SiolNET. Sportal Tenis
1,72

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zakaj Šarapova nikoli ni vzela ameriškega državljanstva?

1,72

termometer

Marija Šarapova
Foto: Reuters

Marija Šarapova, ena od najbolje plačanih športnic vseh časov, je pred kratkim razkrila, zakaj nikoli ni prevzela ameriškega državljanstva, čeprav se je v ZDA preselila že kot otrok.

Marija Šarapova Foto: Gulliver/Getty Images Za vedno ostala zvesta Rusiji

Veliko teniških zvezdnikov že zelo kmalu zapusti svoj dom in odide trenirat v tujino. Ena izmed njih je bila tudi Marija Šarapova, danes že upokojena teniška igralka. Nekdanja prva igralka sveta je na teniških igriščih navduševala od leta 2001 pa vse do leta 2020, v svoji dolgi karieri pa je vedno zastopala Rusijo.

Velikokrat si je marsikdo postavljal vprašanje, zakaj si Šarapova, ki se je v ZDA preselila leta 1994, torej je tam živela že od otroštva, ni odločila za ameriško državljanstvo.

Nikoli se ni spraševala o drugem državljanstvu

Marija Šarapova se je rodila 19. aprila 1987 v Rusiji. Že pri svojih štirih letih je v roke prijela teniški lopar, kmalu za tem pa se je temu športu resno posvetila. Pri šestih letih je hodila v teniško šolo, nato pa so ji predlagali, naj gre v ZDA, kjer je trenirala v priznani akademiji Nick Bollettieri. To je bil glavni razlog, da se je preselila na Florido, kjer živi še danes.

Marija Šarapova Foto: Gulliver/Getty Images Ruska kultura ji je dala miselnost in trdoživost

Petkratna zmagovalka turnirjev za grand slam je pred kratkim razkrila, zakaj ni nikoli prevzela ameriškega državljanstva. "Seveda bi lahko vzela ameriško državljanstvo, če bi si to želela. V resnici se nikoli nisem spraševala o tem. Niti takrat, ko sem se pogovarjala s svojo družino in ekipo."

"Na koncu gre pri tem za vprašanje družine in kulture. Glede na življenjske izkušnje mislim, da sem, ko sem bila majhna, odraščala v ruski kulturi. Ne mislim samo na narod, ampak tudi na miselnost in trdoživost. S tem sem pridobila miselnost, da se nikoli ne predam. Zato sem se odločila, da obdržim rusko državljanstvo," je dejala.

Številni so se ji čudili, danes pa ima eno od najuspešnejših podjetij

Danes 33-letna Šarapova je edina ruska igralka in med sedmimi v zgodovini, ki je zmagala na vseh štirih turnirjih za grand slam. Bila je velika igralka, zelo uspešna je bila pri sponzorskih pogodbah, prav tako pa je ustanovila svoje podjetje.

Že leta 2013 je odprla podjetje, ki se ukvarja s sladkarijami – Sugarpova. Številni so se takrat čudili, zakaj se je odločila za tovrstni posel. Danes se lahko pohvali z 12 različnimi okusi gumijastih bombonov, njena znamka pa je ena od najuspešnejših blagovnih znamk v tej panogi.

Marija Šarapova Foto: Gulliver/Getty Images

Njeno kariero sta zaznamovali poškodba rame in dopinška afera

Visokorasla Rusinja je svojo kariero končala zaradi poškodb. Leta 2008 je staknila poškodbe rame in od takrat se je zanjo veliko spremenilo, prav tako pa je njeno kariero zaznamovala dopinška afera. Šarapova danes še vedno velja za zelo uspešno podjetnico.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin