od majhnega. Res sem vesela, da je Eva prišla in da se spet boriva, tako kot sva se pred desetimi leti. Tudi Eva je takšen stil tekmovalke kot jaz - odštekana in nasmejana. Če bo Katja nehala, jo bomo zagotovo pogrešali, tako kot vsakega. Spremenilo se ne bo nič, treba bo še vedno trenirati (smeh, op. p.)."

Čaka jih še kar nekaj dela "Seveda sem osredotočena na nadaljevanje sezone in upam, da mi trenutni prehlad ne bo pobral veliko moči." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Seveda sem osredotočena na nadaljevanje sezone in upam, da mi trenutni prehlad ne bo pobral veliko moči." Foto: Žiga Zupan/Sportida

Po osvojeni medalji je Lampičeva dejala, da komaj čaka prihodnje tekme. Na sporedu so še štiri postaje za svetovni pokal. Ima naša najbolj perspektivna tekmovalka še dovolj motivacije, glede na to, da je bilo svetovno prvenstvo vrhunec letošnje sezone?

"Po tem svetovnem prvenstvu bo forma nekoliko padla … Telo se na to odzove in videli bomo, kako se bo odzvalo moje. Seveda sem osredotočena na nadaljevanje sezone in upam, da mi trenutni prehlad ne bo pobral veliko moči. V Oslu bomo tekmo spustili. Drammen je moj srečni kraj, prav tako tudi za Katjo. Zdi se mi, da imamo tam veliko možnosti in da se bom res posvečala šprintu. Nato sledita še švedski Falun in zaključek sezone v Kanadi. Da se narediti dobre rezultate, treba je biti zbran in zdrav. Čaka nas še kar nekaj dela."

Ne spreglejte