Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 12. 2021,
16.29

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Anita Klemenčič Anja Mandeljc Miha Ličef Miha Šimenc Eva Urevc Anamarija Lampič Anamarija Lampič

Torek, 28. 12. 2021, 16.29

2 leti, 3 mesece

Tour de Ski, Lenzerheide, šprint

Izjemna Anamarija Lampič tretja v Lenzerheideju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Anamarija Lampič, slovenska tekačica na smučeh, je na tekmi svetovnega pokala v Lenzerheideju (Tour de Ski) osvojila tretje mesto. Na prvi tekmi novoletne turneje je na 1,5 km v prosti tehniki zmagala Američanka Jessie Diggins, Lampičeva je zaostala tri desetinke, druga je bila Norvežanka Mathildee Myrhvold (+0,13). Eva Urevc je zaradi slabega počutja odpovedala nastop v izločilnih dvobojih, medtem ko so ostali naši nastope končali v kvalifikacijah.

Anamarija Lampič je spet dokazala, da spada med najboljše šprinterke v svetovnem pokalu, potem ko se je še tretjič zapored zavihtela na stopničke. Zmagala je Američanka Jessie Diggins, druga pa je bila Norvežanka Mathilde Myhrvold. Za 26-letno slovensko športnico so bile to že 12. posamične stopničke na tekmah svetovnega pokala.

"Mislim, da moram biti zadovoljna in ponosna. Stopničke so stopničke, to največ šteje. Tega mi nihče ne more vzeti. Seveda pa si želim tudi kakšnega drugega mesta, a recimo, da potrpežljivo čakam, da napadem takrat, ko bo najpomembnejše."

Anamarija Lampič se je še tretjič zapored zavihtela na stopničke. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Anamarija Lampič se je še tretjič zapored zavihtela na stopničke. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V četrtfinalu je prišla suvereno do zmage

Na prizorišču ene izmed treh zmag v svetovnem pokalu je Anamarija Lampič v četrtfinalu kot druga po vrsti zaradi 10. časa v kvalifikacijah izbrala četrto četrtfinalno skupino, kamor so se potem razvrstile še domačinka Laurien van der Graaff, Nemki Laura Gimmler in Anne Winkler, Finka Anne Kyllönen in Italijanka Caterina Ganz. Naša tekmovalka je vseskozi tekla v ospredju z domačinko, na zadnjem spustu je izkoristila dobre smuči in prišla prva na ciljno ravnino, kjer je s pol moči zmagala pred Gimmlerjevo, ta je po fotofinišu izločila van der Graaffovo.

V polfinalu je bila pred njo le Američanka Kernova

V drugi polfinalni skupini je Lampičeva novo uvrstitev v veliki finale lovila ob Švedinji Anni Dyvik, Američanki Juliji Kernovi, Nemkah Gimmlerjevi in Rydzekovi ter Rusinji Nataliji Neprijajevi. Prvi krog je prva sklenila Kernova, a le malo pred Lampičevo, ki je Američanko nato kmalu ujela.

Skupaj sta pred tekmicami naredili manjšo razliko, ki so se znova približale na ciljni ravnini, a so ostale brez možnosti za prvi dve mesti. Zmagala je Kernova pred Lampičevo, tretja je bila presenetljivo Rydzekova, v finale pa se je uvrstila tudi Dyvikova, iz prve skupine sta napredovali le Američanka Jessie Diggins in Norvežanka Mathilde Myhrvold.

Zmaga je šla v roke Američanki Jessie Diggins. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zmaga je šla v roke Američanki Jessie Diggins. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V finalu je odločala ciljna ravnina

V velikem finalu je Lampičeva začela v ospredju, a ji tekmice niso pustile dihati. Odločitve pričakovano ni bilo vse do zadnjih nekaj sto metrov, ko je Digginsova prišla v najboljšem položaju na ciljno ravnino in je za 13 stotink ugnala Myhrvoldovo, Lampičeva pa je s tremi desetinkami zaostanka še enkrat več letos končala na tretjem mestu ter s tem nadaljevala zbiranje uvrstitev na zmagovalni oder.

Anji Mandeljc in Aniti Klemenčič se ni uspelo uvrstiti v nadaljnje tekmovanje. Prva je bila 71. (+16.81), Klemenčičeva pa je bila na koncu 65. (+14.67). Med moškimi sta v kvalifikacijah obstala Miha Šimenc in Miha Ličef. Šimenc je bil 71. (+16.479, Ličef pa je tekmovanje končal na 99. mestu (+21.30).

Johannes Hoesflot Klaebo | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Johannes Hoesflot Klaebo Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Med moškimi slavil Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo

V moški konkurenci je slavil Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo, ki je bil najhitrejši že v kvalifikacijah. Drugi je bil Francoz Richard Jouve, tretji pa njegov rojak Lucas Chavanat.

Naslova na Tour de Ski branita Rus in Američanka

Naslova na Tour de Ski branita Rus Aleksander Boljšunov, ta je zmagal drugič v nizu, in Američanka Jessie Diggins, ki je v začetku letošnjega januarja slavila prvič. Anamarija Lampič, lani najboljša šprinterka sezone, je bila skupno 15., v šprintu pa je na novoletni turneji osvojila tretje mesto. Sezono pred tem je na novoletni turneji zmagala v šprintu. Tudi letošnja turneja se bo končala z znamenitim vzponom na Alpe Cermis. Napadala ga bo tudi Lampičeva.

* Izidi, sprint 1,5 km, prosta tehnika:
* moški:

 1. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor)
 2. Richard Jouve (Fra)              +0,99
 3. Lucas Chanavat (Fra)              1,26
 4. Erik Valnes (Nor)                 1,49
 5. Federico Pellegrino (Ita)         1,81
 6. Paal Goldberg (Nor)               2,01
...
- izpadla v kvalifikacijah:
73. Miha Šimenc (Slo)
100. Miha Ličef (Slo)

- svetovni pokal, skupno (11):
 1. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor)     541
 2. Richard Jouve (Fra)                327
 3. Sergej Ustjugov (Rus)              315
 4. Aleksander Boljšunov (Rus)         296
 5. Erik Valnes (Nor)                  281
 6. Haavard Solaas Taugboel (Nor)      264
...
99. Vili Črv (Slo)                       7

* ženske:
 1. Jessie Diggins (ZDA)           3:00,12
 2. Mathildee Myrhvold (Fra)          0,13
 3. Anamarija Lampič (Slo)            0,30
 4. Julia Kern (ZDA)                  0,59
 5. Anna Dyvik (Šve)                  3,92
 6. Coletta Rydzek (Nem)              5,40
...
- zaradi slabega počutja ni natopila v četrtfinalu:
30. Eva Urevc (Slo)
...
- izpadli v kvalifikacijah:
65. Anita Klemenčič (Slo)
71. Anja Mandeljc (Slo)

- svetovni pokal, skupno (11):
 1. Maja Dahlqvist  (Šve)              464
 2. Frida Karlsson (Šve)               400
 3. Jessie Diggins (ZDA)               379
 4. Therese Johaug (Nor)               375
 5. Rosie Brennan (ZDA)                328
 6. Anamarija Lampič (Slo)             280
....
24. Eva Urevc (Slo)                    114
...

Anamarija Lampič
Sportal Ko bo pri sebi uredila stvari … #video
Nejc Brodar
Sportal "Ana zna presoditi, kam se mora postaviti"
Ne spreglejte