Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 4. 2022,
17.45

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

4

Natisni članek

Wimbledon

Sreda, 20. 4. 2022, 17.45

2 leti

Wimbledon in prepoved igranja

Wimbledon je ruskim in beloruskim igralcem zadal nov udarec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

4

Daniil Medvedjev | Foto Reuters

Foto: Reuters

Organizatorji teniškega turnirja v Wimbledonu so sporočili, da ruski in beloruski teniški igralci ne bodo smeli igrati na letošnjem najbolj prestižnem turnirju. 

S tem je postalo jasno, da na "sveti travi" med drugim ne bosta igrala Rus Daniil Medvedjev in Belorusinja Arjana Sabalenka, ki sta od kaznovanih igralcev najvišje uvrščena. Prepoved igranja se do preklica nanaša tudi na preostale teniške turnirje v Veliki Britaniji, so še zapisali.

"V imenu All England Cluba in pravnega odbora turnirja bi radi izrazili našo podporo vsem, ki so prizadeti zaradi vojne v Ukrajini in v teh šokantnih in težkih časih," so uvodoma zapisali v sporočilu za javnost.

"V okoliščinah neupravičene vojaške agresije bi bilo za ruski režim nesprejemljivo, da bi imel kakršnokoli korist od vpletenosti ruskih ali beloruskih igralcev na turnirju. Zato moramo z globokim obžalovanjem zavrniti prijave ruskih in beloruskih igralcev za nastop v Wimbledonu," so dodali.

Tekmovati ne bo smela niti Viktorija Azarenka, dvakratna zmagovalka turnirjev za grand slam. | Foto: Getty Images Tekmovati ne bo smela niti Viktorija Azarenka, dvakratna zmagovalka turnirjev za grand slam. Foto: Getty Images

Med najboljše ruske igralce sodijo še Andrej Rublev (8. na lestvici ATP), ki je večkrat izrazil nasprotovanje vojni v Ukrajini, ter Karen Hačanov (26.) in Aslan Karacev (30.). Med ženskami bosta morala tekmovanje izpustiti lanska finalistka OP Francije, Rusinja Anastasija Pavljučenko ter dvakratna zmagovalka turnirjev za grand slam, Belorusinja Viktorija Azarenka.

ATP se ne strinja s to odločitvijo

Na odločitev britanskih organizatorjev so se že odzvali pri moškem združenja profesionalnih igralcev (ATP). Ti se ne strinjajo s potezo wimbledonskih organizatorjev, saj da gre za "nevaren precedens". Pri združenju ATP in WTA so že pred tem sprejeli ukrep, da lahko ruski in beloruski igralci nastopajo, a brez državnih simbolov ob njihovih imenih. Je pa Mednarodna teniška zveza (ITF) prepovedala reprezentancama nastop v Davisovem in pokalu Billie Jean King.

 "Diskriminacija na podlagi narodnosti predstavlja tudi kršitev našega sporazuma z Wimbledonom, ki navaja, da nastop igralcev na turnirju temelji izključno na lestvici ATP," so zapisali v izjavi za javnost.

"Odločno obsojamo invazijo Rusije na Ukrajino in smo solidarni z milijoni nedolžnih ljudi, ki jih je prizadela vojna. Naš šport je ponosen, da deluje po temeljnih načelih poštenosti, oziroma da igralci tekmujejo na podlagi rezultatov na lestvici ATP."

S tem so še enkrat zagotovili, da bodo lahko ruski in beloruski igralci do nadaljnjega še naprej nastopali na turnirjih serije ATP.

 

 

Daniil Medvedjev
Sportal Bodo morali zagotoviti, da ne podpirajo Putina?
Ne spreglejte