Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
5. 2. 2015,
12.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Monika Seleš OP Avstralije

Četrtek, 5. 2. 2015, 12.55

7 let, 12 mesecev

Se še spominjate dekleta, ki ji je neuravnovešenec uničil kariero

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tudi na teniških igriščih se dogajajo ekscesi. Nazadnje se je ta zgodil v finalu OP Avstralije, ko je skupina protestnikov izkoristila dogodek za pošiljanje političnega sporočila.

Skupina protestnikov je med finalom OP Avstralije, ko sta igrala Novak Đoković in Andy Murray, razobesila transparent in z njim želela sporočiti, da bi morali zaprti azilni center na otoku Manus v Papui Novi Gvineji. Enemu izmed protestnikov je celo uspelo priti na igrišče, vendar so ga varnostniki kmalu odstranili. Prav zanimivo je bilo videti, ko so v hipu obstopili oba glavna akterja na igrišču in ju tako zavarovali pred morebitno nevarnostjo. Dvoboj se je k sreči lahko čez nekoliko minut nemoteno nadaljeval.

Se še spominjate Monike Seleš?

Nekoliko starejšim ljubiteljem tenisa zagotovo ob takšnih dogodkih na dan privrejo spomini iz leta 1993. Takratna prva igralka sveta in reprezentantka Jugoslavije Monika Seleš je doživljala pravo nočno moro. V finalu turnirja v Hamburgu jo je med odmorom s 23-centimetrskim nožem od zadaj napadel neuravnovešeni navijač Steffi Graf Günter Parche. Seleševa je dobila centimeter in pol globoko rano, dogodek pa je za vedno zaznamoval teniški šport.

"Sedela sem na klopi in začutila pekočo bolečino na hrbtu. Pogledala sem nazaj in videla človeka, ki je imel nož v roki, ter pomislila: 'O moj bog, ta človek me je zabodel v hrbet.' Nastal je kaos in videla sem samo, kako so varnostniki odvlekli nekega človeka," je svoje najtežje trenutke v življenju opisala Monika Seleš, ki že dolga leta živi v ZDA in ima tudi ameriško državljanstvo.

Od takrat v Parizu lovoriko podeljujejo na igrišču

Ta dogodek je veliko spremenil na teniških igriščih, prav tako se je zelo poostrilo samo varovanje. Na OP Francije so šli celo tako daleč, da od takrat lovoriko zmagovalcu podeljujejo na teniškem igrišču, ne na tribuni, kot je bilo prej v navadi. A nekdanja teniška igralka iz Novega Sada meni, da se od takrat ni dosti spremenilo. "Od takrat se varovanje ni dosti izboljšalo," je bila kritična danes 41-letna Seleševa. "Ljudje pozabljajo, da me je želel ta človek ubiti, a zato ni odslužil nobene kazni." Günter Parche je bil pozneje obsojen za napad, vendar ni odšel v zapor, ampak je dve leti preživel na psihiatričnem oddelku. Monika je že pri šestnajstih letih v teniškemu svetu pokazala, da bi lahko postala ena najboljših igralk v zgodovini tenisa, pri osemnajstih letih pa je osvojila sedem od svojih devetih zmag na turnirjih za grand slam. 30. aprila 1993 pa se je njena športna kariera za vedno spremenila.

Mnogi menijo, da bi lahko pisala zgodovino

Kar dve leti je trajalo, da se je vrnila na teniška igrišča, in to več kot uspešno. Istega leta je igrala v finalu OP ZDA, kjer jo je premagala njena velika nasprotnica Steffi Graf, s katero ima razmerje zmag in porazov 5-10. Mnogi so mnenja, da bi bilo lahko razmerje popolnoma drugačno, če ne bi doživela že omenjenega napada. Grafova je pozneje osvojila 22 turnirjev za grand salm in še danes drži rekord.

Seleševa je zadnji dvoboj odigrala na OP Francije leta 2003, uradno pa se je iz profesionalnega tenisa umaknila pet let pozneje. V svoji (pre)kratki karieri je osvojila 53 turnirskih zmag, o tistem dogodku, ki jo je zaznamoval za vedno, pa še danes nerada govori. "Poškodba je bila takšna, da bi se lahko na igrišča vrnila že po šestih ali sedmih mesecih, vendar psihološko še nisem bila pripravljena. Takrat nisem bila niti blizu ravni tenisa, na kateri sem igrala pred tem dogodkom," je še povedala Monika, ki se je resno tenisu posvetila že pri devetih letih.

K sreči se na letošnjem OP Avstralije ni zgodilo kaj hujšega. Varnostna služba se je hitro odzvala, vendar se lahko upravičeno vprašamo, kaj bi bilo, če bi bil tarča demonstrantov kateri od igralcev.

Ne spreglejte