Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
24. 9. 2014,
12.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rafael Nadal Roger Federer Novak Đoković Andy Murray

Sreda, 24. 9. 2014, 12.51

8 let

V zadnjih desetih letih je uspelo le štirim

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V zadnjih desetih letih se je zvrstilo 40 turnirjev za grand slam. Verjeli ali ne, kar 36-krat so veliki pokal dvignili igralci velike četverice - Nadal, Federer, Đoković in Murray.

Med najboljšo četverico uvrščajo igralce, ki že zadnjih deset let ali več kraljujejo na teniških igriščih. To so Švicar Roger Federer, Španec Rafael Nadal, Srb Novak Đoković, vstop v to elitno ekipo pa si je prislužil še Britanec Andy Murray. V zadnjih desetih letih so jim na turnirjih za grand slam zmešali štrene le štirje igralci. Samo letos je uspelo dvema. Ali to morda pomeni, da se počasi končuje era velike četverice?

Začelo se je z Rusom

Leta 2005 je svoj edini turnir za grand slam dobil ruski igralec Marat Safin, ki je v finalu OP Avstralije premagal zimzelenega Avstralca Lleytona Hewitta, v dramatičnem polfinalu pa je po petih dolgih nizih preskočil švicarsko oviro, ki sliši na ime Roger Federer.

Po tej zmagi so morali ljubitelji tenisa čakati tri sezone, da so na zmagovalnem odru videli novi obraz. Leta 2009 se je velike zmage na OP ZDA veselil Argentinec Juan Martin Del Potro, v velikem finalu pa je pod hladno prho poslal prav tako Rogerja Federerja.

Hrvat dominiral v New Yorku

Sledil je še daljši, štiriletni premor. V letu 2014 sta presenetila dva igralca, ki ne spadata v izbrano skupino. Na začetku leta je za presenečenje poskrbel Stanislas Wawrinka. Švicarju je moral premoč priznati Rafael Nadal, ki je imel v finalu težave s poškodbo hrbta. Bistveno bolj čisto zmago pa je na OP ZDA dosegel Marin Čilić. 25-letni Hrvat je v finalu suvereno odpravil Japonca Keia Nišikorija, pred tem pa je prav tako v treh nizih premagal razpoloženega Rogerja Federerja.

Kralj peska vodi le za eno zmago pred švicarskim virtuozom

Zdaj si nekaj pozornosti zaslužijo tudi glavni akterji zadnjega desetletja. Statistika zadnjih desetih let nam pokaže, da je bil pri zbiranju velikih lovorik najuspešnejši Rafael Nadal. Španec, ki ima naziv kralj peska, je dobil 14 tovrstnih turnirjev. Le eno zmago manj je osvojil Roger Federer. Švicarju v zadnjih dveh letih ni uspelo osvojiti nobenega turnirja za grand slam. Novak Đoković se je ustavil pri številki sedem, Andy Murray pa ostaja pri dveh zmagah. V zgodovino se bo zapisala zmaga v Wimbledonu, potem ko je po 77 letih prekinil britanski post.

Ne spreglejte