Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 2. 2021,
12.08

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

8

Natisni članek

finale OP Avstralije Daniil Medvedev Novak Đoković

Nedelja, 21. 2. 2021, 12.08

3 leta, 2 meseca

OP AVSTRALIJE (ATP), FINALE

Đoković devetič zmagal OP Avstralije, Medvedjev brez možnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

8

Novak Đoković | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Novak Đoković je še devetič v karieri zmagal OP Avstralije, potem ko je v velikem finalu po treh nizih premagal Daniila Medvedjeva (7:5, 6:2, 6:2). Za Đokovića je to že 18. lovorika na turnirjih za grand slam.

Novak Đoković
Sportal "Drug drugega bosta poskušala 'ubiti'"

Mnogi poznavalci tenisa so pričakovali izjemno izenačen dvoboj, a jih je Novak Đoković demantiral. Beograjčan se je sprehodil skozi finale OP Avstralije in se veselil nove, skupno že devete zmage v Melbournu. Prvi igralec sveta je za zmago potreboval le eno uro in 54 minut.

Đoković je svoje besede podkrepil z dejanji na igrišču

Po današnjem dvoboju še vedno kaže, da bo mlajša generacija morala še delati, če bo želela s prestola izriniti veliko trojico (Novak Đoković, Rafael Nadal, Roger Federer op. p.). To jim je pred današnjim finalom sporočil tudi Đoković, nakar je svoje besede podkrepil z današnjo dominacijo na osrednjem igrišču OP Avstralije. Triintridesetletni Đoković zdaj za Federerjem in Nadalom na turnirjih za grand slam zaostaja le še dve zmagi.

Novak Đoković in Daniil Medvedjev se že od nekdaj dobro razumeta. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Novak Đoković in Daniil Medvedjev se že od nekdaj dobro razumeta. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Đoković: Če te ne moti, lahko še počakaš nekaj let

V uvodnem govoru je prvi besedo dobil Daniil Medvedjev, ki je razkril zgodbo o prvem treningu z Novakom, ko je bil še 500. igralec na svetu. Rus je dejal, da je bil Novak zmeraj prijazen do njega in mu bil kot pravi prijatelj.

Nato je do mikrofona prišel Novak, ki je ob glasnih navijačih težko prišel do besede. "Hvala vam, samo trenutek, da nekaj povem ... Novak Đoković | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Daniilu bi rad vrnil lepe besede. Si izjemna osebnost. Včasih sva več časa preživela skupaj in več trenirala. Zadnji dve leti me ne kličeš tako pogosto. Hvala ti za lepe besede," se je uvodoma pošalil Đoković in v tem slogu tudi nadaljeval. "Prijeten je zunaj igrišča, na igrišču pa ja zagotovo eden najtežjih nasprotnikov, proti katerim sem igral v svojem življenju. Samo vprašanje časa je, ko boš zmagal turnir za grand slam. Če te ne moti, lahko počakaš še nekaj let …"

Bila je dolga pot. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Bila je dolga pot. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zahvalil se je tudi svoji ekipi

Nekaj besed je Đoković posvetil svoji ekipi. Tokrat se je še posebej zahvalil fizioterapevtu Ulisesu Badiu, ki ga je po poškodbi v tretjem krogu uspel spraviti k sebi. "Bila je dolga pot. V zadnjih tednih je bil to 'roller coaster'. Uli, tebi gre posebna zahvala, veliko časa si mi posvetil. Hvaležen sem ti za vso moč in energijo. Hvala vsem."

Novak Đoković je prvi niz začel na najboljši možen način. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Novak Đoković je prvi niz začel na najboljši možen način. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V napetem prvem nizu je odločila dvanajsta igra

Novak Đoković je prvi niz začel na najboljši možen način, potem ko je že v drugi igri dvoboja Rusu vzel servis in pozneje po pičlih devetih minutah igre povedel s 3:0. Medvedjev se je prvič na rezulatski semafor vpisal v četrti igri, ko je izid znižal na 3:1. Kazalo je že, da ima Đoković vse pod nadzorom, je Daniil v peti igri "udaril" nazaj, vzel servis Srbu in izničil prednost. V dvanajsti, odločilni igri, je Medvedjev nekoliko popustil, Srb pa si je na ta račun že takoj priigral tri žogice za prvi niz. Izkoristil je tretjo in prvi niz dobil po 42 minutah.

Daniil Medvedjev tokrat ni bil dorasel nasprotnik Đokoviću. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Daniil Medvedjev tokrat ni bil dorasel nasprotnik Đokoviću. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Drugi niz je dobil po 35 minutah

Daniilu Medvedjevu je v uvodni igri drugega niza uspel "break" in povedel je z 1:0. A veselje Rusa ni trajalo dolgo. Đoković ga je v naslednji igri razorožil in izenačil na 1:1. Še več, prvemu igralcu sveta je v četrti igri spet uspel "break",  v peti igri dobil igro na svoj servis in povedel s 4:1. Nekaj malega težav je imel Nole s svojim servisom v sedmi igri, a je na koncu le speljal igro in povedel s 5:2, medtem so Medvedjevu popustili živci in se je znesel nad svojim loparjem. Đoković je dobil še osmo igro in je drugi niz, ki je trajal 35 minut, dobil s 6:2.

Srb je izkorsitil prvo žogico za deveto zmago na OP Avstralije. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Srb je izkorsitil prvo žogico za deveto zmago na OP Avstralije. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Tudi v tretjem nizu smo videli veliko prevlado

V tretjem nizu smo lahko spremljali nadaljevanje prevlade enega najboljših igralcev vseh časov. V drugi igri tretjega niza je še enkrat več Medvedjevu vzel servis in po naslednji igri vodil s 3:0. Osem let mlajši Rus je do prve igre prišel v četrti igri, ko je izid znižal na 3:1. Toda Đoković tudi v nadaljevanju ni popustil in v osmi igri izkoristil prvo žogico za zmago in se zasluženo veselil velike turnirske zmage.

Dodig in Polašek do naslova med dvojicami

V konkurenci dvojic sta slavila Hrvat Ivan Dodig in Slovak Filip Polašek. V finalu sta deveta nosilca ugnala petopostavljena Američana Rajeeva Rama in Britanca Joa Salisburyja s 6:3, 6:4.

Zmagovalca med dvojicami Slovak Filip Polašek in Hrvat Ivan Dodig. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zmagovalca med dvojicami Slovak Filip Polašek in Hrvat Ivan Dodig. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Finale:
Novak Đoković (Srb, 1) : Daniil Medvedjev (Rus, 4) 7:5, 6:2,  6:2

Finale, moške dvojice:
Ivan Dodig/Filip Polašek (Hrv/Slk/9) : Rajeev Ram/Joe Salisbury (ZDA/VBr/5) 6:3, 6:4
Ne spreglejte